Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Aleksandra Čamagić miniszteri tanácsos látogatása Szabadkán

2021.09.29.

„A világjárvány idején, amely társadalmunkat komoly kihívás elé állítja, a család bizonyult a legbiztonságosabb menedéknek minden egyén számára. A mi feladatunk, hogy a családot visszahelyezzük az őt megillető helyre, ez pedig a központi hely egy társadalmon belül“ – jelentette ki ma Aleksandra Čamagić családvédelmi és demográfiai ügyekkel megbízott miniszteri tanácsos, miután a Városházán találkozott Zagorka Panić városi menedzserrel, a gazdaságfejlesztési ügyekkel és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott polgármesteri tanácsossal, Srđan Samardžićtyal, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagjával és Jasmina Stevanovićtyal, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkárával.

14591_1.jpg

Hozzátette, hogy Szerbia – mint az európai országok többsége – évente szembesül a lakosság számának nagy arányú csökkenésével.

14591_2.jpg

„Az újszülöttek száma az időn először nem érte el a 62 ezret, az elhalálozások száma pedig sajnos megközelítette a 115 ezret, ami igen aggasztó adat. Hazánknak naponta mintegy 100 fővel kevesebb lakosa van, évente egy Šabac méretű város tűnik el, ezért az állam a lehető legmagasabb szinten fog szembeszállni ezzel a problémával. Alakítottunk egy minisztériumot, amely kizárólag a családvédelemmel és a népességpolitikával foglalkozik, és az első feladatunk, hogy minél több önkormányzatot meglátogassunk és megvizsgáljuk, mi az, ami a lokális közösségeknek a leginkább hiányzik, milyen lépéseket tesznek ezen a téren, hogy kiemeljük a jó gyakorlat példáit, és hogy segítsünk mindenütt, ahol az lehetséges. Nem mindig csupán a pénz az elsődleges, és nekünk, mint döntéshozóknak, bármelyik hatalmi szintről legyen is szó, az a feladatunk, hogy a figyelem középpontjába állítsuk azokat az értékeket, amelyek egy ideig háttérbe szorultak, vagyis hogy ismét előtérbe helyezzük a családot“ – mondta Aleksandra Čamagić.

Jasmina Stevanović felidézte, hogy Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić a nemrégiben megtartott IV. Budapesti Demográfiai Csúcson kihangsúlyozta, hogy a demográfia kérdése a fennmaradás kérdése úgy Szerbia, mint más országok számára is, ami hamarosan a legfontosabb politikai kérdések egyikévé válik majd.

Emlékeztetett arra, hogy Szerbia a közelmúltban számos intézkedést foganatosított, hogy továbbra is folytatja a gyermekvállalás ösztönzését és növelni fogja a családoknak és gyermekeknek nyújtott anyagi támogatásokat, és elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat igyekszik követni a köztársasági és tartományi szintről indult intézkedéseket, saját költségvetéséből, de pályázatok útján a más hatalmi szintektől igényelt eszközökből is.

14591_3.jpg

„Szeretnénk a fiatalokat bátorítani a gyermekvállalásra, a szülőket pedig támogatni abban, hogy tovább bővítsék családjukat. Ezért nap mint nap fejlesztjük és növeljük a családtámogatási programjainkat, amelyek célja, hogy különféle szolgáltatások révén és megfelelő infrastruktúrával szebb és jobb jövőt biztosítsunk gyermekeink számára. Mert a népesség növekedését csakis úgy tudjuk ösztönözni, ha pénzt áldozunk azoknak a feltételeknek a javítására, amelyben a gyermekek nevelkednek“ – mondta Jasmina Stevanović.

A más hatalmi szintekről kapott segítség hátszelet jelent ennek a kérdésnek a megoldásához, amely kétségkívül egyike a legfontosabb problémáknak, melyekkel meg kell küzdenünk.

„Mint ahogyan az egyén életében az első és legfontosabb cél a gyermekvállalás, úgy az állam számára is az új életek keletkezése az a kulcsfontosságú irány, amit követnie kell“ – fejtette ki Jasmina Stevanović.

14591_5.jpg
 

 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop