Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt az Így szóltak elődeink című kiállítás és bemutatták Igor Mirović Povratak u Logos című könyvét

2021.06.07.

A Szent Száva Szerb Művelődési Központban ma este megnyílt a Montenegrói Szerb Nemzeti Tanács által rendezett Így szóltak elődeink (Tako su govorili naši preci) című kiállítás, és bemutatták Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnökének Povratak u Logos című könyvét. A kiállítást, melynek célja korszerű módon bemutatni és aktualizálni a szerb nép kiemelkedő történelmi alakjait és korszakait Montenegróban, Dragan Stanić, a Matica Srpska elnöke nyitotta meg, és az egybegyűlteket üdvözölte Momčilo Vuksanović, a Montenegrói Szerb Nemzeti Tanács elnöke is. A Povratak u Logos könyv szerzője, Igor Mirović mellett a könyvbemutató vendégei voltak Dragan Stanić, valamint Budimir Dubak és Selimir Radulović írók. A kiállítás megnyitón és a könyvbemutatón jelen voltak Stevan Bakić polgármester és Nenad Ivanišević, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár is.

14342_1.jpg

Momčilo Vuksanović elmondta, hogy a Montenegrói Szerb Nemzeti Tanács több mint 20 éve harcol a szerb nép hagyományos értékeinek megőrzéséért Montenegró területén.

14342_7.jpg

„Az Így szóltak elődeink című kiállítás viszonyulásunk azokhoz a problémákhoz, melyekkel szerbekként szembesülünk Montenegróban. Igyekszünk megmutatni, hogy a szerb nép évezredek óta jelen van Montenegró területén. Egyértelműen erre utalnak az idézetek is ezeken a pannókon, és ilyet egyetlen másik nép vagy nemzeti közösség sem tud felmutatni Montenegróban. Az idézetek többek között Szent Jovan Vladimirtől, Petar Lubardától és a megboldogult Amfilohije mitropolitától származnak. Köszöntetet szeretnék mondani a Szerb Kormánynak és a Tartományi Kormánynak a segítségükért, mert mi már öt éve teljesen ki vagyunk rekesztve a montenegrói állami intézményekből, mert a saját népünk felé fordultunk“ – mondta Vuksanović és hozzátette, hogy a Montenegrói Szerb Nemzeti Tanács az elmúlt két évtizedben a kiadói tevékenység révén jelentős erőfeszítéseket tett, hogy a szerb nép Montenegróban megőrizze önazonosságát.

Dragan Stanić a kiállítás megnyitóján azt mondta, mindannyiunknak úgy kellene ápolnunk az emlékezés kultúráját, hogy a dolgokra úgy emlékezzünk, ahogyan azok megtörténtek, anélkül, hogy hamisítványokat gyártanánk.

14342_3.jpg

„Az Így szóltak elődeink című kiállítás éppen ezt teszi – leleplezi a hamisítványokat. Erre a kiállításra szükség van, hogy emlékeztessen bennünket arra, milyen is Montenegró: hogyan gondolkodott, hogyan érzett, miért tette kockára a létét. Legyen Montenegró független állam az idők végezetéig, de ne tagadja meg azt, hogy ugyanazon nép, ugyanazon kultúra részei vagyunk, ugyan azt a nyelvet beszéljük és egy valláshoz tartozunk. Gyakorlatilag mindenünk azonos, csupán olyan apróságok különböztetnek meg bennünket, amelyekre kár időt pazarolni. Közösen kell munkálkodnunk és közösen kell a jövőt építenünk, közös kulturális teret hozva létre, és erősödve gazdasági, államjogi, és minden más tekintetben“ - mondta Dragan Stanić.

14342_4.jpg

Igor Mirović a könyvbemutató előtt elmondta az újságíróknak, hogy legutóbbi, harmadik verseskötetében, amely a Povratak u Logos címet viseli, azokat a gondolatait gyűjtötte egyben, amelyeket a világban történő aktuális eseményekről és azokról a kihívásokról fogalmazott meg, melyekkel az egyszerű ember szembesül.

„Egyes versek szinte látnokiak, ugyanis 2019 novemberében írtam egy verset a barlangok mélyéről ránk leselkedő vírusokról, és most, amikor ezek a vírusok kissé lecsendesedtek, kihasználtuk az alkalmat, hogy bemutassuk ezt a kötetet, és tulajdonképpen az életemnek ezt a másik oldalát. Azt az oldalát, amely már középiskolásként is megvolt, ugyanis a nyolcvanas években részt vettem a költészeti találkozókon, és ifjúkoromban voltak irodalmi sikereim“ – mondta Mirović.

14342_5.jpg

Emlékeztetve arra, hogy 1994-ben jelentette meg első verseskötetét (Nebo nad Vizantijom), 2004-ben pedig a másodikat (Kremen plamen), Mirović elmondta, hogy a most aktuális harmadik könyve, a Povratak u Logos az ember belső nyugtalanságaival vívott örök küzdelméről, a saját életünk és szerepünk felülvizsgálatáról szól.

„A versek egy részének van nemzeti felhangja is, ezek Svetozar Miletićről, Jaša Tomićról és a vajdasági szerbek történelmének legjelentősebb alakjairól szólnak. A könyvem utolsó ciklusa mentén készül már az új kötetem is, amely reményeim szerint az idei év végén lát majd napvilágot, Razgovori u svetioniku cím alatt. A ma bemutatásra kerülő könyvemnek az utolsó ciklusa, a „Világítótornyok” – tulajdonképpen meg kellene hogy világítsa a jövőbe vezető utat“ – mondta Igor Mirović.

14342_6.jpg

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop