Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Stevan Bakić polgármester: „Úgy emlékeznek ránk, amilyen nyomot hagytunk magunk után“

2023.03.07.

A mai sajtótájékoztató témája az igazság. Az igazság, amellyel meg akarom védeni a szabadkai önkormányzat minden dolgozójának becsületét, és az igazság, mellyel emlékeztetni fogom a szabadkai polgárokat Maglai Jenő volt polgármester „igazság“-nak nevezett mandátumára“. – mondta Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a mai sajtótájékoztatón, amelyet a Városháza Médiaközpontjában tartott.

15685_1.jpg  

Maglai Jenő volt szabadkai polgármester 2023. március 3-án, pénteken, a Szabadkai Polgári Mozgalom (SZPM) nevében tartott sajtótájékoztatóját értékelve Stevan Bakić polgármester elmondta, hogy "nincs szó a szerb nyelv szótárában, ami leírná" Maglai sajtótájékoztatóját.

„Életemben nem hallottam ennyi valótlanságot egy helyen, a szabadkai polgárok és a szabadkai közvélemény megtévesztésére. Tények folyamatos kiforgatása és valótlanságok állítása. A Maglai Jenő volt polgármester által emlegetett Városfejlesztési Igazgatóság már nem létezik, 2016-ban megtörtént az átszervezés, így az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat. Emellett nem vette a fáradságot, hogy megjegyezze annak a készüléknek a nevét sem, amiért a sajtókonferenciát összehívta. A „kiszivárgott” kifejezést használta a Subotica-trans eseményeire, holott nincs minek „kiszivárognia”, mert ott minden átlátható, és senkinek nincs titkolnivalója senki elől. Amint megjelent a médiában az önindítóként emlegetett eszköz vásárlásáról szóló számla, a Subotica-trans KV igazgatója rövidesen tájékoztatott, hogy ez egy többfunkciós buszindító és gumiabroncs-felfújó berendezés. Ez a legújabb, Svájcból származó modell, amely áfa nélkül valóban 997.843 dinárba került, és nem a Subotica-trans KV pénzén vették, nem is Szabadka város pénzén, hanem abból a pénzből, amit a a Dunav Biztosítótársaság különített el a Subotica-trans Közvállalat részére a hosszú távú, sikeres üzleti együttműködésért. És emiatt kellett ekkora felhajtást csinálni” – mondta Stevan Bakić polgármester. 

Annak kiemelésével, hogy a privatizáció és a köz-magán partnerség két teljesen különböző dolog, Stevan Bakić polgármester elmondta, hogy a dokumentum, amelyet a Subotica-trans KV igazgatója, Dejan Ljubisavljević küldött a szabadkai önkormányzatnak a köz- és a magánszféra közötti partnerségről, az a Subotica-trans KV igazgatójának álláspontja és véleménye a többi közlekedési vállalattal folytatott konzultációja alapján.

15685_2.jpg  

„Soha nem jelentettem ki, hogy a Subotica-trans stabil vállalat. Mindig is hangsúlyoztam, és ez a Pénzügyi Titkárság összes jelentésében is szerepelt, hogy az egyetlen veszteséges vállalat a Subotica-trans KV, amely a legnagyobb veszteségeket és következményeket szenvedte el a COVID-19 miatt. Amikor Szabadka város nevében átadtam a Subotica-transnak a megvásárolt 13 busz közül az utolsó kettőt, azt mondtam, hogy mindent megteszek azért, hogy ez a vállalat talpra álljon, és hogy a megbízatásom ideje alatt egy bizonyos ütemezéssel 2024-ig minden régi autóbuszt sikerüljön lecserélnünk, főleg a városi közlekedésre szolgálókat. Ez volt a kívánságom.

Ha a pandémia okozta válságot nem követte volna az energiaválság és az ukrajnai konfliktus, talán sikerült is volna valamit. És egész 2022-ben a Subotica-trans Közvállalattal foglalkoztunk, figyelemmel kísértük a helyzetet, a tomboló költségeket, és azon gondolkoztunk, hogyan konszolidáljuk a vállalatot. Eredményorientált vagyok és a számok embere. Nem ragaszkodhatunk valamihez bármi áron. Ez pedig játék a szabadkai polgárok pénzével, és az, hogy csak azért dobjuk a kútba, hogy fenntartsunk valamit, népi szóhasználattal „mintha a halottat élesztgetnénk”. Amikor láttam a számokat, a számok pedig olyanok, hogy 2022-ben a Subotica-trans KV támogatása 274 357 633 dinárt tett ki.

Nekem ezt felelős emberként meg kell állítanom. Ha elmondom, hogy a Prozivka lakótelepi orvosi rendelő építése 63 millió 650 ezer dinárba került, láthatják hány rendelőt és óvodát tudtunk volna ennyi pénzért építeni. Szeretném, ha építenénk Palicson orvosi rendelőt meg óvodát, amit megígértem, és amihez megvannak a szükséges engedélyek. Tennem kell valamit, és véget kell vetnem ennek az őrületnek, mert nincs jogom a szabadkai polgárok pénzét pazarolni” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

A Szabadkai Gyógyszertárak kapcsán elhangzott valótlanságokat cáfolva közölte a sajtó képviselőinek a Szabadkai Gyógyszertárak 20 épülete bérbeadásával kapcsolatos adatokat.

15685_6.jpg 

"Ami a Szabadkai Gyógyszertárakat illeti, szintén valótlanságokat állít. A szabadkai gyógyszertárak nem lettek privatizálva, azok léteznek és két egységben működnek, 20 egység pedig bérbe van adva a Galen Farm gyógyszerellátónak. Maglai Jenő polgármesteri időszaka alatt, 2013. november 21-től 2016. júnus 23-ig a szabadkai gyógyszertárak adóssága 2014-ben 117.831.310 dinár volt, 2015. december 31-én 147.477.193 dinár, 2016. január 1-jétől június 30-áig pedig 165 millió 485 ezer dinárt tett ki. Ennyit a remek működésről. 

Amit örököltem, örököltem, és gyorsan kellett reagálni. Fennállt a veszélye annak, hogy a Szabadkai Gyógyszertárak gyógyszerszállítók iránti tartozásainak kiegyenlítése Szabadka város számlájának zárolásához vezet. Ezt meg kellett akadályoznom, képzeljék csak el a kellemetlenséget, hogy Szabadka város számlája zárolva van. A tartozás a szerződés aláírásának napján 158,71 millió dinár volt. Az összes tartozás rendezésre került a megállapodás szerinti határidőn belül. Ezzel együtt senki sem veszítette el a munkáját. A közelmúltban tartott ülésen, ahol jelen volt a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatója is, elhangzott, hogy csak Szabadka oldotta meg az állami gyógyszertárak problémáját, így most mások számára követendő példa vagyunk. És ki beszél nekem az „endémikus korrupcióról” és a korrupció minden szintjéről” – emelte ki Stevan Bakić.

Szavai szerint, amikor Maglai átadta a hatalmat, Szabadka város számláján nem volt 13 millió dinár, a mai napon viszont 350 millió dinár van Szabadka város számláján.

"Minden, amit ma kifizetnek, az pedig 24 millió dinár, a számlán pedig 326 millió marad. És ez az, amit mondtam, hogy az a kívánságom, hogy ennek a városnak minden rendezett kötelezettség után legyen mindig a számláján 200-300 millió dinár, mert egy ilyen méretű és jelentőségű városnak, mint Szabadka, kell, hogy legyen." mondta Stevan Bakić.

Hozzátette: nem igaz, hogy a tavalyi városnapi koncert 40.000 euróba került, ahogy az a március 3-i sajtótájékoztatón elhangzott, mert Zorica Brunclik népzenei előadó koncertje Szabadka városnak 1.298.000 dinárjába került.

15685_4.jpg

A Népszínház építésével kapcsolatosan Stevan Bakić polgármester emlékeztetett, hogy a városi képviselő-testület 2007. április 25-én, az új városházán tartott ülésén Maglai Jenő többször is felszólalt, először kiharcolva, hogy javaslatára ez legyen az első napirendi pont, megindokolva miért fontos a Népszínház épületének lebontása. Azt mondta, száz év óta ez a legnagyobb projekt, most pedig ő kérdezi mi a helyzet a Népszínházzal.  Mi befejezzük. 2016 óta Aleksandar Vučić szerb elnöknek köszönhetően a Szabadkai Népszínház nemzeti jelentőségű projektté vált. A közelmúltban került aláírásra a VIII/2-es szakasz megvalósítására vonatkozó szerződés, és várjuk a naplót a munka ütemezéséről, tudni fogjuk a Szabadkai Népszínház üzembe helyezésének pontos dátumát." – hangsúlyozta Stevan Bakić.

A sajtótájékoztatón Stevan Bakić kitért Maglai Jenő összesen 51.542.268 dinár értékű, 2015. novemberi beruházására is, a Zorka területén 22ha 78m2 szennyezett földterület megvásárlására, amely - mint mondta - továbbra is használhatatlan, mert több mint 10 millió eurót kell befektetni a földterület kármentesítésébe. Utalt továbbá a Szabadka város által a Népegészségügyi Intézetnek fizetett 1.100.000 eurós kudarcra, a Városi Közigazgatási Hivatal néhány dolgozójának jogszerűtlen elbocsátására, ami az önkormányzatnak valamivel több mint 4,2 millió dinárjába került, valamint Maglai Jenő legnagyobb tévedésére, a katonai ingatlan vásárlása.

Stevan Bakić polgármester a mai sajtótájékoztatót a híres szerb költő, Miroslav Mika Antić szavaival fejezte: "A lélekkel mindig az angyal vagy az ördög mindig játszik, az emberre úgy emlékeznek, amilyen nyomot hagy maga után."

"Mindannyiunkról a hátrahagyott tetteink és az eredményeink beszélnek." - üzente Stevan Bakić polgármester.

15685_5.jpg

A sajtókonferencián Ognjen Golubović, az Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési KV igazgatója, valamint Dejan Ljubisavljević, a Subotica-trans Utasszállító KV igazgatója is felszólalt.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>