Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka polgármestere, Stevan Bakić ünnepélyesen megnyitotta a Szerbiai Sakkszövetség 14. Kadét Sakkfesztiválját

2021.05.03.

A Pátria szálló kongresszustermében Szabadka polgármestere, Stevan Bakić üdvözölvén az egybegyűlteket, majd az első sakklépéssel ünnepélyesen megnyitotta a Szerbiai Sakkszövetség 14. Kadét Sakkfesztiválját, amelyen május 1-től 9-éig több mint 170 tehetséges ifjú sakkozó vesz részt egész Szerbiából, közülük többen figyelemreméltó eredményeket értek el szenior konkurenciában is. A fesztivált országos bajnokságként szervezték meg négy kategóriában – mégpedig: Szerbia Sakkbajnoksága gyorsított sakkjátszmában, gyorsított sakkban, sakkproblémák megoldásában és standard sakkjátszmában, a járványhelyzet miatt, az előírt óvintézkedések betartása érdekében a versenyt közönség nélkül folyik.

14265_1.jpg 

Szabadka polgármestere elégedettségének adott hangot, hogy ma üdvözölheti a verseny valamennyi résztvevőjét, Szabadkán, a városban, amely mint mondta  szereti és tiszteli az ősi 64 mezős játékot, ugyanakkor Bakić polgármester emlékeztette az egybegyűlteket, hogy városunkban, 1897-ben alakult meg a Szabadkai Sakk-kör, amely a két világháború között több klubnak adott életet, amelyek hagyományait a mai Spartak Sakk klub örökölte.     

„Szabadka több olyan sakknagymesterrel büszkélkedhet, mint Andrija Fuderer, Stadler Teréz és Dušan Popović. Ma, amikor a szerb sakk fiatal reménységeinek a bajnokságát nyitjuk meg, tisztelettel emlékezünk polgártársunkra Ivan Sedlak mesterjelöltre, a Spartak többéves sportigazgatójára, illetve a Jugoszláv Sakkszövetség egykori elnökére, aki az elmúlt év végén hunyt el. A sakk iránti elkötelezettség családi hagyományát folytatja fia Nikola Sedlak, sakknagymester és sikeres versenyző, akire nagyon büszkék a szabadkaiak”- mondta Bakić polgármester, majd hozzátette: Szabadka a Pátria szállóban, illetve Palicson eddig több alkalommal volt a házigazdája több sakkbajnokságnak, nemzetközi és országos tornának és versenynek.

„Különösen örülök, amikor kadétok, a fiatal sakk-reménységek gyűlnek össze városunkban az egész ország területéről, hogy barátkozzanak, erős sport és baráti kapcsolatokat kovácsoljanak és ami a legfontosabb, hogy fejlődjenek“ – emelte ki Bakić.

 14265_2.jpg

Aláhúzta, hogy a sakk szellemi játék, sőt „ annál sokkal több“. Mint azt kiemelte, a nagy Goethenek a  „Sakk az elme próbája”,  Francois-Marie Arouet, álneve Voltaire, ismert francia filozófus, mondta, hogy „az összes játék közül a sakkjáték megérdemli az emberi elme különös megtiszteltetését, mert több, mint játék és kevesebb, mint tudomány”, valamint ennek a játéknak egyik legnevesebb bajnoka, Bobby Fischer, akinek a sakk volt az élete, azt mondta, hogy "nehéz meghatározni valamit, ami életet jelent”.

 „Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke, mint e játék kiváló ismerője, számos sakk-lépést átvitt az élet különböző területére, különös érvényesítéssel a politika terén. A vízió, a politika ellenfél magas szintű felmérése, a politikai események és a végeredmények kiszámíthatósága, és a lépések előrelátása a kiváló sakkozók jellemzői. Emiatt adóznak tisztelettel és elismeréssel elnökünknek, Vučić elnök úrnak, mert mindig egy-két lépéssel előrébb van, mindannyiunk örömére, a legmagasabb szinten alkalmazott számtalan sakktaktikát az életben és a politika terén egyaránt”- hangsúlyozta  Bakić.   

Megnyitottnak nyilvánítván a Szerbiai Sakkszövetség 14. Kadét Sakkfesztiválját, Szabadka polgármestere, Stevan Bakić felkérte a vendégeket, hogy ismerjék meg Szabadkát, tekintsenek fel a város sakkpéldaképeire, és a legszebb emlékeket vigyék magukkal Szabadkáról.

A jelenlévőket köszöntötte Andrija Jorgić, a Szerbiai Sakkszövetség főtitkára, Srećko Bačevac, az esemény aranyszponzora - az  Akademija Dositej főmenedzsere, és Ljubomir Jovanović, a Szerbiai Sakkszövetség igazgatóbizottsági tagja és a fesztivál igazgatója.

 14265_3.jpg

A Fesztivál ünnepi megnyitóján jelen volt Nataša Aleksić,a városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja, Zoran Stanimirović, a Vajdasági Sakkszövetség elnöke, valamint  Dejan Vuković, a Szabadkai Sportszövetség főtitkára.

 A Szerbiai Sakkszövetség 14. Kadét Sakkfesztiváljának ünnepi megnyitója  a Bože pravde himnusz felcsendülésével vette kezdetét.

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop