Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szentkúton megtartották a Nikola Tesla-napokat

2021.07.17.

A szabadkai Lika Egyesület nyolcadik alkalommal szervezte meg Szentkúton a Nikola Tesla-napokat, amelyen egész napos művelődési és sport programokkal várták a látogatókat. Szabadka polgármestere, Stevan Bakić gratulált a szervezőknek odaadó és lelkes munkájukért, amivel létrehozták ezt a rendezvényt egy olyan ember emlékének szentelve, aki mérhetetlen hozzájárulását adta a tudomány fejlődéséhez.

Ez egy különleges év – hangsúlyozta Bakić polgármester, mert az idén ünnepeljük a smiljani születésű, szerb származású zseni születésének 165. évfordulóját. Az emberét, aki nem csak a huszadik század technológiai fejlődését határozta meg a többfázisú villamos energia kutatása révén, de a huszonegyedik századra is rányomta bélyegét a mobil kommunikáció és a vezeték nélküli internet alapjainak letételével.

„Tudományos érdemei széles körben ismertek, de identitástudatának alapjai, és különösen a mi vidékeinkkel ápolt kapcsolata már kevésbé. Tesla ugyan annak az országnak polgáraként született, mint az akkor szabadkaiak. Kedvenc költője az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj volt, kinek munkásságával megismertette a 19. század végének amerikai nyilvánosságát.“ – mondta Stevan Bakić.

E nagy tudós, humanista és hazafi iránti tiszteletét és szeretetét – mondta Stevan Bakić – Szabadka azzal is kinyilvánította, hogy róla nevezte el a város egyik fontos utcáját, továbbá az egyik városnegyedet is, amelyen ez az utca halad keresztül. 

„Ma itt önök, akik származási helyüket tekintve a legközelebbi utódai, egy emlékművel is tisztelegnek személye előtt, itt a szentkúti Nagyboldogasszony ortodox kápolna mellett, ami különös szimbolikus erővel bír, ugyanis a kis Nikola annak a templomnak az udvarában nőtt fel, amelyben apja Milutin, a smiljani ortodox pap szolgáltatta a szentmisét. Tesla emlékműve áll a New yorki szerb ortodox templom előtt is, abban a nagyvárosban, amelyben élete legnagyobb részét töltötte. Önök, kedves likaiak, a Nikola Tesla szerbségéről és ortodox vallásosságáról szóló igazság legfőbb őrzői. Mert neki önöknél közelebbi rokonai nincsenek, ami különös büszkeség és privilégium a szerb népen belül.“ – emelete ki Bakić polgármester. 

Szabadka város támogatja önöket ennek az igazságnak a terjesztésében, mert nem ünnepelhetjük igazán Teslát, ha megengedjük, hogy bármilyen módon megmásítsák identitását, és letagadják azt a tanúbizonyságot, amit magáról hagyott az utókornak, vélte Stevan Bakić. 

„A Szerbia és Magyarország közötti kiváló viszonyok, és e nagy tudósunk világméretű jelentősége szellemében üdvözlöm magyar barátainkat, a kiskunhalasi újítókat és feltalálókat, akik itt ma kiállították elektromos autóikat. Együtt ünnepelve a mi Nikola Teslánk születésének évfordulóját, mindannyiuknak minőségi időtöltést és sok szép emléket kívánok erről a mai találkozóról, és hogy az elkövetkező években is összejöjjünk itt, a mi templomunk és a mi Teslánk körül.“ – zárta le üdvözlő beszédét Stevan Bakić polgármester.

Miloš Borjan megköszönte az önkormányzatnak és Stevan Bakić polgármesternek a támogatást, és reményét fejezte ki, hogy ez a rendezvény, amely ma a kiskunhalasi feltalálók és újítók elektromos autóinak kiállításával nyílt meg, a jövőben hagyománnyá válik, és egy nemzetközi találkozóvá növi majd ki magát.

A szentkúti eseményen megjelentek Milanka Kostić, a Szabadkai Városi Tanács művelődési és oktatási ügyekkel megbízott tagja, és Sava Stambolić, a polgármester kabinetfőnöke is.

Az idei Nikola Tesla-napok rendezvény pénteken, július 9-én kezdődött a Városházán, a szülőföldjét ábrázoló képek kiállításával és a díszteremben megtartott oktató jellegű tribünnel, ami a Nikola Tesla – a jövő gyermeke címet viselte. A legszebb képzőművészeti alkotások és a legjobb versek díjat kaptak. A Szentúti kegyhely bejáratánál felállították Nikola Tesla mellszobrát.

A mai, központi rendezvényen a résztvevők bocsát játszottak, a látogatók pedig megtekinthették az újítók, feltalálók és kézművesek kiállítását. A zenei aláfestést a Boemi együttes szolgáltatta, a legkisebbek számára pedig műhelyfoglalkozásokat és játszóházat rendeztek a szervezők.

A gulyáságyúban, hagyományos módon főzött babgulyás eladásából befolyt összeg jótékony célra  lesz fordítva.

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop