Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka Város felelősségteljes és aktív nemi egyenlőségi politikát folytat

2021.07.02.

Szabadka a legjobbak között szerepel Vajdaságban a nemi egyenjogúság tekintetében, illetve a nők közigazgatási szervekben való részvétele tekintetében, de még mindig van javítani való – hangzott el a mai Nők, béke, biztonság elnevezésű tanácskozáson és fókuszcsoporton.

14400_1.jpg

Az értekezlet, melynek témája a Biztonsági Tanács UB 1325 számú határozata volt, Brankica Janković, egyenjogúság-védelmi biztos vezette és azon Szabadka, Újvidék, Törökkanizsa, Csóka, Apatin, Nagykikinda, Verbász, Alibunár …. képviselői vettek részt.

14400_2.jpg

- Az egyenjogúság kérdése gyakran háttérbe szorul, sőt banalizálják, ami semmiképpen nem képezhet célt, sem irányt a nemi egyenjogúság elérésében. Örülök, hogy a fókuszcsoportot olyan közegben tartjuk, amely megérdemli, hogy erről a fontos témáról beszéljünk, hiszen Szabadka olyan város, amely ápolja a kulturális sokszínűséget és jó hangulat uralkodik az együttélés és az összes különbség tiszteletben tartása terén, melyek társadalmunk alapjaiban gyökereznek – hangsúlyozta Brankica Janković.

14400_4.jpg

- Szabadkán az előző néhány évben jelentős előrelépés történt a nők döntéshozatali folyamatban való részvételét illetően, bár még mindig van helye a további fejlődésnek – emelte ki Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára. – Van előrehaladás a helyi önkormányzaton belüli helyi mechanizmusokban is, melyek talán a legfontosabb és a legelső lépcsőfokai is a nemi egyenjogúsági nemzeti stratégia megvalósításának. Szabadka Város igen felelősségteljes és aktív nemi egyenjogúsági politikát folytat, amely az ifjúságpolitikában, az oktatásban, a kultúrában, a szociális védelemben és a nemzeti kisebbségek jogérvényesítésében nyilvánul meg. A cél mindenképpen a helyhatósági mechanizmusok magasabb szintre emelése, mely által a nemi egyenjogúsági nemzeti stratégia is magasabb szinten lesz.

14400_3.jpg

Kiemelte, hogy nemi szempontból felelős komponenst vezetünk be az ifjúságpolitika területén, de az óvodai nevelés, az alap- és középfokú oktatás területén is.

„A költségvetési eszközök legnagyobb része e felé a cél felé irányul az oktatás, a kultúra, a sport támogatása és a szociális segély terén, mert véleményünk szerint a nemi szempontból felelős politika leginkább ezeken a területeken alkalmazható.” – mondta Jasmina Stevanović és hozzátette:
„Készek vagyunk helyi szinten a helyhatósági mechanizmusok előmozdításán dolgozni, mert tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a nemek közötti egyenjogúság megvalósítása kulcsfontosságú a nemi egyenjogúsági nemzeti stratégia alkalmazásában, illetve, hogy a helyi szint az első és valószínűleg a legjelentősebb lépcsőfok.“

Brankica Janković kormánybiztos elmondta, hogy a nők és a férfiak részvétele közötti egyensúly nélkül egy társadalom se fejlődhet. Kihangsúlyozta, hogy a törvényi keretek előmozdítása sem teremt jó előfeltételeket a nemek közötti egyenjogúság javításához.
Emlékeztetett a nemi egyenjogúságról szóló nemrégiben elfogadott törvényre és üdvözölte a gyermekes családok pénzbeli támogatásáról szóló törvény módosítását, amire sokat kellett várni, de végül elfogadásra került.

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop