Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Nedimović miniszter: Jó búzatermést várunk

2021.06.24.

Branislav Nedimović, a Szerb Kormány mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere, Čedomir Božić, tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár és Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma látogatást tettek az újzsedniki Pro-sklad Kft. - mezőgazdasági termeléssel, kooperációval és mezőgazdasági termékek forgalmazásával foglalkozó vállalatban, melynek tulajdonosa Milovan Ždrnja. E vállalat alaptevékenysége a szántóföldi gazdálkodás, szinte az összes szántóföldi növény termesztésének megszervezése és a raktározása.

14380_1.jpg

Nedimović miniszter a látogatás alkalmával elmondta, hogy az árpa betakarítása folyamatban van, a dolgok jól mennek a mezőkön, és arra számít, hogy tíz nap múlva a búza betakarítása is megkezdődik.

„Természetesen mindig vannak elvárások a még magasabb hozam iránt, az emberek nagyobb mennyiséget szeretnének elérni, de az időjárási viszonyok, vagyis a márciusi és áprilisi gondok ilyen árpahozamot eredményeztek. Remélem, hogy a búza hozama jó lesz, és egész Vajdaságban nem lesznek problémák. Ezekben a napokban is sújtanak minket a rossz időjárási körülmények, és ez a nagy meleg a kukoricát is érinti. Az időjárás-előrejelzések szerint a következő tíz-tizenöt napban lesz eső, de ha nem, akkor a betakarítás előtt el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet megmenteni a kukoricát a szedésig. Mindannyian arra számítottunk, hogy ebben az évben, ami a mezőgazdálkodást illeti, extrém termelés lesz. Egyelőre még mindig ezen az állásponton vagyunk, de a következő tíz-tizenöt napban legalább egy esőnek lennie kell egész Szerbiában.” – nyilatkozta a miniszter.

14380_2.jpg

Arra a kérdésre, hogy az árakra vonatkozóan be kell-e a kormánynak avatkoznia, Nedimović miniszter azt válaszolta, hogy arra nem lesz szükség, mert, mint mondta, idén jók az árak a mezőgazdaságban.

„Minden esély megvan arra, hogy a szántóföldi gazdálkodók elégedettek legyenek az árakkal. Rendkívül magas áraink vannak a tőzsdéken. Ha valaki egy szót is mond az árról ebben az évben, akkor nem tudom, melyik évben tud majd bárki szépet mondani”- hangsúlyozta Nedimović miniszter.

14380_3.jpg

Čedomir Božić kijelentette, hogy Milovan Ždrnjával, a Pro-sklad Kft. tulajdonosával és igazgatójával folytatott beszélgetésben leszögezték, hogy nem kellene különbséget tenni a kis, a közepes és a nagy mezőgazdasági termelők között, mert – mint mondta – a termelési kapacitásaikat illetően minden gazdálkodó tulajdonképpen nagy.  

Bakić polgármester elmondta, hogy a mezőgazdasági szektornak kivételes jelentősége van Szabadka és az összes környező település számára, hogy a szabadkai mezőgazdászok nagy érdeklődéssel követik Nedimović miniszter üzeneteit és mindig örömmel látott vendége mind a szabadkai mezőgazdálkodási termelőknek, mind a helyi önkormányzatnak.

„Ma számos témát érintünk. Szabadka város, a 2021. évi szerény, és ahogyan mi emlegetjük, „korona” költségvetésében 90 millió dinárt határozott meg a mezőgazdasággal való foglalkozás fejlesztésére, ebből 40 millió dinárt a dűlőút-hálózatra, amiben a tartományi kormány 20 millió dinár támogatást nyújtott. A fennmaradó 50 millió dinárt pedig különböző mezőgazdasági programtevékenységre fordítjuk” – emelte ki Bakić polgármester.

14380_4.jpg

Kihangsúlyozta, hogy nagyon jelentős összeg a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium által nyújtott 12 millió dinár is, az állati eredetű melléktermékek gyűjtésére épülő központhoz, amely – mint mondta - nagy mértékben előmozdítja majd a szabadkai állategészségügyet.

„A városi képviselő-testület elfogadta a 2021. évi mezőgazdaságpolitikát és vidékfejlesztési politikát végrehajtó támogatási programot, amely 2,5 millió dinárt irányoz elő a művelhető földek elemzésére. Ezzel a szántóföldi gazdálkodók lehetőséget kapnak arra, hogy ingyen végeztessék a talajelemzést és ajánlásokat nyújtsanak számukra az agrotechnikai intézkedések foganatosítására a minél gazdaságosabb és stabilabb termés biztosítása érdekében. Ez a program továbbá kétmillió dinárt rendel a kereskedelmi bankokon keresztüli forgóeszköz beszerzésére szolgáló rövid lejáratú hitelek kamatlábának támogatására a mezőgazdászok számára” - mondta a polgármester és hozzátette, hogy szerinte a helyi önkormányzat és az illetékes köztársasági minisztérium, meg a tartományi titkárság közötti jó kommunikáció hozzájárul a szabadkai mezőgazdaság még jobb körülményeihez.

14380_5.jpg

Milovan Ždrnja többek között elmondta, hogy továbbra is arra törekednek, hogy kis területen minőséget és mennyiséget termeljenek, valamint, hogy a búza osztályozása minőség szerint történjen.

 14380_6.jpg

 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop