Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt a 28. Nemzetközi Gyermeksínházi Fesztivál

2021.09.19.

A szabadkai Gyermekszínházban ma este megnyílt a 28. Nemzetközi Gyermeksínházi Fesztivál, amely a művészetben elért eredményeivel és a bábművészet fejlődéséhez való hozzájárulásával nagy hírnevet szerzett Európában és világszerte, hozzájárult a gyermekszínház és a színházművészet népszerűsítéséhez, és befolyást gyakorolt a gyermekeknek szóló kortárs világszínház irányzataira és fejlődésére. A Kis Herceg Életműdíjat, melyet a fesztivál a kultúra és a gyermekeknek szóló színházművészet fejlődéséhez való kimagasló hozzájárulásért adományoz, az idén Jovan Caran színésznek és rendezőnek, valamint Ljudmila Konsztantinova Hensze kazahsztáni báb-, jelmez- és díszlettervező nyerték el. A fesztivál ünnepélyes megnyitóján az idei díjazottaknak az elismeréseket Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyújtotta át. A Dragoslav Todorović rendező életművének elismeréseként posztumusz adományozott díszoklevelet Bakić polgármester Dragoslav Todorović munkatársának, Janovics Erikának adta át.

14566_1.jpg

Stevan Bakić polgármester üdvözlő beszédében elmondta: „A gyermekek öröme és a jó előadások szeretete immár 28. alkalommal hozott össze bennünket Szabadkán, a gyermekszínházak e nagy, nemzetközi szemléjén. Tavaly igen szerény keretek között zajlott le a fesztivál, ugyanis a koronavírus okozta világjárvány elválasztott bennünket barátainktól, akik a világ minden sarkából ide szerettek volna látogatni, hogy a szabadkai gyermekeknek bemutassák kiváló előadásaikat“.

„A kihívások ellenére nem engedjük meg, hogy ez a hagyomány megszakadjon, hogy a rettegés legyőzze a művészetet és elfojtsa a gyermeki kacagást. Jól tettük, hogy akkor összegyűltünk és átadtuk a fesztivál legrangosabb elismerését Vladimir Andrićnak, aki meghatározó élményt nyújtott a szerbiai gyerekek számos generációjának. Ugyanis ez volt az utolsó alkalom arra, hogy a díjat személyesen adjuk át, mert ez a nagy művész az idén februárban elhunyt. Ezért tovább kell ápolnunk és ünnepelnünk az életet és az alkotást, mert minden egyes nap és minden rendezvény, amit a szépségnek, a játéknak, az együttlétnek és a gyermekeknek szentelünk, felbecsülhetetlen érték, ami erőt és ihletet ad a nehéz időkben, amikor megküzdünk azokkal a hatalmas kihívásokkal, melyekkel az élet mindannyiunkat szembesít“ – emelte ki Bakić polgármester.

Minden szabadkai, és a saját nevében is köszönetet mondott a rendezvény megvalósításában nyújtott segítségért a Kulturális és Tájékoztatási Minisztériumnak, és a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárságnak.

14566_2.jpg

„Külön köszöntet mondanék a Szabadkai Szabadegyetem elkötelezett vezetőségének és dolgozóinak aki úgy a gyermekszínház fesztivál, mint más, Szabadka legjelentősebb kulturális fesztiváljainak szervezésében minden alkalommal bebizonyítják, hogy rászolgálnak bizalmunkra és támogatásunkra. Gratulálok a díjazottaknak és üdvözlök minden kedves vendégünket. Kívánom, hogy érezzék jól magukat városunkban, és őrizzék meg legszebb emlékezetükben“ – mondta Stevan Bakić polgármester.

Miután átvette a díszoklevelet és a Kis Herceg-díjat megtestesítő szobrocskát, Jovan Caran azt mondta, „Félelmetes felismerésként“ éli meg, hogy ezzel a kitüntetéssel olyan nagyságok társaságába lépett, mint Henryk Jurkowski, Borisz Goldovszkij, Srboljub Lule Stanković és sokan mások.

14566_4.jpg

„Még félelmetesebb, ha eszembe jut, hogy a saját munkámat kell ezekhez a nagy nevekhez mérni. Viszont van valami, amiben mégis fel tudok nőni hozzájuk, ez pedig az e munka iránti elkötelezettségem, és a folytonos igény, hogy ezeket a kissé hiú múzsákat arra ösztönözzem, néhanapján adják áldásukat a mi gyermekszínházunkra, és a gyermekeknek szóló művészetekre is“ – mondta Caran.

Ljudmila Konsztantinova  Hensze megköszönte a fesztivál szervezőinek ezt a csodálatos elismerést, és azt kívánta, hogy minél több olyan előadás jelenjen itt meg, amelyek örömet okoznak a közönségnek, de különösen a gyerekeknek.

14566_3.jpg

A gyermekszínházi fesztivált megnyitó ünnepség után, a Népszínház Jadran színpadán a versenyprogramot Az erdő szellemei című előadás nyitotta meg Brazíliából.

A Szabadkai Szabadegyetem szervezésében szeptember 19. és 24. között megrendezésre kerülő 28. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál versenyprogramjának keretében tíz előadás mutatkozik be Izraelből, Németországból, Magyarországról, Csehországból, Horvátországból, Brazíliából, Szlovákiából, Bosznia-Hercegovinából (a Boszniai Szerb Köztársaságból) és Szerbiából.

A versenyprogram zsűrijét Sandrine Grataloup, szabadúszó alkotó, az ASSITEJ gyermek- és ifjúsági színházi szövetség franciaországi szervezetének egykori elnöke és az ASSITEJ franciaországi gyermekszínházi bizottságának tagja, valamint a fesztivál Kis Herceg Díjának idei kitüntetettjei: Jovan Caran és Ljudmila Konsztantinova Hensze alkotják. Az idén először általános és középiskolás diákokból álló gyerekzsűri is alakult, amely a fiatal nézők nevében ítéli oda a legjobb előadásnak járó díjat.

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál a hivatalos válogatás keretében az összességében legjobb előadást a fesztivál nagydíjával jutalmazza, és emellett díjakat oszt ki a legjobb rendezés, a legjobb díszlet, a legjobb eredeti zene és a legjobb bábok kategóriában, továbbá öt egyenrangú díjat a színészi teljesítményért és egy speciális díjat az eredetiségért és ötletgazdagságért.

A fesztivál kísérőprogramjait a 12. Nemzetközi Gyermekszínház-kutató Fórum mellett több kiállítás, műhelyfoglalkozás és könyvbemutató alkotja. A Nemzetközi Gyermekszínház-kutató Fórum a színháztudósok és színházkutatók legnagyobb szakmai összejövetele Európa ezen részén, amely három kontinens 16 országából gyűjti össze a szakembereket. E jelentős szakmai fórum összesen 30 résztvevőjének többsége Szabadkán vendégeskedik, kis részük pedig online kapcsolat révén fogja bemutatni munkáját. Az esemény a Városi Könyvtár nemrég épült, új terében lesz megtartva.

14566_5.jpg

A fesztivál ünnepélyes megnyitján az Iskončići Gyermekkórus és a szabadkai Mladost Ifjúsági Művelődési Egyesület tagjai léptek fel.

A fesztivál valamennyi programja a koronavírus okozta járvány elleni intézkedéseknek megfelelően lesz megtartva, szem előtt tartva a résztvevők és a látogatók biztonságát.

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop