Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Dr. Pásztor Bálint parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület rendezvényén

2021.09.15.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület (KODDE) 1990-ben alakult, tavaly ünnepelte volna fennállásának 30. évfordulóját. A járványhelyzet miatt azonban erre nem kerülhetett sor, ezért úgy döntöttek, hogy idén, a 31. évforduló alkalmából szervezett rendezvénnyel ünnepelnek méltó módon.

14561_1.jpg

A rendezvényt ma este tartották a Városháza dísztermében 18.00 órai kezdettel, melyen dr. Pásztor Bálint parlamenti képviselő, a városi képviselő-testület elnöke az egyesület felkérésére beszédet mondott, melyben kiemelte a civil kezdeményezés jelentőségét a fiatalok versenyképessé tételében, és kitért arra, hogy milyen nehézségekkel kellett szembesülni minden ilyen szervezetnek a kilencvenes évek elején, amikor is az értetlenség vagy a félremagyarázás övezte őket, sőt igen gyakran az ellenségeskedéssel is meg kellett küzdeni és nem volt veszélytelen közügyekkel foglalkozni.

Azokban az években ez volt szinte az egyetlen ösztöndíjazási lehetőség. Ma már szerencsére a vajdasági magyar diákok számíthatnak az MNT ösztöndíjára, a jogászhallgatókat támogató ösztöndíjra, a Rehák Kollégiumra, az Európa Kollégiumra. 

 14561_2.jpg

Dr. Pásztor Bálint elismerően szólt az egyesület tagjainak elkötelezettségéről, példaként állítva kitartásukat és lelkesedésüket, áldásos tevékenységüket a nyilvánosság elé.

Az Egyesület megalapításának kezdeményezője, alapító tagja és első elnöke dr. Uzon Miklós volt. A megalapítás célja a hátrányos helyzetű, de jó képességű vajdasági magyar diákok támogatása, a magyar oktatás szerepének erősítése és természetesen Kosztolányi Dezső emlékének ápolása.

Alapító és jelenlegi tagjai azt az elvet vallják, hogy a szülőföldön maradás és boldogulás egyik alapfeltétele a színvonalas oktatás megszervezése és az ifjú nemzedék minőséges képzése. Képzett fiatalok nélkül a közösségnek nincs jövője, hiszen egy nemzet megmaradásának záloga, hogy képes legyen lépést tartani a változó világgal és választ tudjon adni annak kihívásaira.

Az egyesület ehhez kíván hozzájárulni lehetőségeihez mérten. Minél több adományozót szerezni és minél több anyagi eszközt, hogy minél több diákot segíthessen minél nagyobb összeggel.

 14561_3.jpg

Évente több száz diákot, három évtizedes fennállása óta több ezer szabadkai, topolyai, magyarkanizsai, kishegyesi, zombori, apatini, kúlai, hódsági és verbászi diákot részesített ösztöndíjban, de a segítségnyújtás egyéb formáiban is. Mosolyműhely kezdeményezésükkel például a fogyatékkal élő tanulók beilleszkedését.

Folyamatosan a maguk elé kitűzött nemes feladat teljesítésén dolgoznak, hiszen, mint tudjuk, a gyermekek iskoláztatása a családok számára nem kis anyagi terhet ró, így a támogatás, ha sajnos nem is fedheti a költségeket, de enyhíthet a helyzeten.

Az egyesület fennállásának 31. évfordulója alkalmából tartott ünnepi műsorban a Csáth Géza Művészetbarát Kör szavalói és a Szabadkai zeneiskola egykori és jelenlegi diákjai léptek fel.

                                                                 a Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop