Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester megnyitotta a Bunyevác ételek 16. fesztiválját

2021.08.28.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyitotta meg ma Bajmokon a Bunyevác ételek 16. fesztiválját, amelyet a Bunyevác kultúra napjai rendezvény keretében tartanak. E hagyományos ünnepség megnyitóján jelen volt dr. Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke, Marko Marić, polgármesteri tanácsos, Milanka Kostić, a városi tanács kultúrával és oktatással megbízott tagja, Stevan Bešlić, a Bajmok Bunyevác Művelődési Központ elnöke és Branko  Pokornić tiszteletbeli elnök, valamint számos résztvevő és vendég.

14503_1.jpg

14503_2.jpg

A fesztivál megnyitóján Bakić polgármester rámutatott, hogy ez az esemény valóban felismerhetővé vált az elmúlt 16 év során, mind etnológiai, mind identitásbeli, mind turisztikai értelemben.

14503_3.jpg

"Köztudott, hogy a konyha mindig is egy kis kulturális műhely volt, ezért az esemény minden résztvevője nemzeti kultúrájának és nemzeti identitásának védelmezője és hirdetője" - hangsúlyozta Stevan Bakić.

14503_5.jpg

A szervezők a minőségi kulináris kínálat mellett évek óta bemutatják itt a híres bunyevácokról szóló fontos tanúbizonyságokat is, olyan emberekről, akik sokat tettek népükért. Így az idén az Antuš Gabrićról szóló filmet, aki évtizedeken át a Belgrádi Rádión keresztül ismertette meg az egész országot népének és szülőföldjének hagyományos zenéjével - mondta Bakić.

14503_6.jpg

„Ebben az évben a város, ki kell emelnem, a Bunyevác Nemzeti Tanáccsal egyetértésben nagyon fontos döntést hozott, éppen arra vonatkozóan, hogy Antuš Gabrić és számos bunyevác ember, neves kulturális dolgozó törekvése ne legyen hiábavaló, rendeletet hozott a bunyevác nyelv hivatalos használatáról Szabadka város területén" - emlékeztetett Bakić.

14503_7.jpg

Kihangsúlyozta, hogy rendkívül büszke erre a fontos döntésre, és különösen a képviselő-testületben és a Szabadka városban elért egyetértés mértékére.

"Megőriztük a bunyevác nyelvet, és lehetőséget nyújtottunk annak tökéletesítésére és megerősítésére, és ezzel a rendelettel bebizonyítottuk a bunyevác nép három és fél évszázados létezését Szabadka város területén. Leljék örömüket a bunyevác nép gasztronómiai különlegességeiben, kívánom, hogy ez a fesztivál folytatódjon és népszerűsítse a bunyevác kultúrát és identitást " - mondta Bakić polgármester.

14503_8.jpg

Dr. Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke megköszönte a polgármesternek, hogy lehetőséget kaptak arra, hogy Bajmok ma Bajmak legyen.

"Élvezzék az ízek és kultúrák változatosságát, mindazt, ami a mi szép Szabadkánkban és Bajmokon található, ahol ezeket az ételeket régóta főzik, készítik, és hogy jövőre az ilyen események még nagyobbak legyenek, hogy megszabaduljunk a járványtól és mi bunyevácok és körülöttünk mindenki a legjobban boldoguljon." - mondta dr. Suzana Kujundžić Ostojić.

A bunyevác ételek fesztiválján a gazdag kulturális program mellett mintegy harminc standon különféle étel és ital volt, a tarhonyától a különböző pörköltekig, bográcsokig, édes ínyencségekig, ami remek gasztronómiai ünnep volt a jó ételek kedvelői számára.

14503_9.jpg

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop