Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Stevan Bakić polgármester – Szabadkán nem tapasztalható a horvátok ellen irányuló ellenséges indulat

2021.08.09.

Tisztelt polgártársaim!

Először is egy valós tényt közölnék, amely bár nyilvánvaló, valamilyen okból mindig újra és újra meg kell ismételni – ez pedig, hogy országunkban és városunkban több nemzeti közösség él, erre büszkék vagyunk, és társadalmunkban nincs helye a gyűlöletnek és bármiféle megkülönböztetésnek sem nemzeti hovatartozás, sem bőrszín, vagy más személyes tulajdonság miatt. Szabadka Város Önkormányzata a legerélyesebben elítéli a nemzeti, vagy más alapú gyűlölet bármilyen formáját és megnyilvánulását, és felszólítja a szabadkaiakat, hogy ápolják a közösség és a békés együttélés szellemét, amiről az egész világon ismertek vagyunk.

Az elmúlt napokban nagy visszahangot keltett a hír arról az incidensről, amit polgártársunk Z.B. jelentett be, aki azt állítja, hogy horvát nemzetisége miatt fizikailag bántalmazták és sértegették, családtagjaival együtt, akik horvát állampolgárok. Számomra, polgármesterként a legfontosabb, hogy a szabadkai rendőrség hatékonyan reagált, gyorsan felderítették az eset gyanúsítottját, és minden lényeges információt továbbítottak az illetékes ügyészségnek, amely – biztos vagyok benne, hogy gyorsan, a törvényes határidőn belül elvégzi a feladatát, az igazságszolgáltatás érdekében.

Igen aggasztóak az üggyel kapcsolatos médiavádak, különösen a szomszédos Horvátországban, amelyek bizalmatlanságot fejeznek ki a szerbiai intézményekkel szemben, és még Aleksandar Vučić szerb elnököt is felelőssé teszik az incidensért. Mi határozottan elutasítjuk ezeket a vádakat, és arra kérjük Szabadka lakosságát, ne engedje meg, hogy bárki aláássa az országunk belügyminisztériumába vetett bizalmunkat.

Támadás érte a Szabadkai Rendőrkapitányság közleményét is, amelyben az áll, hogy az incidenst a parkolás körül kirobbant összetűzés okozta. A Szabadkai Rendőrkapitányság egyetlen percre sem tagadta, hogy Z.B. a nemzeti alapon történt sértegetésről és a fizikai támadásról jelentést tett. Egy összetűzés oka nem azonos annak tartalmával és lefolyásával. Azt, hogy az összetűzés egyik eleme volt a parkolás kérdése is, Z.B. is igazolta az N1 televízió zágrábi stúdiójának augusztus 7-e híradójában. Tehát a szabadkai rendőrség senkit sem vezetett félre, és nem is próbált megmásítani semmit a sértett nyilatkozatában, ami a szolgálati feljegyzésbe belekerült. Fontosnak tartom, hogy ezt elmondjuk, mert nagyon fontos, hogy a szabadkaiak megbízzanak a rendfenntartó hatóságokban, ahol különböző nemzetiségű rokonaik, barátaik, szomszédaik dolgoznak.

Szeretném egyértelműen kinyilvánítani a szabadkai nyilvánosság előtt, hogy városunk képét és a horvát kisebbség iránti viszonyát nem egy-egy szabálysértő képviseli, aki mindenféle trágárságokat mond. Szabadka képét a Dužijanca képviseli, amit tegnap ünnepeltünk, és amelyen több ezer ember vett részt, bármiféle összetűzés nélkül. Amelyen a szabadkai horvátok büszkén, minden félelem nélkül bemutatták hagyományaikat és kultúrájukat, a város legmagasabb rangú vezetőinek részvételével és támogatásával. Mindezt láthatták a vallási és államigazgatási szerveket képviselő horvátországi vendégeink is.

Hiszem, hogy ők pozitív benyomásokkal tértek haza és ezt hűen tolmácsolták anyaországukban, és hogy ez az eset körüli vihar hamarosan elcsitul, a nemzetek közötti és az államközi viszonyok javára.

Szabadka Város Önkormányzata nem fog reagálni az értetlen és erőszakos egyének minden egyes megnyilvánulására, amilyeneket minden társadalomban találni, mert az incidensek és szabálysértések nem lehetnek egy város szellemiségének és mások iránti viszonyulásának mércéi. Szerbia és városunk vezetőségének álláspontja a nemzetek közötti viszonyokat illetően világos és egyértelmű. Az elmúlt néhány évben többet tettünk a szerbiai horvát közösség erősítéséért, mint az azt megelőző három évtizedben. Felszólítom a szabadkaiakat, hogy mi, akik a nemzetek közötti összetűzések legszörnyűbb időszakában, és az egykori Jugoszlávia területén folytatott háborúk idején nem engedjük meg, hogy megosszanak és összeveszítsenek bennünket, ezt ne engedjük meg ma sem, amikor könnyebb, mint bármikor egy-áegy elszigetelt incidensből általános következtetéseket levonni, amelyek nem szolgálják az igazságot, és nem használnak a jó egymás közötti viszonyoknak sem.

Stevan Bakić
polgármester
 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop