Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka város és a belgrádi Orosz Ház között kulturális együttműködés

2021.06.02.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma a Városházán találkozott Jevgenyij Baranovval, a Belgrádban működő Orosz Ház Tudományos és Kulturális Központ igazgatójával, akivel a Szabadka város és az Orosz Ház közötti kulturális együttműködésről, a művelődési programok és tudományos tartalmak kölcsönös cseréjéről, valamint a különféle tudományos és kulturális projektek közös megszervezéséről és koordinálásáról beszélgettek. A találkozón, amelyre a „75 évvel később” című dokumentumfilmnek a Városháza dísztermében megtartott bemutatója után került sor, részt vettek Srđan Samardžić, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, és a szabadkai Aleksandar Nevski Szerb – Orosz Baráti Kör vezetősége is. A film a szabadkai Dragoljub Kapor és egy orosz nő, Marija Melnyicsenko meghjató történetét dolgozza fel az 1944/45-ös háborús események tükrében.

14317_1.jpg

A Városháza zöld termében megtartott találkozót követően Srđan Samardžić a „75 évvel később” című film vetítése előtt az önkormányzat, Stevan Bakić polgármester és a saját nevében köszöntötte a díszteremben egybegyűlteket, és megköszönte az Aleksandar Nevski egyesületnek, hogy ily módon örökítette meg elődeink második világháborúban vívott hősies harcát és azt a testvéri segítséget, amivel őket ebben az orosz nép támogatta.

„Köszönetet mondanék a belgrádi Orosz Háznak is a támogatásért, amit velünk együtt e filmért nyújtott. A nácizmusnak és fasizmusnak nevezett gonosz, mint már annyiszor a történelem során, csak más néven, megpróbálta legyőzni a jót. A sötétség a fényt. A hazugság az igazat. De végül a szeretet nyert. A felebarát iránti szeretet. A szeretet, amely szívvel áll ki a szuronyok ellen, amely imádsággal és énekkel válaszol a kísértésekre és szenvedésekre. Tiszta lélekkel és az igazak erejével.

A ma esti ünnepséget - tette hozzá - minden szabadkai hősünk tiszteletére és dicsőségére tartjuk meg, akik életüket a Vörös Hadsereg katonáival együtt feláldozták a szabadságért, de az örök emberi értékekért és civilizációs vívmányokért is.

14317_2.jpg

„Őket mindnyájukat ma e harc egyik utolsó élő tanúja képviseli itt körünkben, a szabadkai Dragoljub Kapor, aki 95 évével, élettörténete révén tanúskodhat ezekről az eseményekről. De ugyanakkor tanúskodhat arról is, hogy egykor a felszabadítók emléke milyen erőteljes volt, és idővel hogyan halványult, majd a tiszteletadások is egyre ritkultak, hogy végül már méltatlanokká váljanak e hőstettekhez“ emelte ki Samardžić.

Hangsúlyozta, hogy ezt az igazságtalanságot az elmúlt években úgy Szabadkán, mint egész Szerbiában igyekszünk helyrehozni.

„Mi erősítjük az emlékezés kultúráját. A nagy évfordulókat és a nagy embereket úgy ünnepeljük, ahogyan azt megérdemlik. E szabadkai harcos értékes emlékeit ez a projekt megmentette a feledésből. Így sikerült megőrizni ezt a bátorságról, hazaszeretetről és az orosz néppel közös testvéri összefogásról szóló történetet“ – mondta Srđan Samardžić.

Alla Bartošić, az Aleksandar Nevski Szerb – Orosz Baráti Kör elnöke elmondta, hogy a társaság június 3-án ünnepli fennállásának 16. évét, és hogy a „75 évvel később” című film az Oroszország és Szerbia között évszázadok óta fennálló lelki rokonságról és a két nép közötti barátságról szól.

14317_3.jpg

„A filmet tavaly, a fasizmus feletti győzelem 75. és a társaság fennállásának 15. évfordulója alkalmából kezdtük forgatni, de a jól ismert okok miatt csak az idei győzelem napja előtt tudtuk befejezni. Azt szeretnénk, hogy mindaz, ami a második világházborúban megtörtént, soha többé ne ismétlődhessen meg, de minden időkre megőrizzük azt tudatunkban és lelkiismeretünkben, átadva utódainknak, örök tapasztalatként – mondta Alla Bartošić.

14317_4.jpg

Jevgenij Baranov, a Belgrádban működő Orosz Ház Tudományos és Kulturális Központ igazgatója többek között köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a film létrejöttéhez és kiemelte, hogy az Orosz Ház több évtizedes munkájával erősíti a Szerbia és Oroszország közötti kapcsolatokat és az emlékezés kultúrája terén fennálló együttműködést.

Az esemény keretében felléptek a U kulturno-umetničkom delu pograma nastupili su hor SPC „Sveti Roman Melod kórus, Tanja Guteša szavaló és Olga Pugacsova Mon Mirage stúdiójának Rjabinuska csoportja.

14317_5.jpg

 

 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop