Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Hírek

A Vöröskereszt Világnapja és a Vörös Kereszt Hete megünneplésének bejelentése

2021.05.07.

Május 8-át, a Vöröskereszt Világnapját és a Vöröskereszt Hetét (május 8-15.), a Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezete számos megmozdulással ünnepli meg, a Vöröskereszt és a Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége „Megállíthatatlanok”- Számítsatok ránk, amikor a legnehezebb és továbbra is együtt vagyunk - mottója alatt, jelentette be dr. Siniša Trajković, a Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezetének titkára és Ilija Đukanović, a városi tanács szociális védelemmel és egészségüggyel megbízott tagja a Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezetében tartott mai sajtókonferencián.

14271_1.jpg

Dr. Siniša Trajković elmondta, hogy ez a mottó a tavalyi és az idei évben is igazolást nyert a koronavírus okozta világjárvány ideje alatt, amikoris a Vöröskereszt és a Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége bebizonyította, hogy képesek gyorsan alkalmazkodni az új körülményekhez és programjaikat, aktivitásaikat gyorsan és teljesen újszerűen tudják megszervezni.

„A Szerbiai Vöröskereszt a 2020. évben Szerbia minden negyedik lakosát részesítette valamilyen segélyben és támogatásban, és biztos vagyok benne, hogy ehhez a mi szabadkai szervezetünk is jelentősen hozzájárult. Jelenleg az immunizációs oltópontokon teljesítő egészségügyi dolgozókat segítjük ki szükség szerint, az Egészségház kérésére, ezzel segítve közösségünket, három vagy négy önkéntes bevonása révén. A tömeges immunizálás során önkénteseink a polgárok eUprava portálon keresztül kijelölt (újra)oltási időpontjaira való emlékeztetésre szervezett helyi telefonközpontban segédkeztek.“ A telefonközpont létrehozása óta a mintegy 15 önkéntes majdnem 30 000 hívást teljesített.

A Szabadkai Vöröskereszt, az időskorúak és a rokkantsággal élők pszichoszociális támogatása céljából egy ideje (telefonos) segélyvonalat (024/621-104) működtet, amely hétfőtől péntekig, 09 órától 13 óráig hívható - emlékeztetett dr. Siniša Trajković, amelyet egy hónap alatt mintegy hetven szabadkai lakos keresett fel.

14271_3.jpg

„A Vöröskereszt hetének megünneplése keretében városunkban számos olyan tevékenység lesz, mint például a Vöröskereszt működésének ismeretéről szervezett online verseny, az elsősegély-műhelyfoglalkozások, vagy a nagybecskereki szervezettel tartott közös polgárvédelmi gyakorlat. Vasárnap, május 9-én, a Vöröskereszt Szabadkai Város Szervezete, Jean Henri Duant, a Vöröskereszt alapítója születésének napja (május 8.) tiszteletére meglátogatja a Szabadkai Közkórház Neonatológiai Osztályát, hogy ajándékkal kedveskedjen azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke ezen a napon született meg. A Vöröskereszt Hetében született babák pedig júniusban kapnak alkalmi ajándékot“- jelentette be dr. Siniša Trajković.   

Ilija Đukanović, Stevan Bakić, Szabadka város polgármestere nevében és a saját nevében üdvözölte a sajtótájékoztatón megjelenteket, a Vöröskereszt Városi Szervezetének dolgozóit és önkénteseit.

„Köszönöm az önkéntesek humanizmusát, szolidaritását, egységét, önkéntességét és a hatáskörben teljesített mindazon tevékenységét, mellyel a leginkább segítségre szoruló embertársainknak segítenek. Élek az alkalommal, hogy megköszönjem a Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezetének az együttműködést, az 1200 igénybe vevő részére működtetett népkonyha program megvalósítását, melyre a városi költségvetés 32 millió dinárt tervezett, az ideiglenes hajléktalan szálló működtetését a téli hónapokban, melyre 500.000 dinárt szántunk, valamint az étel- és tisztálkodási szereket tartalmazó csomagok kiosztását a rászorulóknak, amire négy millió dinárt fordítunk“- mondta Ilija Đukanović.

14271_2.jpg

Mint ismeretes, tette hozzá, idén előmozdítottuk az együttműködést és sok év után a városi költségvetésben eszközöket különítettünk el a Vöröskereszt törvény szerint őt megillető közhatalmi tevékenységére.

„Ezek az önkéntes véradó program és a szerencsétlenségek esetén történő beavatkozások, amire 3,3 millió dinárt rendeltünk. A Szabadkai Városi Vöröskereszttel együtt folytatott összes aktivitásra Szabadka város költségvetése az idei évben összesen 39,7 millió dinárt irányzott elő, ami 11%-kal több, mint a 2020. évben. Ha már az önkéntes véradást említettem, szeretném felhívni a figyelmet, hogy arra egész évben szükség van, természetesen a Vöröskereszt Szabadkai Városi Szervezetével és a Transzfúziós Szolgálattal együttműködésben. Mi, az önkormányzat pedig támogatni fogjuk az önkéntes véradási akciókat. Ezt azért mondom, mert az önkéntes véradási akciók nem minősülnek csoportosulásnak, tehát nem kell elhalasztani, a Vöröskereszt pedig az összes járványügyi intézkedés betartásával szervezi meg őket. Ez egyidejűleg felhívás is a munkáltatók számára, hogy az önkéntes véradási akciók megszervezése alkalmával tegyék lehetővé alkalmazottaiknak a részvételt.“- emelte ki Ilija Đukanović.

Ilija Đukanović elmondta, hogy idén május 8-án, a Vöröskereszt Világnapja megünneplése támogatásának jeleként, kitűzik a Városháza díszbejárata felett a Vöröskereszt zászlóját, az esti órákban piros fényben úszik majd a Városháza.

14271_4.jpg 

 

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZA

Média Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop