Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka kedvező üzleti környezettel rendelkezik

2010.06.09.

A belgrádi Képviselőházban tegnap szervezték meg másodszor a kedvező üzleti környezettel rendelkező községeknek járó jogosítvány ünnepélyes kiosztását.  Ezúttal a következő községek teljesítették a feltételeket ennek a tekintélyes jogosítványnak a megszerzéséhez: Szabadka, Bujanovac, Leskovac, Pirot, és Vranje.

3340_1.jpg

A 26 község közül, melyek bekerültek a NALED programjába, eddig nyolc község és város kapta meg a jogosítványt, beleértve a tegnap kiosztottakat is.

Az esemény megszervezését a program partnerei támogatták: a Szerb Köztársaság Gazdasági és Regionális Fejlesztési Minisztériuma, valamint az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztériuma, USAID program a községek gazdasági fejlesztésének támogatására, a belgrádi repülőtér, a SIEPA, az Önkormányzati és Községközi Együttműködési Tartományi Titkárság és a VIP beruházások promóciós alapja.

Vladimir Čupić, a NALED igazgatóbizottsági elnökének véleménye szerint "a kulcsszavak a standardok, a konkurencia és a kompetencia bevezetése a községekben, nemzeti elismertség és felismerhetőség, jövőre vonatkozó tervek - nemzetközi elismertség. Az említett községek megmutatták, hogy komoly hozzáállással és együttműködés iránti nyitottsággal szeretnének vezető szerephez jutni, olyanok, akik intenzíven dolgoznak a lokális fejlesztésen, és proaktív módon közelítik meg a beruházókat. A NALED igazgatója ezúton mondott köszönetet partnereinek, és kiemelte, hogy ez a projekt nem lenne annyira sikeres a partnerek segítsége nélkül.

Mlađan Dinkić miniszter a jogosítvány-átadási ceremónián azt mondta, hogy a beruházások idevonzásában nemcsak a köztársasági kormánynak van szerepe, amely a politikai, makrogazdasági biztonságot és a pénzügyi ösztönzéseket biztosítja, hanem az is nagyon fontos, hogy a helyi önkormányzatok is proaktívak, hatékonyak legyenek és kerüljék a bürokratizálást." Befektetések nélkül, új munkahelyek biztosítása, és a szerbiai gazdaság struktúrájának megváltoztatása nélkül, a szerb gazdaság sem számíthat hosszú ideig fenntartható gazdasági fejlődésre." Értékelte Dinkić, és hangsúlyozta, hogy erős községek és városok nélkül az állam sem lehet erős.  Elmondta, hogy mind az öt község, amely megkapta a kedvező üzleti környezettel rendelkező községeknek járó jogosítványt, a 10 korridoron található, ami rámutat arra, hogy a közlekedési kapcsolat az európai városokkal és a jó községi adminisztráció a külföldi beruházások idevonzásának a kulcsa, s azt üzente a községeknek, hogy az emberek boldogulásáért be kell kapcsolódni versenybe.

Milan Marković, államigazgatási és önkormányzati miniszter kiemelvén, hogy az ország gazdasági fejlődése nem csupán a kormánytól függ, hanem az önkormányzatoktól is, rámutatott a Lokális Gazdasági Fejlesztésért Nemzeti Szövetség (NALED) programjának jelentőségére, mert versenyre ösztönzi a községeket, és azokat  az önkormányzatokat díjazza, melyeknek sikerült elérniük egy meghatározott szintű standardot.

 

Mary Warlick, az Amerikai Egyesült Államok szerbiai nagykövete azt mondta, hogy az öt szerbiai városnak átnyújtott szertifikátum azt mutatja, hogy ezek a községek készek, hogy a beruházóknak rövid időn belül biztosítsák a szükséges információkat, ezeknek a beruházásoknak az idevonzása érdekében. Azt üzente, hogy a községek gazdasági fejlesztésének serkentését szolgáló programon keresztül (USAID/MEGA program) az USA folytatja a szerbiai önkormányzatok gazdasági fejlesztésének támogatását.

Alberto Kamarata, az Európai Bizottság küldöttsége nevében elmondta, hogy az utóbbi néhány évben az EU mintegy 200 millió eurós támogatást nyújtott a szerbiai önkormányzatoknak. Ez, mint mondta, segített az önkormányzatoknak a községfejlesztési stratégia kidolgozásában, az infrastrukturális projektek megvalósításában, a helyi előírások korszerűsítésében, a foglalkoztatottak képzésében és más hasonló projektekben, melyeknek kulcsszerepük van az üzleti környezet fejlesztésében és Szerbia gazdasági fejlődésében.

Az ünnepségen részt vettek Izrael, Kanada és Ausztria nagykövetei, Arthur Kohl, John Morrison és Clemens Koj, akik azt üzenték, hogy Szerbiának és önkormányzatainak tudniuk kell a legmegfelelőbb módon bemutatni azokat az előnyöket, melyeket Szerbia kínál a beruházóknak, és abbéli reményüket fejezték ki, hogy Szerbia az elkövetkező időszakban meg tudja növelni ezeket a befektetéseket.

 

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop