Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadkára látogatott a Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentjének és a Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőházának küldöttsége

2021.10.11.

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić és a városi képviselő-testület elnöke, dr. Pásztor Bálint ma a Városháza kék termében fogadták a Tartományi Képviselőház küldöttségét, élén Pásztor István elnökkel és a tartományba két napos hivatalos látogatásra érkezett Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentjének delegációját, melyet Nedeljko Čubrilović parlamenti elnök vezetett. Stevan Bakić polgármester a fogadás kapcsán elmondta, hogy ez a találkozó folytatása a szabadkai önkormányzat és a Boszniai Szerb Köztársaság közötti együttműködésnek, ami ez év februárjában jött létre a Boszniai Szerb Köztársaság hivatalos képviseletének szerbiai látogatása alkalmával, hogy a küldöttségekkel folytatott beszélgetés igen szívélyes és építő jellegű volt, minek során ismertették a vendégek előtt Szabadka gazdasági, kulturális és idegenforgalmi potenciáljait.

 14619_1.jpg

„Megbeszéltük, hogy ez az együttműködés a jövőben még intenzívebb lesz. A Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentjének elnöke, Nedeljko Čubrilović elismerő hangon beszélt Szabadka potenciáljairól és meghívott bennünket, hogy a közeljövőben viszonozzuk a látogatást, amire Pásztor Bálint és én ígéretet is tettünk. Áttekintettük a szabadkai önkormányzat és a Boszniai Szerb Köztársaság közötti kapcsolatokat is és arra a következtetésre jutottunk, hogy minden jó irányba halad“ – mondta Bakić polgármester.

14619_6.jpg 

Miután kiemelte, hogy a mai találkozó rendkívül jelentős, mert azt bizonyítja, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság legfelsőbb intézményei fontosnak tartják a Szabadkával folytatott együttműködést, Bakić polgármester köszönetét fejezte ki a Tartományi Képviselőház elnökének, Pásztor Istvánnak, amiért Újvidék mellett Szabadkát is beiktatták a Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentje hivatalos látogatásának programjába.

Pásztor Bálint kihangsúlyozta, hogy a beszélgetés tartalmas volt, és hogy nem megszokott dolog, hogy a parlamentek közötti együttműködésbe még egy önkormányzatot bekapcsolnak, illetve egy olyan várost, amely nem a képviselőház székhelye, vagyos ez esetben Újvidék és a tartomány.

14619_3.jpg

„Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy ezek a küldöttségek ma Szabadkára látogattak, hogy megtekintették a városházát és a zsinagógát, és beszélgettek a városunkban székelő nemzeti tanácsoknak a képviselőivel. Én azt szeretném – és biztos vagyok benne, hogy ez lesz a következő lépés – hogy Szabadka konkrét projektek keretében működne együtt meghatározott önkormányzatokkal a Boszniai Szerb Köztársaságból“ – fejtette ki dr. Pásztor Bálint.

Nedeljko Čubrilović elmondta, hogy a szabadkai látogatás a Pásztor Istvánnal folytatott jó együttműködésnek köszönhető, aki javasolta, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentjének 30. évfordulója alkalmából, amit október 25-én ünneplünk, a Vajdaságban tett látogatást terjesszük ki Szabadkára is.

 14619_4.jpg

„Szabadka a jó helyi önkormányzat példája, mivel azon kevesek egyike, amely lakossága számára négy nyelven biztosít oktatást, lehetővé teszi a kisebbségek számára, hogy nyilvánosan, nyíltan és átláthatóan beszéljenek problémáikról, a hagyományőrző egyesületek képviselői pedig a külföldi küldöttségek látogatásakor nemcsak saját helyzetükről, hanem a lokális közösség fejlődésével kapcsolatos nézeteikről is beszélhetnek. Megoldást kell találnunk azokra a problémákra, amelyek körül jelenleg kompromisszumot tudunk kötni, azokra pedig, amelyekben nem tudunk egyességre jutni, időt kell hagyjunk, ami segít bizonyos problémák megoldásában“ – mondta Čubrilović.

Pásztor István kifejtette, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság Parlamentje és a Vajdasági AT Képviselőháza közötti intenzív és barátságos kapcsolat tovább erősödik és bővül, és a szabadkai látogatás célja, hogy megismertesse a vendégeket a várossal, amely a nemzetiségek közötti harmónia és a jövőt illető ambiciózus stratégiai tervek példája.

 14619_5.jpg

„Ezeket a találkozásokat nem csupán azok a percek és órák képezik, melyekben konkrét részleteket tárgyalunk meg, de ezek a percek nagyon jelentősek, mert megteremtik a bizalom és a szövetség légkörét, amelyben később ezeket a részleteket, melyekből igen sok van, meg tudjuk beszélni“ – húzta alá Pásztor István.

14619_8.jpg

A városházán megszervezett találkozó előtt a Boszniai Szerb Köztársaság és a Tartományi Képviselőház küldöttségei meglátogatták a zsinagógát, majd a Magyar Nemzeti Tanács épületében találkoztak a Szabadkán székelő nemzeti tanácsok, vagyis a magyar, a horvát és a bunyevác kisebbségek képviselőivel.

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop