Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Társadalmi párbeszéd és fenntartható fejlődés címmel tartottak értekezletet a Palicsi Öko Központban

2021.06.09.

Az emberi és kisebbségi jogokkal és társadalmi párbeszéddel megbízott minisztérium hatáskörébe tartozó törvény könnyebb alkalmazása céljából, Gordana Čomić, miniszter a munkatársaival Szabadkán a nemzeti tanácsokkal, a Palicsi Öko Központban pedig a közszféra és a civil szektor képviselőivel tartott értekezleteket, melynek témája a társadalmi párbeszéd és fenntartható fejlődés volt. Az Emberi és Kisebbségjogi Minisztérium január óta látogatja az igazgatási körzeteket, hogy biztosítsa a tervrendszerről szóló törvény alkalmazását és lehetővé tegye a körzet valamennyi döntéshozója közötti párbeszédfolyamat növekedését. Az ezeken a megbeszéléseken megvitatott témák a fenntartható fejlődést, a gyermekek és az idősek életkörülményeit, valamint a gazdaság és a környezet fejlődését és 2030-ig a körzet megjelenésére vonatkoznak.

14348_1.jpg

Az értekezlet elején Bojan Šoralov, az Észak-bácskai körzet vezetője, az értekezlet házigazdájaként üdvözölte és bemutatta a megjelenteket. Bejelentette, hogy az egyik következő társadalmi párbeszéd témája a Palicsi-tó vizének állapota lesz.

Čomić miniszter asszony elmondta, hogy az emberi és kisebbségi jogokkal és társadalmi párbeszéddel megbízott minisztérium látogatást tesz a körzetekben és ezek a látogatások alkalmat nyújtanak a helyi önkormányzatok elöljáróival, a körzetvezetőkkel, a szociális központok képviselőivel, az oktatási intézmények és az egészségügyi intézmények képviselőivel, valamint helyhatósági szinten az e minisztérium hatáskörébe tartozó törvények alkalmazásáért felelős szereplőkkel folytatott beszélgetésekre.

14348_2.jpg

„Ezt azért tesszük, mert azt szeretnénk, hogy a minisztérium eszköze legyen a törvény alkalmazásának, hogy megkönnyítsük a körzetvezetőknek és a helyi önkormányzatoknak a törvény életre hívását, a problémák megoldását, valamint a pénzzel, az emberekkel, a tudatlansággal kapcsolatos problémák megoldását is, hogy megoldjunk minden lassító kérdést, hogy az emberek helyben lássák, hogy az élet jobb, mert olyan törvényeket hozunk, amelyek csökkentik a hátrányos megkülönböztetést, тћмогатјћк az emberi jogokat, védik a nők jogait és csökkentik az emberek egymás iránti általános könyörtelenségét.

Ez az emberi és kisebbségi jogok kultúrája és ezek a beszélgetések ezt szolgálják”- mondta Čomić miniszter asszony és hozzátette, hogy az év végéig meglátogatják az összes szerbiai önkormányzatot.

A párbeszéd folytatásában Jasmina Stevanović tájékoztatta a jelenlevőket a szabadkai helyzetről a polgármester nevében. Elmondta, hogy a téma többszörösen időszerű és mindenképpen ilyen párbeszédet igényel, különösen a kisebbségi és a társadalom peremére szorult csoportok, a fogyatékossággal élők életének előmozdítása esetében, a nemek közötti egyenjogúság, a nemzeti kisebbségek jogérvényesítése, valamint a napi szinten történő és hatékony megoldásokat igénylő egyéb kérdések esetében.

A helyi önkormányzat üzenete, hogy arra törekszik, hogy a társadalmi párbeszéd minden résztvevőjének legyen partnere a helyi önkormányzatban, olyan partnere, aki nyílt beszélgetésben megértést tanúsít a civil szféra, az érzékeny társadalmi csoportok és a nemzeti kisebbségek igényei, észrevételei, tervei és elképzelései iránt, másrészt pedig megértésre találnak a helyi önkormányzat valós lehetőségei is.”

„Büszkék vagyunk arra a tényre, hogy négy nyelv hivatalos használatával lehetővé tettük, hogy a Szabadka város területén élő összes nép azonos bánásmódban részesüljön. Ez nagyon fontos. Ezzel megvalósult a történelmi jelentőségük is a szerb államban. Városunk sokéves multikulturális hagyományokkal rendelkezik, a tolerancia hirdetésében, a területén élő összes nemzeti közösség kultúrájának, hagyományainak és történelmének ápolásában"- tette hozzá Jasmina Stevanović, aki kitért a roma közösség felzárkóztatásának, támogatásának és megsegítésének kérdéseire is, és elmondta, hogy megalakításra került a romák helyzetét előmozdító összes intézményi lehetőség.”

A helyi önkormányzat tevékenységének fontos szegmense a társadalmi párbeszéd keretében a polgári egyesületekre való összpontosítás – hangzott el - különösen pedig a szociális védelem terén.

14348_3.jpg

„Nélkülözhetetlen a napi szintű kétirányú kommunikáció, mert fontos, hogy be legyenek vonva a döntések minden típusába, a problémák meghatározásába és a megoldási javaslatokba” – mondta Jasmina Stevanović és egy újabb jó gyakorlati példa esetére emlékeztetett, a Fogyatékkal Élők Szabadka Városi Szervezetei Hálózatával való együttműködésre, melynek konkrét eredményei vannak. Ezt a nem formális hálózatot 2007-ben alapította a fogyatékkal élők 11 városi szervezete.

Az Észak-bácskai körzethez tartozó községben uralkodó helyzetről beszéltek ezeknek a községeknek a képviselői is, akiknek egyöntetű megítélése, hogy a társadalmi párbeszéd és az ilyen munkajellegű találkozók, a tapasztalatcsere és a véleménycsere, bizonyosan hozzájárul az összes fejlesztési cél sikerességéhez és megvalósításához Szerbiában, a Szerbia 2030 elnevezésű programmal összhangban.

A beszélgetés folytatásában a körzeti elöljáró, valamint Topolya, Kishegyes és Szikics községek képviselői szóltak, a szociális központok igazgatói, Sava Stambolić, a polgármesteri kabinet főnöke, Stevan Nikolić roma koordinátor, Verica Vujadinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal Szabadkai Fiókintézetének igazgatója, Aleksandra Bukvić tanácsnok, a női képviselők képviseletében, valamint a nemzeti kisebbségek és vallási közösségek képviselői.

Az értekezleten jelen voltak civil szervezeti aktivisták, valamint a fogyatékkal élőket tömörítő szervezetek is.

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop