Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester ünnepélyesen megnyitotta a Hagyományőrző Napokat

2021.09.03.

Miután a Szabadkai Zeneiskola ének szakos diákjai előadták a himnuszt, tegnap este a város főterén alkalmi műsor keretében megnyílt a sorrendben nyolcadik Hagyományőrző Napok című rendezvény. Ez a már hagyományossá vált esemény, melynek célja a szerb kultúra és hagyományok ápolása, Szabadka város polgármestere, Stevan Bakić nyitotta meg ünnepélyesen.

14517_1.jpg

A polgármester örömét fejezte ki, hogy az immár megszokott időben, szeptember elején ismét együtt lehetünk a Hagyományőrző Napokon, ahol a közönség három napon keresztül gazdag kulturális programot tekinthet meg, melyek Szabadkától Prijedorig, a feneki kolostortól Pakracig ölelik fel azokat a területeket, ahol a szerbség él. Stevan Bakić elmondta, hogy e rendezvény jelentősége abban rejlik, hogy bemutatja a szerb kultúra gazdagságát, amivel a szerb nép hozzájárul a szabadkai szellemiség sokszínűségéhez.

Rámutatott, hogy a szerb nép történelmét a vándorlások jellemezték, melyek előzményei, mint mondta, többnyire üldözések és erőszakos kitelepítések voltak, hogy 2020-ban volt a 330. évfordulója a szerbek nagy vándorlásának, amely során családok tízezrei hagyták el hazájukat, Ószerbiát, hogy 1690-ben letelepedjenek ezeken az északi területeken.

„Itt pedig nemzettársaik fogadták őket, mert ez a vidék is évszázadok óta sok szerb hazája volt. A következő történelmi esemény, amikor népünk tömegesen telepedett le ezeken a területeken, a szaloniki frontot megjárt szerb hősök betelepítése volt az első világháború után. Az idén önkormányzatunk méltó módon emlékezett meg Újzsednik és Visnyevác települések létrejöttének századik évfordulójáról, melyeket a szerb önkéntes katonák alapítottak azokon az üres mezőkön, melyeket hálából a haza adományozott nekik. Dusanovó és Mišićevo alapításának jubileumát 2025-ben fogjuk majd ünnepelni“ – mondta Bakić polgármester.

Hozzátette, hogy Szabadkát ezek a szorgos emberek, akik Likából, Montenegróból, Boszniából és más vidékekről érkeztek, a mai napig gazdagítják.

„A második világháború után újabb telepesek csatlakoztak hozzájuk, akik a fasizmus elleni harcban szereztek érdemeket, 1995-ben pedig több ezren érkeztek a Vihar hadművelet rémtettei elől menekülve. Ezeken a Hagyományőrző Napokon képviselteti magát valamennyi szabadkai szerb, családja akár Jovan Nenad cár, akár a nagy népvándorlás vagy a kolonizáció ideje óta él itt. Mert Szabadka azon ritka városok egyike, amely összegyűjt minden szerb hagyományt, a szerb kultúra minden gazdagságával. Erre pedig különösen büszkék vagyunk“ – hangsúlyozta ki Stevan Bakić.

Elmondta, hogy az idén megemlékeztünk azokról a szerbekről is, akik nyolc évtizeddel ezelőtt lettek elüldözve Szabadkáról, akik a megszállókkal vívott harcban estek el, és a kegyetlenkedések ártatlan áldozatairól.

14517_2.jpg

„Hosszú idő után most emlékeztünk meg először hivatalosan a tragikus 1941. évről, amikor ezt a Jovan Nenad cárnak emelt emlékművet, amely itt áll, velem szemben, ledöntötték és lefejezték. Amikor a sárvári táborban életüket vesztették azok a szerbek, akik mindössze két évtizeddel azelőtt alapítottak településeket a szabadkai önkormányzat területén. Nem feledkeztünk meg a jasenovaci haláltábor felállításának évfordulójáról sem, minek alkalmából idén májusban kiállítást rendeztünk a Városházán - emlékeztetett Bakić polgármester.

Megemlékezvén történelmünk véres eseményeiről, kiemeltük mindazoknak a más nemzetiséghez tartozó nemeslelkű embereknek a szerepét is, akik mindent megtettek azért, hogy ezeket a vérengzéseket megakadályozzák, akik védelmezték szerb szomszédaikat, akik a város lelkiismeretét testesítették meg, és Szabadka büszkeségeivé váltak – mondta Bakić és kiemelte, hogy a Hagyományőrző Napon éppen ezért nem csak egy népművészeti és művelődési rendezvény, hanem „tanúbizonysága megmaradásunknak, és bizonyíték arra, hogy a nép szelleme elpusztíthatatlan, és hogy az igaz értékek a végén mindig győzedelmeskednek“.

„Így végül megvalósul majd a Városi Szenátus 1920-as döntése is, hogy I. Péter szerb király szobrot kapjon Szabadkán. Még az idei évben, amelyben a szabadságot hozó uralkodó halálának századik évfordulójáról emlékezünk meg, törlesztjük ezt az adósságunkat, és méltó emlékművet állítunk neki, amely majd városunkat díszíti. Ő lesz majd a város és a szerb egység szimbóluma, mert Péter király a miénk Mrkonjić Gradban, Podgoricán és Szabadkán is“ – mondta Bakić polgármester.

Végezetül kihangsúlyozta, hogy beszédének minden mondatával összefogásra és egységre szólít, amire most nagyobb szükségünk van, mint bármikor.

„Tanúi lehetünk annak, hogy hatalmas nyomás nehezedik Aleksandar Vučić elnökünkre, a mi Szerbiánkra, és a Koszovóban, a Boszniai Szerb köztársaságban és Montenegróban élő testvéreinkre. Mindenkit arra kérek, hogy együk félre büszkeségünket és nézetkülönbségeinket, és mint ahogyan azt Vučić elnökünk mondja, álljunk egy emberként himnuszunk, a Bože pravde, és Szerbia zászlója mögé“ – üzente Stevan Bakić polgármester.

A rendezvény megnyitóján felszólaltak Borivoje Vukajlović, az Észak-bácskai Szerb Egyesületek Szövetségének elnöke, Duško Ćutilo, a Tartományi Menekültügyi Alap igazgatója, Milimir Vujadinović parlamenti képviselő és a Parlament Szórványügyi Bizottságának elnöke, és Nenad Grujičić költő.

14517_3.jpg

Az alkalmi műsorban felléptek a tizenkét éves Ena Gogić Nagykikindáról, a Čuperak együttes szólóénekese, és a Fenečki biseri együttes Jakovóról. A feneki kolostorban 2017. október 27-én alakult együttes, amely egyházi, hazafias, népi és hagyományos zenét ad elő, Borivoje Vukajlovićtól átvette az Észak-bácskai Szerb Egyesületek Szövetségének elismerését a szerb kulturális hagyományok megőrzéséhez és fejlesztéséhez való kiemelkedő hozzájárulásukért. Mivel az Észak-bácskai Szerb Egyesületek Szövetsége támogatja a nagycsaládokat, Vukajlović a Milenko családnak ajándékutalványt adott át.

 14517_4.jpg

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop