Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Közvita Szabadka város alapszabályának módosításáról

2021.04.23.

A Városháza dísztermében ma nyílt ülést tartottak a Szabadka város alapszabályának módosításáról tartott közvita keretében, mely módosítással a bunyevác nyelv is hivatalos lesz az önkormányzat területén. Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke üdvözölte az egybegyűlteket és felsorolta az eddig megtett lépéseket, majd ezt követően ismertette az alapszabály-módosítást véglegesítő eljárást.

Mint elmondta, a módosítás lényege, hogy Stevan Bakić polgármester, illetve a Szabadkai Városi Tanács indítványozta, hogy Szabadka Város Önkormányzatának területén a szerb, magyar és horvát nyelv mellett a bunyevác nyelv is hivatalos használatban legyen. A mai nyílt ülésen elnöklő dr. Pásztor Bálint elmondta, hogy az alapszabály módosítására vonatkozó közvita április 9-től 23-áig (a mai napig) tartott, és ez idő alatt 88 javaslatot, indítványt és észrevételt nyújtottak be. Ezúttal felkérte a jelenlévőket, hogy a vitát igyekezzenek demokratikus szellemben folytatni.

Stevan Bakić, mint a javaslat felterjesztője nevében Sava Stambolić, a polgármesteri kabinet főnöke szólalt fel.

„A polgármestert kizárólag jogi argumentumok vezérelték, amikor javaslatot terjesztett fel arra vonatkozóan, hogy a bunyevác nyelv negyedik hivatalos nyelvként bevezetésre kerüljön Szabadka város területén. A cél az volt, hogy a bunyevác nemzeti kisebbség hosszú idő után a többi jelentősebb számú nemzeti kisebbséggel azonos helyzetbe kerüljön. Hogy annak alapján, amit az elmúlt húsz évben elértek nyelvük standardizálása terén, végre lehetővé tegyük a bunyevác nyelvet beszélő mintegy hétezer polgártársunknak, hogy saját anyanyelvén fordulhasson a hivatalos intézményekhez“ – magyarázta el  Sava Stambolić. 

Az ülésen jelen voltak Horvátország diplomáciai képviselői , a Bunyevác Nemzeti Tanács és a Horvát Nemzeti Tanács elnökei , a horvát és bunyevác kulturális intézmények és egyesületek vezetői és tagjai, és számos érdeklődő polgár. A vitában felszólalók többnyire a nyelvi normákra, az irodalmi hagyományokra és szokásokra vonatkozó észrevételeket tettek.

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke még egyszer emlékeztetett arra, hogy a bunyevác nyelvstandardizálása megtörtént.

„Nem tagadhatjuk meg magunkat és nyelvünket. Ez az eset nem precedens, megtörtént már más községekben is. Számunkra nagyon fontos, hogy nyelvünk három s fél évszázad után hivatalosan is el legyen fogadva“  - mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

A Szabadka város alapszabályának módosításáról tartott közvita keretében megrendezett négy órás nyílt ülésen minden jelenlévőnek alkalma volt véleményt nyilvánítani a város alapszabályának módosításáról.

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop