Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A városi képviselő-testület kilencedik ülésének bejelentése

2021.05.05.

„Szabadka Város Képviselő-testülete 2021. május 6-ára összehívott 9. ülésének napirendjén összesen 17 napirendi pont szerepel, kettővel több, mint amit az önkormányzat hivatalos honlapján közzétettünk. A legjelentősebb napirendi pont mindenképpen a Szabadka város alapszabályának módosításáról szóló rendelet meghozatala. Ez már a városi képviselő-testület harmadik olyan ülése, ahol a városi alapszabály módosításával foglalkozunk. Az alapszabály a helyi önkormányzat legmagasabb szintű jogszabálya, módosításának eljárása igen összetett, mi pedig teljes mértékben eleget tettünk eljárási kötelezettségeinknek”- jelentette ki dr. Pásztor Bálint, a képviselő-testület elnöke, a Városháza Médiaközpontjában tartott mai sajtótájékoztatóján.

14266_1.jpg

A városi képviselő-testület március 4-én megtartott 7. ülésén rendeletet hoztunk Szabadka város alapszabálya módosításának megkezdéséről a bunyevác nyelv Szabadka területén egyenrangú hivatalos használatba való bevezetése érdekében, és bizottságot hoztunk létre a város alapszabályának módosításáról szóló dokumentum-tervezet kidolgozására, emlékeztetett az elnök, majd hozzátette, hogy a képviselő-testület április 1-jén megtartott 8. ülésén megszületett a rendelet a Szabadka város alapszabálya módosításáról szóló rendelet-javaslat megerősítéséről.

„A javaslat megerősítését követően a képviselő-testület közvitát volt köteles szervezni az alapszabály módosításáról. A közvita április 9-étől 23-áig tartott és ez alatt az idő alatt nyilvános vitát is szerveztünk. A közvita során összesen 93 javaslat érkezett. A város alapszabálya módosításával kapcsolatosan lefolytatott közvitáról 190 oldalas jelentés készült, amit a képviselő-testület holnapi ülésen a tanácsnokok megvitatnak, illetve szavazni fognak Szabadka város alapszabályának módosításáról. Ha a tanácsnokok zöld fényt adnak a javaslatnak, ez azt jelenti majd, hogy az alapszabály módosításainak hatálybalépését követően, tehát várhatóan május közepétől, városunkban négy nyelv lesz hivatalos használatban, és ezzel véget ér és lezárul a város alapszabálya módosításának eljárása” – mondta dr. Pásztor Bálint.

Amennyiben a képviselő-testület igennel határoz, tette hozzá, a képviselő-testület következő ülésén, vagy az egyik következő ülésen napirenden szerepel majd a város alapszabályának módosítása, hiszen a törvény szerinti eljárás rendje, hogy amint a képviselő-testület újabb nyelvet iktat hivatalos használatba, a nemzeti kisebbség nemzeti tanácsa meghatározhatja, és meg is kell, hogy határozza az önkormányzat településeinek hagyományos elnevezését az adott nyelven.

„Ezeket az elnevezéseket a képviselő-testület a törvény értelmében nem vitatja meg. A nemzeti tanács határozata közzétételre kerül Vajdaság AT Hivatalos Lapjában és Szabadka Város Hivatalos Lapjában, valamint módosul az alapszabály azon része is, ahol a településnevek szerepelnek a hivatalos használatban levő nyelveken. Jelenleg szerb nyelven, magyar nyelven és horvát nyelven vannak a települések nevei” – mondta dr. Pásztor Bálint.

Az egyik jelentős napirendi pont – mondta - Szabadka város központjának II-es övezete szabályozási tervének hatályon kívül helyezése.

14266_2.jpg

„Március közepén közvitát folytattunk a II-es övezet részletes szabályozási tervéről, és a közvita után a Tervbizottság határozatot hozott arról, hogy visszautalja a részletes szabályozási tervet a kidolgozójának, mert az a város központját nem mindenre kiterjedően vette figyelembe egységes művelődéstörténeti egységként. Annak érdekében, hogy teljesen megóvhassuk a központot, hatályon kívül kell helyezni a 21 évvel ezelőtt meghozott tervet, mert annak a több mint két évtizede meghozott tervnek az alapján egyes épületeket le lehetne bontani. Jelenleg tehát véget ér a munka erre vonatkozóan és teljes mértékben megóvjuk a város központját. Remélem, hamarosan elkészül az újonnan kidolgozott részletes szabályozási terv és ismét közvitát tarthatunk. Remélem továbbá, hogy nemsokára, tehát néhány hónapon belül elfogadásra kerül ez a szabályozási terv. A képviselő-testület holnapi ülésén hatályon kívül helyezzük a 2000-ben meghozott tervet”- hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

A holnapi ülés napirendjén szerepel a helyi foglalkoztatási akcióterv is – jelentette be az elnök.

„Ez olyan jellegű határozat, amit a képviselő-testület minden évben meghoz. A helyi foglalkoztatási akcióterv programokat, intézkedéseket, valamint célokat és prioritásokat fogalmaz meg a foglalkoztatás érdekében Szabadka város területén. Három kulcsfontosságú intézkedésről van szó, ezek pedig: a munkáltatók támogatása a nehezebben foglalkoztatható személyek foglalkoztatására, az önfoglalkoztatás támogatása és a közmunka” – ismertette.

A képviselő-testület 9. ülésének egyik napirendi pontja a dr. Bodrogvári Ferenc díj odaítélése is.

„Mint az ismeretes, a dr. Bodrogvári Ferenc elismerésben a 2020. évben tanúsított kimagasló tevékenységükért Góli Kornélia dramaturg, Patyi Szilárd történész és Nevena Mlinko szerb nyelv és irodalom Msc. tanár részesülnek.

Határozatot hoz még a városi képviselő-testület a Szabadka város területén fertőtlenítés, rovar- és rágcsálóirtás szolgáltatás köz- és magánegyüttműködési szerződés végleges tervezetének jóváhagyásáról is. Ez is olyan téma, amely már néhány alkalommal napirenden volt, az eljárás menete ugyanis ezt követeli meg. Itt szeretném kifejezni elégedettségemet arra vonatkozóan, hogy a városi képviselő-testület – annak köszönhetően, hogy a Közigazgatási Hivatal illetékes titkársága és a Városi Tanács mindent időben előkészítettek – holnap jóváhagyhatja ezt a szerződést.

A holnapi ülés napirendjének további pontjai személycserékkel kapcsolatosak, tájékoztatott dr. Pásztor Bálint elnök.

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop