Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bakić polgármester bőséges termést kívánt az aratóknak

2021.07.03.

A bunyevácok nemzeti ünnepe, a Dužijanca Napja megünneplésének programja keretében, melynek záró ünnepségét augusztus 15-én tartják, ma Mirko és Slavica Babičković tanyáján és Joso és Ana Cvijanov szántóján szervezték meg az aratást. A bunyevácok gabonakaszálási szokásainak bemutatóján jelen volt Milinka Hrćan, tartományi nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi segédtitkár, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Bojan Šoralov, az Észak-bácskai Igazgatási Körzet vezetője, Bognár Pásztor Hajnalka, a városi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja és számos más vendég.
A házigazdákat és a jelen levő vendégeket üdvözölve Stevan Bakić, Szabadka polgármestere elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy jelen lehet a mai aratáson, itt – mint mondta - a jó házigazdák birtokán, és azzal folytatta, hogy a Dužijanca Napja felé vezető ünnepségek és szokások sorában mindenképpen az aratás a legfontosabb.

14401_1.jpg

„A gabonát úgy kaszálva, ahogyan azt elődeik tették, az ő emléküket őrzik, ápolják a szokásokat, de ezzel egyidejűleg mindannyiunkat arra is emlékeztetnek, hogy mekkora erőfeszítés, mennyi szorgalom és fizikai erő kellett az áttekinthetetlen méretű bácskai szántókon megtermő kalászok betakarításához” - mondta Bakić polgármester az aratókat a szántóra kísérve.

14401_2.jpg

A legfontosabb, mondta a polgármester, hogy arra emlékeztesse ez a szokás a fiatalokat, milyen nagy kötelezettség volt a kaszálás.
„Míg a házigazdák kaszáltak, a család többi tagja a termést gyűjtötte, kötötte a kévét és uzsonnát készített. Az egész napot a mezőn töltötték, együtt dolgozva a tűző napon, a családi összetartozást erősítve tették meg a lehető legtöbbet azért, hogy felneveljék gyermekeiket és biztosítsák a háztartást“ - emlékeztetett  Bakić polgármester.

14401_3.jpg


Jó aratást kívánok, bőséges termést és azt, hogy közösen örüljünk a találkozásnak a Dužijanca Napján – hangsúlyozta Bakić polgármester és hozzátette, hogy Szabadka Város, illetve Varoš Subatica most már hivatalosan bunyevác nyelven is, mindig támogatni fogja az arató és minden hasonló ünnepet, mint ahogyan a szerb állam is, amely büszke a gazdag nemzeti hagyományokra.

14401_4.jpg

A tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság számára, mint azt Milinka Hrćan mondta, kivételes fontosságú a nemzeti jelentőségű ünnepek megtartása.
„Ez mindenekelőtt Vajdaság multietnikus jellegének megtartása miatt fontos. A tartomány az ilyen rendezvényeket anyagilag támogatja az általában az év elején kiírásra kerülő pályázati felhívások útján” – mondta a segédtitkár.
Suzana Kujundžić Ostojić köszönetet mondott Stevan Bakićnak, Milinki Hrćannak, Bojan Šoralovnak és Bognár Pásztor Hajnalkának, a rendezvény szervezőinek és résztvevőinek, valamint minden jelen levőnek és megelégedettségét fejezte ki, amiért a bunyevácok kivárták ezt a 2021. évet is, hogy az aratást éppen úgy tartsák meg, ahogyan kell, az elejétől a végig.
„Igyekszünk megőrizni ezt a szokást, másrészt összegyűjteni az embereket, a gazdákat és meghallgatni, hogy milyen problémákkal szembesülnek munkájuk során“ – mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

14401_6.jpg

14401_7.jpg

14401_8.jpg

14401_9.jpg

14401_10.jpgRENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop