Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka Város megemlékezett az 1941-es fasiszta megszállás kezdetének nyolcvanadik évfordulójáról

2021.04.17.

Stevan Bakić, Szabadka Város polgármestere, szombaton, április 17-én, a sétaerdei pravoszláv temetőben, részt vett a kelebiai szerbek tiszteletére megtartott megemlékezésen, akiket 1941. áprilisában öltek meg, miután Szabadkát elfoglalták Horthy Miklós fasiszta seregei. Ez alkalomból, Bakić polgármester a kegyelet virágait helyezte el az elesettek emlékműjén, majd  részt vett a Bácskai püspökség megemlékezésén. 

  

Az egybegyűltekhez szólván, akik között az elesettek leszármazottai is nagyszámban jelen voltak, Bakić polgármester külön kihangsúlyozta:

„ Ezen a helyen nyugszik huszonkét kelbiai ember. Egyeseket közülük, a fiaikkal együtt öltek meg, a legfiatalabb áldozat csupán tizenhét esztendős volt. Egyes családok kihaltak ezen gaztett által, és mindez sokáig feledésben volt.

Szabadka városa, ezáltal emlékezett meg a Második világháborús megszállás, a térségben elkövetett legnagyobb gaztettek időszka  kezdetének nyolcvanadik évfordulójáról. A gaztettekről, amelyeket sohasem feledhetünk és amelyet ismételten el kell ítélni, hogy soha többé ne ismétlődjenek meg.

Az igazság utolérte a megszállott Bácskában elkövetett legtöbb szörnyű gaztett felbujtóit, megbízóit és végrehajtóit. A bűntettek elkövetőit elítéljük, nevüket örökös szégyenként említjük, ma pedig azokra emlékezünk, akik nem ölték meg és fosztották ki szomszédjaikat, hanem saját életük árán védték meg őket, mint az újzsedniki Kiss Antal és a visnyeváci Curnovics Antal.

Ilyen példákkal, és olyan személyiségekkel mint Bajcsy-Zsilinszky Endre és Teleki Pál, építjük ma a legjobb kapcsolatokat Szerbia és Magyarország között. Megemlékezvén minden áldozatról és elítélvén minden bűnözőt a nyolcvan évvel ezelőtti tragikus múltból, levonhatjuk a tanúságot, hogy mindkét nép érdekében, együtt, mint barátok és munkatársak haladhassunk a jövő felé.“

A kivégzett kelebiai szerbek emlékművét, leszármazottaik emeltették a háború befejeztével, miután beazonosították az áldozatokat és méltósággal eltemették őket. Az 1941-es fasiszta megszállás kezdetének nyolcvanadik évfordulójáról megemlékezvén, az emlékművet és környékét a Szabadkai szerbek Arsenije Čarnojević nevét viselő Egyesület tette rendbe, ők voltak az emlékünnepség házigazdái is. A megemlékezésen Stevan Bakić polgármester mellett, kegyeletét rótta le, Bojan Šoralov, az Észak-bácskai körzet vezetője, illetve az említett Egyesület igazgatóbizottsága.  Az emlékünnepségen jelen voltak még a Városi tanács tagjai - Srđan Samardžić és Ilija Đukanović, Sava Stambolić - a Polgármesteri Kabinet főnöke, Petar Pantelinac - az Általános Közigazgatási és Közös Ügyek Ttikárságának a titkára, valamint Zoran Veljanović az újvidéki Hozzácsatolás Múzeum (Muzej prisajedinjenja) igazgatója, a Szabadkai Történelmi Levéltár egykori igazgatója.  

  

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop