Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester átvette Mórahalmon a „Balkán kulcsát“

2021.07.08.

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić, a Kolo Szerb Művelődési Központban, július 8-án tartott ünnepségen átvette Mórahalom város jelképes elismerését, a Balkán kulcsát, mellyel ez híres magyarországi idegenforgalmi település együttműködést létesít a szerbiai városokkal és községekkel.

Az ünnepségen Bakić polgármester mellett jelen volt Kern Imre polgármesterhelyettes, dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke, Zagorka Panić, Vesna Bosančić és Magosi Zsuzsanna polgármesteri tanácsosok, Milanka Kostić, Bognár Pásztor Hajnalka és Góli Csilla városi tanácstagok, Marija Ušumović Davčik, a városi közigazgatási hivatal vezetője és helyettese Bálint Ágota, valamint Sava Stambolić, a polgármesteri kabinet főnöke és Viktorija Bogar, a Képviselő-testületi Ügyek Szolgálatának vezetője.

A szabadkai küldöttségen kívül, az ünnepségen magasrangú vendégek is jelen voltak – Nemesi Pál, kormánybiztos, Aleksandar Farkaš, a Szerb Köztársaság budapesti nagykövetségének attaséja, Simo Salapura, Nagybecskerek város polgármestere, Gabrijela Masleša, Szerbia Művelődési és Tájékoztatási Minisztériuma nemzetközi együttműködés, európai integráció és projektek részlegének tanácsosa, valamint a házigazda szerepében Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

A jelképes kulcsot először 2019-ben adták át önkormányzatnak, a mórahalmi Kolo Szerb Művelődési Központ megalapításának alkalmával, amikoris Nagybecskerek Város polgármestere vehette át, aki a mai ünnepélyes rendezvényen adta vissza a házigazdának, hogy mindjárt át is vehesse azt Szabadka városa.

Mórahalom Város e sajátos elismerés odaítélésével lehetőséget ad a kulcsot átvevő önkormányzatnak, hogy az elkövetkező egy évben a Kolo Szerb Művelődési Központban bemutathassa kulturális örökségét, rendezvényeket szervezzen, üzleti és művelődési találkozókat tartson Szerbia és Magyarország határon átívelő együttműködése erősítésének keretében.

A művelődési központ dísztermében sorra kerülő átadási ceremóniát a központ épületének keretében levő „Živonosni istočnik“ kápolnában tartott reggeli imádság előzte meg, melyet Dalibor Milenković, szegedi parókus, esperes helyettes tartott, aki beszédében szívélyesen üdvözölte az egybegyűlteket és jó együttműködést kívánt Szabadkának és Mórahalomnak.

A Szabadkai Filharmónia kamarazenekara előadásában elhangzó szerb és a magyar himnusz után ünnepi műsor következett. Bakić polgármester, a házigazdától a kulcs átvétele alkalmából üdvözölte a jelenlevőket és emlékeztetett, hogy Mórahalom Város 2020-ban szándékozta átadni Szabadkának a „Balkán kulcsát”, de épp az elismerés lényege, a kulturális csere nem valósulhatott meg az egy évig tartó a koronavírus okozta világjárvány miatt.

Szerbia és Magyarország eredményeire figyelemmel a járvány megfékezésében, a polgármester azon meggyőződésének adott hangot, hogy 2022. júliusáig sok színvonalas szabadkai tartalom valósul majd meg Mórahalmon.

„Annak ellenére, hogy Szabadka ilyen közel van Mórahalomhoz, Magyarország polgárai számára valóban a „Balkán kapuja.“ Urbánus életünk sokszínűségét 26 nemzet gazdagítja. Szabadka a szláv és a magyar kultúra sajátos ötvözete, a több évszázados római katolikus, pravoszláv, protestáns és zsidó felekezeti örökséggel. Városunk egyben Szerbia kicsiben, ahol a magyarországi vendégek mindazt érzékelhetik, amit majd, útjukat tovább folytatva dél felé átélhetnek“ – mondta Bakić polgármester.

A polgármester ezután Szerbia és Magyarország államvezetésének szerepét hangsúlyozta a két ország kétoldalú kapcsolatainak erősítésében:

„A két ország és a szerb és a magyar nép közötti legjobb viszony - ami különösen Aleksandar Vučić, Szerbia elnökének és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének érdeme – éppen ilyen együttműködési eredményeket teremt. A palicsi Magyar Művelődési Központ és a mórahalmi Szerb Művelődési Központ a kapcsolatokat és egymás megismerésének mélyítését elősegítő hidak. Ha ehhez hozzáadódnak a nagy infrastrukturális csatlakozási projektek, például a Belgrád és Budapest, illetve Szabadka és Szeged közötti gyorsvasúti összeköttetés, akkor azt mondhatjuk, hogy a további közös tevékenységek lehetősége óriási. Szerbia és Magyarország között nincsenek határok a gazdasági, turisztikai és kulturális cserék további előmozdításában.” – mondta Bakić polgármester.

A polgármester továbbá rámutatott, hogy sokat lehet tanulni a kicsi, de büszke Mórahalom szorgalmas, elkötelezett és kreatív lakóitól, és hogy az életminőség és a turizmus megszervezése ezen a helyen valóban a legmagasabb színvonalú, mint ahogyan a mai nap házigazdájának vendéglátása is. 

A bennünket földrajzilag összekötő homokhát mellett Szabadkát és Mórahalmot is ugyanazok az értékek kapcsolják össze – e térség autentikus hagyományainak megőrzése és megünneplése, a dinamikus fejlődéssel és nyitottsággal mindaz iránt, ami javíthatja és erősítheti városi és vidéki közösségeinket. Minden szabadkai polgár nevében köszönöm a nekünk odaítélt elismerést, és az általa megnyíló lehetőségeket. Köszönöm ezt a szívélyes fogadtatást és a lehetőséget, hogy megismerjük egymást, és még jobb és tartalmasabb jövőbeni együttműködésről tárgyalhassunk"- zárta beszédét Stevan Bakić polgármester.

A díszebéden, amely a Szabadkai Filharmonikusok kamarazenekara által előadott művészi műsort követte, Bakić és Nógrádi polgármesterek rendkívül építő jellegű és szívélyes beszélgetést folytattak, amelyben a kölcsönös együttműködésre való határozott szándékukat fejezték ki. Nógrádi polgármester megjegyzésére, miszerint Mórahalom Szabadka "kistestvére" a Szerbia és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatokban, Bakić polgármester a két város teljes egyenlőségét hangsúlyozta, és nyomatékosította, hogy a szabadkai önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy méltó legyen a szimbolikus kulcshoz, azon reményét kifejezve, hogy a következő évben a két város még közelebb kerül egymáshoz, és hozzájárul a Szerbia és Magyarország közötti lehető legjobb viszonyhoz. A két polgármester meghívta egymást Mórahalomra, illetve Szabadkára, hangsúlyozva, hogy szívélyes házigazdák lesznek egymásnak.

Nagybecskerek polgármestere, Simo Salapura beszédében utalt e bánáti város és Mórahalom közötti együttműködés évére. Beszélt a két ország közötti kiváló kapcsolatokról, Vučić elnök szerepéről és a nagybecskereki fejlesztési infrastruktúra-projektekről is, különös tekintettel a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék autópályára, amely a legjobb módon fogja összekötni ezt a várost az ország északi részével és magyar barátainkkal. Boldog és eredményes együttműködést kívánt Szabadkának Mórahalommal a "Balkán kapuja" projekt keretében.

Beszédében a magyar kormány képviselője, Nemesi úr, Mórahalmot az államhatár maximális kihasználásának jó gyakorlataként emelte ki, mint komparatív előnyt a fejlesztésben, kijelentve, hogy a magyar kormány folytatja déli régióinak fejlesztését és együttműködését Szerbiával, a demográfiára való különös tekintettel.

Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán köszönetet mondott Szerbia nagykövetének, Todorov úrnak és munkatársainak a Kolo Szerb Művelődési Központ építésének és megnyitásának nyomon követéséért és támogatásáért. Köszönetet mondott a magyarországi szerb önkormányzatnak is, amely az együttműködés egyik hídja. Rámutatott, hogy bár különböző nyelveken imádkozunk és énekelünk, együtt viselünk gondot e térségről, ahol együtt élünk. Hangsúlyozta az új határátkelőhelyek, kulturális intézmények és más, a határ menti régiókat összekötő projektek építésének sikereit, az arra az időre való felkészülés során, amikor már nem lesznek határok ezen a területen, és amit felkészülten és a legjobb kapcsolatokkal fogunk elérni. Szívélyesen köszöntötte Szabadka polgármesterét, és átadta neki a "Balkán kulcsát".

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop