Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester: a Szerb állam minden eddiginél nagyobb figyelmet fordít minden szerb térségre

2021.10.01.

A szabadkai Dalmácia Hagyományápoló Egyesület szervezésében az ötödik Dalmát hagyományápoló estet tartották ma este a palicsi Kisvendéglőben. Szabadka polgármestere, Stevan Bakić is részt vett a régiójuk szokásait megtartó és ápoló dalmátok hagyományos összejövetelén és köszöntőjében elmondta, hogy ez az egyesület már több mint tíz éve hozzájárul Szabadka hagyományápoló mozaikjához.

14599_1.jpg

„Az Önök tevékenysége a szülőföldjük történelmének és gazdag szerb hagyományainak megerősítésében valóban értékes. Munkájuk révén minden polgár megismerkedik e hagyomány szépségével és az általa őrzött értékekkel" - mondta Bakić.

Ragyognak Dalmáciából a szerb szentélyek, a Krupa, a Krka és a Dragović kolostorok emelte ki Bakić polgármester, és hozzátette, hogy az ókori és a pravoszláv kultúra kapcsolata jellemezte ezt a területet, mint ahogyan az őseik évszázados küzdelme is a pravoszláv szerbként való fennmaradásukért a sok hódító és megszálló uralma alatt.

"Elszakíthatatlan kapcsolatot képez ezen északi területünk, déli részünk és Dalmácia között. Talán ez a legjobban a nagy Dositej Obradović és a Kninben és Zadarban töltött oktató munkájában ölt testet. Az utóbbi időben természetesen itt van a mi drága Irinej bácskai püspökünk, akit nekünk nemzetként a büszke Őrszállás adott, amelynek művelődési egyesületét ma este látni és hallani fogjuk " - mondta Bakić polgármester.

14599_2.jpg

Megjegyezve, hogy sok mindennel büszkélkedhetnek, és sajnos, mint mondta, sok minden van, ami után sajnálkozhatnak szenvedett hazájukban, Bakić kihangsúlyozta, hogy "ami bátorít és ösztönöz minket, az az, hogy a Szerb állam soha ennyi figyelmet nem szentelt a szerb térségekre, mint ma, Aleksandar Vučić elnök idejében. "

"Megható volt látni, ahogy a kis Bojan Berić idén júliusban, a régió szerb gyermekeinek nyári táborában átadja az elnöknek a Lazarica kolostor modelljét a dalmát Koszovóból. Azon a környéken, ahol él, mondja, 391 szerb gyermek él. Vučić elnök és a mi Szerbiánk ezekért a gyerekekért harcol. A túlélésért és az egységért. Ehhez önök nagyban hozzájárulnak, amihez gratulálok, és szeretném, hogy tudják, hogy Szabadka város mindig támogatni fogja önöket" - mondta Stevan Bakić polgármester.

A megjelentekhez szólt Tatjana Mandić, a dalmácia Hagyományápoló Egyesület igazgatóbizottságának elnöke és dr. Milan Gulić politikai elemző, a Kortárs Történelmi Intézet tudományos munkatársa is.

14599_3.jpg

Az alkalmi művelődési programban fellépett az őrszállási Izvor Szerb Művelődési Egyesület eredeti dalokat előadó férfi és női kórusa a karsztos Bukovica éa Ravni Kotari térségből származó énekekkel, Sofija Gerdijan szabadkai író és Stefan Banić Dalmatinac ifjú szabdkai énekes, aki a Tamo daleko dalt adta elő.

A dalmátok és barátaik találkozóján részt vett Duško Ćutalo, a Menekült, Széttelepült és a Térségi Szerbekkel Való Együttműködési Alap igazgatója, Srđan Samardžić és Milanka Kostić városi tanácstagok, Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek titkárságának titkára és Branislav Joka, a Tržnica Rt. Igazgatója.

 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop