Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere: A város megbízható partnere a Szent Száva Szerb Művelődési Központnak

2021.04.19.

Dušan Radić hagyatékának helyiségeiben,  ma megkezdődött az  Ortodox-hét kulturális-szellemi rendezvénysorozat, amely az idei évben az 1991. április 13-án megalakult Szent Száva Szerb Művelődési Központ   harmincéves működésének és fennállásának jegyében került megrendezésre, melynek célja a szerb szellemiség és kultúra ápolása, a szerb nép történelmi értékeinek, hagyományainak védelme és terjesztése. A rendezvény megnyitóján jelen volt StevanBakić, Szabadka polgármestere is, aki ez alkalomból kijelentette, hogy a Szent Száva Szerb Művelődési Központ alapítása óta minden elmúlt év a mai napig, számos művelődési eseménnyel telt, a szerb művelődés nagyjai- akadémikusok, szellemi vezetők, államférfiak, a  szerb történelem megalkotói és tanúi bölcs gondolatainak megosztásával történt.

„ Mindannyiuknak ,  szabadkai házigazdája, a Szent Száva nevét viselő egyesület. A név amely, a szerb hagyomány, szellemiség és kultúra bemutatásának és megőrzésének missziójában, méltóságra és kitartásra kötelez. A szerb kulturális központ ezt a fenséges feladatot a Dušan Radić, ismert szabadkai jótevő egyházi hagyatékának helyiségeiben végzi”-hangsúlyozta StevanBakić.

Radić, 1888-ban építette e házat, amelyben Szabadka szerb nemzetiségű népe 1916 óta gyülekezik, amikor Radić az osztrák-magyar táborban meghalt, otthonát pedig hagyatékával népének és egyházának adományozta.

„ A házon kívül sok földet és más anyagi javat hagyott örökbe, amelyek lehetővé tették a szerb művelődési intézmények fennállását és működését, egészen 1959-ig, hagyatékának államosításáig”- emlékeztette az egybegyűlteket Bakić polgármester.

Aláhúzta, hogy jelen évforduló lehetőség elmondani, hogy ezen épület visszaszármaztatásának az egyháznak,  valamint Dušan Radić,  és a Szabadkán élő szerb nép elleni igazságtalanság kijavításában nagy szerepe volt Mileva Marodićnak, míg férje Milan Marodić, egyik alapítója, valamint sokéves elnöke és programszervezője volt a Szent Száva Szerb Művelődési Központnak.

„ Ezen a nagy évfordulón, szeretnék köszönetet mondani ezen törekvésüknek. Mint említettem, Sava napján, Szabadka Város megbízható partnere marad ezen Központnak. Szerbiának sohasem volt jobb művészeti politikája, és ma abban a helyzetben vagyunk, hogy elmondhatjuk, hogy a városi és állami kulturális intézmények partnerei ilyen szervezeteknek”- mondta Stevan Bakić.

Az Ortodox-hét kulturális-szellemi rendezvénysorozatot, Svetozar Pandurović egyházi művészi alkotásának 30. évfordulója című kiállításával nyitotta meg Dušan Đukić, egyházi méltóság, egyházi elöljáró.

Április 19-től 25-ig időszakban,  hét program megrendezésére kerül sor. Minden program 18.00 órakor kezdődik.

Az érdeklődők, akik szeretnének részt venni a programokon, ezt be kell jelenteniük a 024/601-833-as telefonszámon munkanapokon 8.00 óra és 14.00 óra közötti időszakban.

Az Ortodox-hét kulturális-szellemi rendezvénysorozat szervezője a Szent Száva Szerb Művelődési Központ.

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop