Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Palicsi-tó vízminőségének javítása – megvalósíthatósági tanulmány

2021.09.15.

A Nyugat-balkáni Zöld Központ támogatásának köszönhetően a magyarországi VTK Innosystem Kft. az elmúlt egy év során megvizsgálta és elemezte a Palicsi-tóra vonatkozó eddig ismert adatokat, illetve tanulmányozta a tó vízminőségének javítását célzó eddigi intézkedéseket, például a szabadkai szennyvíztisztító telep felújítását, illetve a még folyamatban lévő, a német állam által támogatott Ecolacus projektumot. A kutatás során a VTK Innosystem Kft. számos szakmai konzultációt tartott, megszólítva a helyi hatóságokat is. A megvalósíthatósági tanulmány megírásában aktívan részt vettek a Környezetvédelmi Minisztérium, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium, a Tartományi Természetvédelmi Intézet, a Vajdasági Vizek Vízügyi Közvállalat, a Palics-Ludas Közvállalat, a Vízművek és Csatornázási KKV, a DTD Vízgazdálkodási Vállalat és Szabadka Város Önkormányzata.

14560_1.jpg

A projektum eredményeként elkészült tanulmányt és az abból levont következtetéseket a hajdújárási Látogató Központban ma megtartott zárókonferencián mutatták be a szakmai közönségnek.

Az egybegyűlteket a projektum menedzsere, Dr. Janák Emil köszöntötte. Kern Imre alpolgármester emlékeztette a jelenlevőket, hogy Szabadka város vezetőségének egyik kiemelt célja Palics régi fényének visszaállítása, ennek feltétele pedig, hogy javítsunk a víz minőségén.

„A korábbi években már számos tanulmány készült a vízminőség javítására, de mindezek az ötlet szintjén rekedtek, megvalósításukra nem került sor. Az utóbbi évtizedekből csupán egy-két konkrét beruházást lehetne említeni, mint például a 2000-es évek elején megépült új szennyvíztisztító, mely jelentősen javított a 70-es években épült tisztítótelep kapacitásán és hatékonyságán, illetve a másik konkrét eredmény, a KFW által támogatott Ecolacus projektum. E több részből álló projekt célja, hogy Palics település szennyvizeit ne a tóba engedjük, a rétegvizeken keresztül, hanem azok egy új szivattyútelepen keresztül a városi szennyvíztisztítóra kerüljenek. Az Ecolacus intézkedései várhatóan pozitív irányba mozdítják majd el a dolgokat, és a jövőben látványos eredményeket hoznak. Ez az új tanulmány új megközelítéseket és meglátásokat kínál, és új gondolkodási rendszert állít fel a Palicsi-tó állapotának javítására. Szeretném megköszönni Magyarország Innovációs és Technológiai Minisztériumának és a Nyugat-balkáni Zöld Központnak, hogy felismerték a projektum fontosságát, és lehetővé tették a tanulmány kidolgozását. Remélem a Zöld Központ a jövőben is figyelembe veszi a Palicsi-tóval kapcsolatos új projektumokat, és hogy a most prezentált javaslatokból megvalósítható rendszerek épülnek majd ki.”

Jaksa Róbert, a szerbiai Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket és elmondta, hogy a minisztérium számára értékesek a gyakorlattal rendelkező magyarországi cégek ténykedései Szerbiában, mert minden lépés fontos, hogy egy szebb és tisztább környezetet biztosítsunk a jövő számára.

14560_2.jpg

Dr. Örlős László, a Nyugat-balkáni Zöld Központ ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a klímaváltozás hatásait, mint az extrém hőség, az árvizek és más természeti jelenségek, napjainkban már a saját bőrünkön is érezzük. A Zöld Központ részére különleges jelentőséggel bír a VTK Innosystem azon kezdeményezése, hogy a környezetvédelmi problémákkal sújtott Palicsi-tavat megmentse és megőrizze. A Palicsi-tó jelentős szociális és ökológiai szerepet játszik Szabadka és környéke életében. A Nyugat-balkáni Zöld Központ eddigi portfóliójának harmada vajdasági projektekből áll. A pályázatokkal megcélzott térség, a Nyugat-Balkán erősen ki van téve az éghajlati változásoknak, az elavult infrastruktúra pedig többszörösen felerősíti ezek hatását. A Nyugat-balkáni Zöld Központ által támogatott projektek érdemben fogják előmozdítani a térség fejlődését. Eddig két pályázati ciklus zárult le, a harmadik értékelése folyamatban van. A központ 21 projektet támogatott összesen 2 millió euróval, főleg a víz, a hulladék és az éghajlatváltozás témakörökben. Újabb pályázati kiírás ez év novemberében várható.

14560_3.jpg

A Nyugat-balkáni Zöld Központ által jóváhagyott támogatás összege a tanulmány elkészítésére 35.700.000 Ft, azaz megközelítőleg 12,6 millió dinár. A VTK Innosystem Kft. a tanulmányt használva alapul további pénzeszközökre fog pályázni a szükséges intézkedések kivitelezésére.

                                          

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>