Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A város megemlékezett felszabadulásának napjáról

2009.10.10.

„A közelmúlt eseményei miatt, melyek megkísérlik kétségbe vonni a fasizmus elleni harc vívmányait, és elfogadtatni a fasizmus ideológiáját, a mai megemlékezés veszített emelkedett és ünnepi hangulatából. De büszkék lehetünk arra, hogy Szabadka elutasítja és mindig is el fogja utasítani az ilyen fajta történelmi csúsztatásokat" - mondta Saša Vučinić polgármester a képviselő-testület október 10-e, Szabadka felszabadulása alkalmából tartott ünnepi ülésén.

2485_1.jpg

A polgármester beszédében kiemelte, hogy a két ember közötti különbségek nem érhetnek fel egy emberélettel, s hogy együttes erővel kell harcolnunk a másság szabadságáért.

„Szabadkán a fasizmus ellen különböző nemzetiségű, társadalmi helyzetű és műveltségű emberek harcoltak, de a szabadságért vívott harcban mindannyian egységesek voltak. Éppen ezért, fel kell ismernünk a fasiszta eszmék jeleit országunkban és népünk körében, ami annak a meggyőződésnek a veszélyét hordozza magában, hogy egyes emberek felsőbbrendűek másokhoz képest" - mondta Saša Vučinić.

Az egybegyűltekhez szólva Maglai Jenő, a képviselő-testület elnöke elmondta, hogy a Szabadka felszabadításától eltelt 65 év egy teljes emberöltőt tesz ki, ami a folyamatos emlékezésre kötelez bennünket.

„Ez a dátum arra kötelez bennünket, hogy megünnepeljük és az áldozatok sírján elhelyezzük a kegyelet virágait, de ugyanakkor arra is, hogy emlékezzünk mindazokra a jelentős dátumokra, melyek tragikus módon megelőzték, majd később jellemezték a második világháborút. Nem elég csupán a fasizmus felett aratott győzelemről beszélni, mert mindaz, ami a háború alatt történt arra kötelez bennünket, hogy nap mint nap harcoljunk azért, hogy ez a történelem ne ismételje meg önmagát" - mondta Maglai Jenő.

A Harcosok Szövetsége szabadkai egyesületének elnöke, Vladimir Večić betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepi ülésen, ezért írásban üdvözölte a jelenlévőket. Mint azt levelében elmondta, napjainkban is tanúi lehetünk annak, hogy a történelmet „átszabják", és kétségbe vonják a népfelszabadító háborúnak a fasizmus feletti győzelemben  játszott szerepét, a hazai árulókat pedig kiegyenlítik a partizánokkal.

„Ezért joggal kérdezhetjük, hogyan és milyen tankönyvekből tudnak majd a diákok helyes képet alkotni a második világháborúról, és hogy melyik oldal milyen szerepet játszott abban. Éppen a náci fasizmusnak a második világháborúban játszott szerepe miatt a népfelszabadító háború harcosait és minden tisztességes polgárt aggodalommal tölt el a náci, neofasiszta és rasszista csoportosulások nyílt megjelenése, melyek nacionalista eszméket terjesztenek, dicsőítik vezéreiket és vallási, nemzeti és faji gyűlöletet szítanak" - áll többek között Vladimir Večić levelében.

A szombati ünnepi ülésen részt vettek a belgrádi Orosz Nagykövetség, a szabadkai magyar és horvát főkonzulátus, valamint a Harcosok Szövetségének köztársasági és tartományi képviselői, viszont szembetűnő volt, hogy a képviselő-testület tanácsnokai csak csekély számban jelentek meg, a 67 képviselő közül mindössze csak tucatnyian.

Az ülést követően a Harcosok Szövetsége, az önkormányzat és más intézmények megkoszorúzták a Fasizmus áldozatainak terén álló emlékművet, valamint a Vörös Hadsereg ukrán harcosainak sírját a sétaerdei pravoszláv temetőben.

 

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop