Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A polgármesternek átadták az új búzából sült kenyeret

2010.08.08.

A város főterén ma került sor a 2010. évi Dužijanca központi ünnepségére, mellyel a vajdasági horvátok és bunyevácok hálát adva a jó termésért megünneplik az aratás végét. A Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ által szervezett rendezvény legszebb aratópárja: Martin Matković és Martina Dulić átadták Saša Vučinić polgármesternek az új búzából font koszorút és az idei lisztből sütött kenyeret.

3525_1.jpg

- Ez az évforduló a szorgos és hálás emberek, valamint az összefogás ünnepe, ami városunk egyik alappillére. A föld egyesült az aratók verejtékével és kérges tenyerével, az esőt és éltető napsugarat adó éggel és az isteni áldással. Az aratók pedig összefogtak szomszédaikkal, barátaikkal, hogy biztosítsák a jó búzatermést, az egész évre elegendő kenyeret. Mindannyian hálával tartozunk azoknak, akik ápolják ezeket a hagyományokat és azon munkálkodnak, hogy megőrizzék az itt élő népek szokásait. Ezt az ünnepséget 1911-ben alapította egy nemzeti közösség, gazdagítva ezáltal az összes többi itt élő népet is - jelentette ki Saša Vučinić polgármester, mielőtt az új búzából készült kenyeret felmutatta a négy égtáj felé.

A korábbi évekhez hasonlóan az aratóünnepségeket az idén is a Dužijanca résztvevőinek díszfelvonulása zárta, akik népviseletben, szalmafüzérekkel díszített lovas hintókon vonultak végig a Szent Teréz székesegyháztól a város főteréig. Útközben elhaladva az utcák mentén felsorakozó szabadkaiak előtt, egészen a térig, ahol több ezer polgár várta őket. Különösen nagy érdeklődés kísérte a kizárólag ez alkalomkor viselt egyedi és ritka népviseletbe öltözött lányokat és fiúkat.

A hazai résztvevők mellett a szabadkaiak előtt bemutatkoztak a Horvátországból, Magyarországról, Lengyelországból, Montenegróból, Bajmokról, Kisboszniából, Zomborból, Nemesmiliticsról és Györgyénből érkezett művelődési egyesületek is.

 

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop