Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a LEUKA Egyesület akciójának védnöke

2021.07.30.

Az Akut Leukémia Elleni Küzdelemért Egyesület – a LEUKA programját ismertették a Városháza Médiaközpontjában tartott mai sajtótájékoztatón.

14454_1.jpg

A LEUKA Egyesület rendezvénysorozata keretében 2021. augusztus 6-án, a palicsi Vigadó teraszán és a Nyári színpadon tartandó koncerttel, kiállítással és tribünnel egybekötött esemény az önkéntes vérlemezke-donorok és őssejt-donorok szükségességének tudatosítására irányuló akció része, melyet az Egyesület az Ana és Vlade Divac Alapítvány, az USAID és a Balkan Trust for Democracy együttműködésével szervez.
Az akció védnöke, dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy a mai sajtókonferenciát hősökkel tarthatja, hiszen Tóth Demek Melinda és Predrag Slijepčević legyőzték a leukémiát, majd megalapították és működtetik a LEUKA Egyesületet.
Dr. Pásztor Bálint a program és az Egyesület lehető legnagyobb mértékű támogatására kérte a tájékoztatási eszközöket.

14454_2.jpg

„Az akció lényege az önkéntes vérlemezke-donorok és őssejt-donorok szükségességének tudatosítása. A LEUKA Egyesület jövő pénteken, augusztus 6-án kiállítást, tribünt és koncertet szervez, hogy minél több donort toborozzon. Szerbiában jelenleg kevesebb mint 9000 donor szerepel a nyilvántartásban, pedig 100.000 donorra lenne szükség. Remélem, hogy ennek az akciónak köszönhetően elmondhatjuk majd, hogy akár több száz segítőkész szabadkai is bekerült a nyilvántartásba. Bizonyítsuk újra, hogy Szabadka a segíteni akarók városa.” – mondta a képviselő-testület elnöke.
Tóth Demek Melinda, aki négy éve a transzplantációnak köszönhetően kapott új esélyt az életre, köszönetet mondott dr. Pásztor Bálintnak és mindenkinek, aki segítséget nyújtott ebben az akcióban.
„Velünk lesz a Szabadkai Közkórház Transzfúziós Osztályának csapata is, és nagyon örülünk annak, hogy nálunk ilyen jól működik a transzfúziós terápia. Az őssejt-átültetés a leukémia gyógyításának egyedüli módja. Ezt ma már nem a csontvelőből, hanem vérből végzik. A donor egy öt napos előkészületen esik át, kap egy injekciót, és pár óra alatt már kész is. Jelenleg Szabadkán 90 regisztrált donorunk van, a mi célunk pedig, hogy minél több embert ösztönözzünk arra, hogy jegyeztesse be magát a nyilvántartásba. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor nem volt hiába a fáradozás, mert úgy vélem, hogy a donorok valóságos hősök.“ – mondta Tóth Demek Melinda.

14454_3.jpg

Predrag Slijepčević elmondta, hogy a leukémia halálos betegség, és az egyedüli esély a túlélésre, ha a beteg másoktól kap segítséget.
2005-től Szerbiában az ötödik transzplantációt készítik elő az őssejtdonorok nyilvántartásából, ami lenyűgöző adat. Az önkéntes véradók csaknem 90 százaléka nem is tudja, hogy van lehetőség az őssejt donációra – mondta Slijepčević és hozzátette, hogy Szerbiában jelenleg 2.000 embert kezelnek valamilyen hematológiai betegségben.
Predrag Slijepčević kihangsúlyozta, hogy a donációs eljárás nagyon egyszerű, csupán minimális fájdalommal jár, és felkérte a szabadkaiakat, hogy jegyeztessék be magukat az őssejtdonorok nyilvántartásába.

14454_5.jpg

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop