Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartotta 14. ülését Szabadka Város Képviselő-testülete

2021.10.07.

Szabadka Város Képviselő-testülete a ma megtartott 14. ülésén összesen 15 napirendi pontot vitatott meg és fogadott el. Köztük szerepelt a Palicsi Állatkert alapszabályának módosításáról szóló határozat jóváhagyása, valamint az intézmény igazgatója mandátumának megszűnéséről szóló határozat, amely megállapítja, hogy Petar Savić igazgatónak, aki benyújtotta lemondását, megszűnik a megbízatása és a határozat a Palicsi Állatkert megbízott igazgatója, Sonja Mandić kinevezéséről. Tekintettel arra, hogy ezek a napirendi pontok keltették a legnagyobb érdeklődést, Stevan Bakić polgármester kijelentette a képviselő-testületi felszólalása alkalmával és a sajtónyilatkozataiban is, hogy nála a rendszerben levő emberek élveznek elsőbbséget, ez esetben a Palicsi Állatkertben, és minden közművállalat és közvállalat igazgatójának, valamint az intézmények igazgatóinak is nyitottabbaknak kell lenniük a tájékoztatási eszközök iránt.

 14607_1.jpg

"A Palicsi Állatkert alapszabálya módosításának fő alapja a kultúráról szóló törvénnyel való összehangolás, amelyből minden más következik. Változások történtek az alapszabály egyik szakaszában, amely most úgy szól, hogy az intézmény igazgatójának felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie az állatgyógyászat, a természettudományok, a közgazdaságtan vagy a jog területén, valamint a művelődési szférában szerzett legalább ötéves munkatapasztalattal. Sonja Mandić a rendszerből van, már tíz éve dolgozik az állatkertben, kiválóan ismeri a helyzetet ebben az intézményben és alkalma lesz ezeket az ismereteit kamatoztatni. Hiszek benne, hogy minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy a Palicsi Állatkert visszanyerje tekintélyét, amely jelenleg megingott.“ – mondta Bakić polgármester és hozzátette, hogy Szabadka polgárainak tudniuk kell, hogy a kultúráról szóló törvény értelmében ennek az intézménynek az igazgatói nem lehetnek állatorvosok, sem biológusok, ha nem rendelkeznek a művelődés terén szerzett ötéves munkatapasztalattal.

Mint mondta, az állatkert eddigi igazgatója, Petar Savić lemondásának egyik fő oka a közelmúltban elpusztult négy kisoroszlán és az ennek kapcsán elkövetett mulasztásai.

Amikor 2020. augusztus 21-én kineveztek Szabadka polgármesterének, a Palicsi Állatkert igazgatójára vonatkozó pályázat már lezárult, és az a döntés született, hogy a két jelölt közül Petar Savić lesz az igazgató. Én beszélgetést folytattam vele, elmondtam, hogy mit várok tőle, de tény, hogy nem tartott engem tiszteletben minden szegmensben. Én pedig, a gyermekeink érdekében, a szabadkai polgárok érdekében reagálok, mert fontos nekem az állatkert, végül is mint a városunkban működő minden közművállalat, közvállalat és intézmény is. Személyesen ellátogattam az állatkertbe, rámutattam néhány hiányosságra, és követtem azok elhárítását. Egy sor hibát követett el a kisoroszlánokkal kapcsolatban, az első, hogy közzétette a felvételeket az újszülött oroszlánokról a közösségi hálókon. A természetben élő nőstény oroszlánok egy vagy két kölyköt hoznak a világra, a Palicsi Állatkertben pedig öt született, az egyik holtan. Már a kezdetben volt tehát valami természetellenes, és ez egy további érv arra, hogy ezt nem kellett volna megtennie, hanem egy bizonyos ideig várnia kellett volna, hogy kiderüljön, mi fog történni velük." - hangsúlyozta Bakić.

Savić másik hibája az volt, hogy ezt nem kommunikálta le a médiában.

„Nem értem, miért hallgatott, miért nem jelent meg a médiában. Felhívtam Savićot, megkértem, hogy nyilatkozzon a médiának, de itt sem tartott engem tiszteletben. Ezt követően beszélgettünk, felfogta a hibáit, és úgy reagált, ahogy reagálnia kellett.” - mondta Bakić polgármester.

14607_2.jpg

Mint mondta, a Palicsi Állatkert újonnan kinevezett megbízott igazgatójának első lépése az lesz, hogy válaszolni fog az oroszlánokkal kapcsolatos összes újságírói kérdésekre.

„A közvállalatok, a közművállalatok és intézmények igazgatói kötelesek nyilatkozni az általuk vezetett vállalat és intézmény alaptevékenységéről, és nyitottabbnak kell lenniük a média iránt. Polgármesterként nem én fogok válaszolok erre a nevükben " - hangsúlyozta Bakić.

Emlékeztetett, hogy a három szerbiai állatkert közül csak a palicsi kulturális intézmény.

„Amikor 1950-ben megalapították, a Palicsi Állatkertben két osztály működött: a Vadászati Múzeum és a Bácskai Művészeti Galéria, amelyek alapján kulturális intézménynek nyilvánították. Ez a két osztály régóta nem létezik már az állatkerten belül, és az előttünk álló időszakban tennünk kell valamit ezen a téren, különösen azért, mert a belgrádi állatkert kft., a jagodinai állatkert pedig közvállalat. Higgyék el nekem, nem tudom, és még senki sem magyarázta el nekem, miért kulturális intézmény a Palicsi Állatkert” – emelte ki Stevan Bakić polgármester.

A mai ülésen a képviselő-testület határozatot hozott Csantavér település területének egy része - a Szabadka-Csantavér községi út, a Csík-ér védőövezete és a IIB rendű 303 számú országút közötti szakasz részletes szabályozási tervének elfogadásáról, valamint a Szabadka város területén lévő mezőgazdasági területek védelmére, rendezésére és használatára vonatkozó 2021. évi program meghozataláról.

14607_3.jpg

Emellett határozatot fogadott el Szabadka Város Képviselő-testülete tanácsnokának mandátuma megszűnéséről, mellyel megállapította, hogy Horvát Tímea tanácsnok megbízatása - aki benyújtotta lemondását erről a tisztségről - megszűnik, és hitelesítette Virág Szabolcs, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoport új tanácsnok mandátumát.

 

 

 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop