Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Hamarosan megrendezik a Palicsi Hangjegyecskék Zenés és Táncos Gyermekfesztivált

2021.06.15.

„Pénteken, június 18-án Palicson zenés-táncos gyermekfesztivált tartanak Palicsi Hangjegyecskék néven, amelyen nagy számban vesznek részt gyerekek nem csak Szabadkáról, de Újvidékről és Belgrádból is. A fesztivál Szabadka Város Önkormányzata és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával jött létre, az inklúzió fejlesztésének egy formájaként. Eddig 15 intézmény jelezte részvételét, köztük iskolák, szociális egyesületek és intézmények, a fesztivált pedig Stevan Bakić fogja megnyitni“ – tájékoztatta az újságírókat Jasmina Stevanović, a Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára a Városháza Médiaközpontjában ma megtartott sajtókonferencián.

14364_1.jpg

Hozzátette, hogy az önkormányzat elsősorban azért támogatja a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskolát e jelentős rendezvény megszervezésében, mert Szabadka egy olyan hely, ahol a különbözőséget megértik, elfogadják, tisztelik, és ahol a különbözőségekkel együtt élünk.   

„Nagyon fontos, hogy az iskolás gyerekek és a fogyatékkal élő gyerekek megértsék, mit jelenteken egymásnak és mennyire fontosak egymásnak, mint ahogy az is nagyon fontos, hogy a gyerekek úgy nőjenek fel, hogy megtanulják értékelni és hálát érezni mindazért, amink van, hogy együtt érezzenek mások küzdelmével, és tiszteljék a kitartást és az emberi szellem győzelmét amikor látják, hogy egy fogyatékkal élő gyermek hogyan küzd a céljaiért, és hogyan éri el azokat“ – mondta Jasmina Stevanović.

Hozzátette, nagyon fontos, hogy sikeres legyen a felzárkóztatás az oktatásban, mert Szabadka város azt szeretné, hogy ezeknek a gyerekeknek legyen életük az otthonaikon kívül is, hogy szocializálódjanak, hogy barátkozzanak más gyerekekkel, és hogy együtt nőjenek fel.

14364_2.jpg

„Az emberek közötti kapcsolatteremtés, a határok eltörlése, az előítéletek és szinergiák leküzdése – mindezek igen fontos tényezők, és ezek vezéreltek bennünket ennek az eseménynek a létrehozásában, amely azt az egyetemes célt szolgálja, hogy a lehető legszebb módon mutassuk be a közös tevékenység szépségét és értékét, valamint az alapvető értelemben vett befogadást” – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

A Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola igazgatónője, Dragana Vučković elmondta, hogy szerinte megérett a pillanat arra, hogy az iskola, a szülők és a szabadkai önkormányzat  közösem együttes erővel lépjenek fel, és hogy egy közös tevékenység révén, amelyben részt vesznek az iskolák, a speciális iskolák és tagozatok, a szervezetek és egyesületek, megmutassák, hogy tudnak versengeni is.

14364_3.jpg

„Ez egy nagy lépés afelé, hogy megmutassuk a város ezen kapacitásait is. Hogy megmutassuk: a felzárkóztatás nem egy olyan dolog, amiről csupán beszélünk, amiről álmodozunk, olvasunk vagy csevegünk, hanem hogy az inklúzió meg is valósul, különösen amikor erről a környezetről van szó. Ebből született az ötlet, hogy szervezzük egy gyermekfesztivált, amit a zene és mozgás fesztiváljának neveztünk el. Mindez azonban csak az ötlet szintjén maradt volna, ha a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság nem támogatta volna ezt a kezdeményezést. Ezzel az ötlettel felkerestük az önkormányzatot is, ahol támogatásra találtunk, amire abban a pillanatban nagy szükségünk volt. Így az önkormányzattal közösen megkezdtük, és remélhetőleg néhány nap múlva sikeresen meg is valósítjuk majd ezt a projektet. Azt szeretnénk, hogy ez a fesztivál hagyománnyá váljon ebben a városban, mert úgy gondolom, hogy Szabadkának modellként kell szolgálnia, és példát kell mutatnia, mert Szabadka egy olyan város, amely együtt él a különbözőségekkel, és véleményem szerint nagyon fontos, hogy egy ilyen városként mutatkozzunk be az egész ország előtt“ – hangsúlyozta Dragana Vučković.

A Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola helyettes igazgatója, Vesna Rašeta elmondta, hogy a Palicsi Hangjegyecskék Zenés és Táncos Gyermekfesztivál résztvevői a Palicsi Nyári Színpad előtt gyülekeznek, majd a tervek szerint onnét a Szabadkai Fúvószenekar kíséretében díszfelvonuláson vesznek részt, a parki sétányon haladva megkerülik a Vigadó épületét, és visszatérnek a Nyári Színpadhoz, ahol majd 11 óra 30 perckor kezdődik a fesztivál verseny része.

14364_4.jpg

„Az eseményen öt szabadkai általános iskola, három speciális iskola, a Svitac belgrádi felzárkóztató egyesület, a Kolevka Gyermekotthon lakói és az Iskončići szabadkai gyermek tamburazenekar vesznek majd részt. A programnak lesz egy táncos bemutató része is, amelyben két szabadkai balettiskola növendékei mutatkoznak majd be. A fesztivál végén valamennyi résztvevő közösen meglátogatja a Palicsi Állatkertet, a verseny nyertesei pedig jutalmul egy hajóutat tesznek a Palicsi-tavon“ – mondta el Vesna Rašeta.

14364_5.jpg

 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop