Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Regionális Hulladéktároló úttörő szerepe az energiafűz kísérleti telepítésében

2021.04.28.

Dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke és a Szerb Köztársaság Népképviselőházának tagja, munkatársaival ma a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft-be látogatott, hogy a másodlagos és alternatív nyersanyagok energiatermelés céljából történő felhasználásával kapcsolatos ökológiai tevékenységekről tájékozódjon. Azon megállapítása mellett, hogy a környezetvédelem egyre nagyobb jelentőséget kap, elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy Szabadka, egy amerikai vállalatnak és nemzetközi szervezetek támogatásának köszönhetően az elsők között lesz a biomassza előállításához használható gyorsan növekvő energiafűz és olasznád ültetvények kísérleti telepítésében.

 14250_1.jpg

„A szennyvíztisztítóban keletkező iszapot előkezelik és komposztálják. Az ezekből a gyorsan növő fákból származó biomasszát összekeverik a szennyvíztisztítóból származó iszappal, és ezt a még mindig létező egyes illegális hulladéklerakók területének talajjavítására lehet használni. Itt nem csak Szabadkáról van szó, hiszen a Regionális Hulladéktároló működése hét helyi önkormányzat területét öleli fel, Szabadka mellett még hat észak-vajdasági községét. Az így kapott komposztált iszap tehát a korábbi és az eddigi hulladéklerakók, valamint az illegális szeméttelepek talajának remediálására használható. Ez az egyik lényeges része a ma megbeszélésen szereplő projektnek.”- emelte ki dr. Pásztor Bálint.

A képviselő-testület elnöke nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. helyet kapott Ana Brnabić expozéjában a Szerb Köztársaság Kormányának megválasztása alkalmával.

 14250_2.jpg

„A Szerb Köztársaság is nagy mértékben segíti majd a Regionális Hulladéktároló működését, mint ahogyan a szabadkai helyi önkormányzat is“- hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

Dr. Gligor Gellért, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. megbízott igazgatója egyebek mellett elmondta, hogy a szabadkai az első hulladéktároló, amely ezt a környezetvédelmi technikát alkalmazza az országban.

A Regionális Hulladéktároló az E3 International vállalattal kísérleti projekt létrehozásán dolgozik, melynek során egy hektár területen 14 000 gyorsan növekvő energiafűzet ültetnek. Most a hulladéktárolónak az út és a komposztáló között levő, sárgaföldből álló degradált talajú területére történik az ültetés, ami az ilyen ültetvényeknek megfelel. A gyorsan növő energiafűznek egyébként több szerepe is van: tisztítja és méregteleníti a talajt, felszívja a felesleges vizet, szélvédő övezetet alkot, és további nagyon fontos környezetvédelmi szempont, hogy nagy mennyiségű oxigént termel.

 14250_3.jpg

A Regionális Hulladéktárolóban tett látogatáson részt vett még Kern Imre alpolgármester, Góli Csilla, Pásztor Bognár Hajnalka és Ercsi Hargita városi tanácstagok, valamint Kern Sólya Mária, a Szabadkai Regionális Hulladéktároló Kft. Közgyűlésének elnöke.

 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Média Központ és Protokoll
ПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Ноћ Музеја