Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bejelentették Szabadka Város Képviselő-testületének tizedik ülését

2021.06.02.

„A holnapi, tizedik képviselő-testületi ülés napirendjén tíz pont szerepel, melyek között a települési hulladék kezelésére vonatkozó rendelet meghozatala is. Amennyiben a testület meghozza ezt a rendeletet – és remélem, hogy ez így lesz, ez megteremti majd a jogi feltételeket ahhoz, hogy a Regionális Hulladéktároló Kft. teljes kapacitással üzembe lépjen“ – mondta dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a Városháza Médiaközpontjában ma megtartott sajtótájékoztatón, a képviselő-testület tizedik ülése alkalmából, amelyre csütörtökön, 2021. június 3-án 9.00 órai kezdettel kerül sor.

14314_1.jpg

Megjegyezvén, hogy a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. ma is az egyik legkorszerűbb hulladéklerakó Szerbiában, dr. Pásztor Bálint emlékeztetett arra, hogy ez a vállalat még nem létezett, azaz még nem működött abban az időben, amikor a jelenleg hatályos hulladékkezelési rendeletet meghozták.

„E rendelet lényege, hogy új hulladékszállító járműveket és megfelelő gyűjtőedényeket fognak vásárolni és növelik az alkalmazottak számát is. A rendelet pontosítja a hulladékkezeléssel kapcsolatos alapfogalmakat, módszereket és az abban részt vevőket, és a regionális hulladéktároló itt jelenik meg először a hulladékgazdálkodási rendszerben. Természetesen mindez nem egyik napról a másikra fog megtörténni. Az új rendelet összhangban áll a hulladékgazdálkodási törvénnyel, de az egyes helyi közösségeket még be kell vezetni ebbe az új rendszerbe. Mindaddig, amíg nem térünk át teljesen ennek az új rendeletnek az alkalmazására, a régi rendelet egyes részei is érvényben maradnak, és az új rendszer fokozatosan kerül majd alkalmazásba, a lakossággal együttműködésben – mondta dr. Pásztor Bálint.

Az ötödik napirendi pontról, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat működési terve első módosításának jóváhagyásáról szólva az elnök elmondta, hogy ez a pont azért rendkívül fontos, mert Szabadka város pályázni kíván a Tiszta Szerbia elnevezésű program keretében, amely a Szerbia és Kína között létrejött hitelszerződésből lesz finanszírozva.

„Jelenleg folyamatban vannak az előkészületek a helyi önkormányzatok második csoportjára vonatkozóan, amelyek közé a szabadkai önkormányzat is tartozik. A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalatnak módosítania kell a működési tervét, mert eszközökre van szükség a tervdokumentáció kidolgozására, ami 8,9 millió dinárt igényel. Ennek az összegnek a felét az önkormányzat fedezi saját eszközeiből, míg a másik felét, majdnem 4,5 millió dinárt a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, ami miatt a működési terv módosítására van szükség. Ha Szabadka város eredményesen szerepel a Tiszta Szerbia elnevezésű program keretében meghirdetett pályázaton, a városi képviselő-testület pedig megteremti a jogi feltételeket, az elmúlt öt évtized legnagyobb méretű fejlesztési beruházásait hajthatjuk végre a vízvezetéken és a csatornahálózaton. A terv szerint 110 km csatornahálózat épül – 50 km Szabadkán, 10 km Palicson, 25 km Bajmokon és 25 km Csantavéren. Bajmokon és Csantavéren szennyvíztisztító is épül” – jelentette be dr. Pásztor Bálint.

14314_2.jpg

Az ülésen, mint mondta, meghozatalra kerül a Szabadka város 2020. évi egységesített zárszámadásáról szóló rendelet, valamint a Szabadka város alapszabályának módosításáról szóló rendelet.  

A képviselő-testület negyedik alkalommal foglalkozik Szabadka város alapszabályának módosításával. Ennek a napirendi pontnak az elfogadásával befejeződik az alapszabály módosításának eljárása, illetve a bunyevác, mint negyedik hivatalos és egyenrangú nyelv bevezetése a szabadkai önkormányzat területén. A képviselő-testület előző ülésén módosult a város alapszabálya, hivatalos és egyenrangú használatba került a bunyevác nyelv. Ezt követően a Bunyevác Nemzeti Tanács május 17-én határozatot hozott a települések hagyományos elnevezéseiről bunyevác nyelven Szabadka város területén és ezek az elnevezések megjelentek Vajdaság AT május 19-ei Hivatalos Lapjában és Szabadka Város Hivatalos Lapjában. Alapszabályunk táblázatban tartalmazza az összes települést, illetve azok elnevezését minden hivatalos használatban levő nyelven, és ezt a táblázatot kell kiegészítenünk egy oszloppal, amelyben a települések bunyevác nyelvű elnevezése szerepel. Szabadka Város Képviselő-testülete tehát csak egy deklaratív rendeletet hoz” – szögezte le dr. Pásztor Bálint.

 

 

 

 

 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop