Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Művelődési hírek

Desiré Central Station 2009. nemzetközi színházi fesztivál

2009.10.21.

A fesztivál olyan kortárs, újszerű előadásokat gyűjt össze a régióból, melyek korszerű módon közelítik meg a valóságot, vagy korszerű kifejezési formákat alkalmaznak

- Egy hónappal az idén első ízben megtartandó Desiré Central Station nemzetközi színházi fesztivál kezdete előtt már gyakorlatilag ismertek a rendezvény összes részletei és résztvevői. November 22-től 29-ig a Kosztolányi Dezső Színház szervezésében Szabadka 13 társulatot lát vendégül, hét országból, s a fesztivál keretében a közönség összesen 15 előadást láthat majd. A rendezvényen elsősorban a régióból: Szlovéniából, Horvátországból, Magyarországról, Macedóniából, Bulgáriából és Bosznia-Hercegovinából érkező színházak mutatkoznak be.

Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fesztivál a Desiré villamosa elnevezésű projekt keretében három éve folyó kulturális együttműködés eredménye. A „Desiré" egyébként több jelentésű szó, az angol „vágy" jelentés mellett többek között ez volt Kosztolányi Dezső beceneve.

- Olyan előadásokat válogattunk, amelyek a korszerű színházi irányzatokat képviselik, amelyek jelentőset alkottak ebben a műfajban, és melyek korszerű módon közelítik meg a valóságot, illetve korszerű kifejezési formákat alkalmaznak. Bár nemzetközileg elismert projektekről van szó, ezek az előadások még nem szerepeltek a környező országok fesztiváljain. Igyekeztünk egy eredeti és újszerű programot összeállítani, s úgy vélem, hogy ahhoz képest, hogy szerény költségvetéssel rendelkeztünk, sikerült - ha nem is világszínvonalú, de - egy igen jó fesztivált szerveznünk - mondta Urbán.

A fesztivál anyagi hátterét kizárólag a városi költségvetésből kapott hat millió dináros támogatás képezi. Lovas Ildikó, a Városi tanács művelődési és tájékoztatási ügyekkel megbízott tagja elmondta, hogy véleménye szerint fesztiválvárosként Szabadka nem lehet teljes egy színházi fesztivál nélkül.

- Egyik fő célunk, melyet ezzel a fesztivállal meg szeretnénk valósítani, a művészek közötti kapcsolatteremtés és kapcsolattartás, a provincializmust jellemző korlátoltság és bezártság elleni küzdelem. Mi egy kultúrára nyitott várost szeretnénk, amely fogékony a provokatív gondolkodásmódra, amely sajnos néha hiányzik az életünkből - mondta Lovas.

A Desiré Central Station fesztivál programjában szerepel a Szarajevóból érkező színház Nóra előadása Haris Pašović rendezésében, Frenák Pál koreográfus francia-magyar koprodukciós táncszínházi előadása, a hat Magyarországról érkező színház közül az egyedüli állami intézmény, a szombathelyi Weöres Sándor Színház Nevető ember előadása Jeles András rendezésében, de a közönségnek alkalma lesz látni Szabó Réka Karc című koreográfiáját, Ladányi Andrea koreográfus és Borlai Gergő dobos különleges kortárs zenei táncestjét és a Bérháztörténetek című előadást Bodó Viktor rendezésében. A hazai társulatok közül a belgrádi Bitef Színház A Woyzeck-Hinkemann ügy című előadás lesz látható Ana Tomović rendezésében, Horvátországból érkezik a Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regénye alapján készült Részeg tárgyalás (Pijani proces) című előadás Ivica Buljan rendezésében, a Kikapcsolódás a történelemből (Odmor od povijesti) és a BITEF-díjas Ex-pozíció című előadások, mindkettő Boris Bakal rendezésében. Bojan Jablonovec szlovén rendező két előadását is bemutatják a fesztiválon, az Aut és a Szerelem, vér és pénz címűt, a Bulgáriából érkező Néhány kedvenc című előadás rendezője Ivo Dimčev, Macedóniából pedig a Szökevény című előadást mutatják majd be. A fesztivál utolsó napján a közönség Pintér Béla Gyévuska című előadását láthatja.

A fesztivál fő programja mellett Tomi Janežić műhelyfoglalkozást tart a színészek számára, míg a közönség filmeket is láthat táncról, mozgásról.

Mivel a Kosztolányi Dezső Színház épületén jelenleg is folynak az építési munkálatok, az előadások a Mladost Művelődési Egyesület, a Népszínház és a Népkör Magyar Művelődési központ színpadán, valamint a gimnáziumban kerülnek bemutatásra.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Ноћ Музеја