Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Meghozták a határozatot a települések bunyevác nyelvű elnevezéséről

2021.05.17.

A bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatba való bevezetése alkalmából Szabadka város területén, a Bunyevác Nemzeti Tanács ma a Városháza kék termében díszülést tartott, melyen határozatot hozott a Szabadka város területén levő települések bunyevác nyelvű elnevezéséről. Az ülésen Stevan Bakić polgármester nevében jelen volt Sava Stambolić kabinetfőnök, aki ez alkalommal kijelentette, hogy a bunyevácok képviselői a Tanácsban eleget tettek törvényes kötelezettségüknek, hogy a saját nyelvükön meghatározzák a város területén levő települések hagyományos elnevezéseit, amelyek a tartományi és a városi hivatalos lapokban való közzétételt és az alapszabályba való beiktatást követően bunyevác nyelven is hivatalos elnevezésekké válnak.

14288_1.jpg

„Megtiszteltetés számomra és örömömre szolgál, hogy Stevan Bakić polgármestert képviselem a Bunyevác Nemzeti Tanács ünnepélyes ülésén, amely egyhangúlag, és azon törvény adta jogát érvényesítve, hogy meghatározza a nyelvén a város nevét, valamint a Szabadka város területén levő települések nevét, ezt meg is tette. Mi ma azért jöttünk el, hogy ezt támogassuk és egy történelmi esemény tanúi legyünk. Ami pedig alaki értelemben történik a továbbiakban a várost illetően, hogy ezeket az elnevezéseket közzéteszi Vajdaság AT Hivatalos Lapjában és Szabadka Város Hivatalos Lapjában, ezután pedig egy formális módosítással bekerülnek az alapszabályba, és ez a ténybeli jogi tények összehangolására vonatkozik, ezért nem lesz újabb közvita, annak ellenére sem, hogy ismét módosul az alapszabály. Amint ezek az elnevezések bekerülnek az alapszabályba, elmondhatjuk, hogy a bunyevác nyelv bevezetésének eljárása Szabadka város területén teljes mértékben lezárult. Elvárásaink szerint ez június közepéig megtörténik”, - emelte ki Sava Stambolić.

A Bunyevác Nemzeti Tanács mai ülésén, tette hozzá, hivatalosan is pecsét került arra, ami Szabadkán már évszázadok óta történik, ez pedig a különböző népek együttélése.

14288_2.jpg

„Ezzel a város egy jogi döntése lehetővé teszi, hogy mindazok a népek, akik Szabadka város területén élnek, főleg pedig a különös történelmi jelentőségűek, azonos bánásmódban részesüljenek. Ez az, ami kivételesen fontos. Ami pedig a mai napon meghatározásra kerülő településneveket illeti, el kell mondani azt is, hogy közismert, hogy Szabadka a történelem folyamán számos nevet változtatott. És a grad Subatica, ahogyan ez ma hivatalosan megállapításra került bunyevác nyelven, olyan elnevezés, amely évszázadokig jelen volt a bunyevác népnél, most pedig csak hivatalos lett”- mondta Sava Stambolić.

Annak hangsúlyozásával, hogy büszkeséget érez és boldogság tölti el, Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke kijelentette, minden bunyevácnak büszkeséget kellene éreznie és hovatartozását „úgy megélnie, ahogyan azt ennek a városnak, a tartománynak és az országnak a többi lakosa.“

14288_3.jpg

„Ez nem mindig volt így, hogy büszkén és szégyenérzet nélkül beszélnek saját nyelvükön. A bunyevác nyelv végre hivatalos is lett és egyetlen oka sincs annak, hogy azt ne beszélnénk, főleg a saját városunkban, nyilvánosan, hangosan és egyértelműen. Elmúltak azok az évtizedek, amikor ez nem volt társadalmilag kívánatos és igen gyakran a mai időkhöz nem illő konzekvenciákkal illették. De ez is helyreigazításra került”, - mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

14288_4.jpg

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop