Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A polgármester ismertette a vendéglátókat célzó segélyeket

2021.04.08.

A mai sajtótájékoztatón Stevan Bakić, Szabadka polgármestere bemutatta a nagyközönség előtt azt az intézkedéscsomagot, amely a szabadkai vendéglátók és egyéb olyan tevékenységet folytató szabadkai vállalkozók megsegítését célozza, akiknek tevékenységét illetve munkaidejét a koronavírus terjedésének megelőzésére és megakadályozására irányuló intézkedésekről szóló kormányrendelet és a kedvezőtlen járványhelyzet alatti munkaidő-korlátozásokat elrendelő parancsok korlátozták. A sajtótájékoztatón jelen voltak Kern Imre alpolgármester, Zagorka Panić polgármesteri tanácsos és Marija Ušumović Davčik, a közigazgatási hivatal vezetője is.

Stevan Bakić polgármester hangsúlyozta, hogy a szabadkai önkormányzat elkötelezetten küzd azért, hogy megkönnyítse a vállalkozók életét a járványhelyzetben, továbbá, hogy most az a legfontosabb, hogy megőrizzünk minden munkahelyet úgy a vendéglátásban, mint más ágazatokban is, így az önkormányzat ezt a munkáltatók támogatásának feltételként szabta meg a velük folytatott megbeszélések során. A városi tanács legutóbbi ülésén, még a vendéglátókkal folytatott első konzultációk előtt döntést hozott arról, hogy március hónapra 50%-kal lecsökkenti a városi üzlethelyiségek bérleti díját, amely minden olyan vállalkozót érint, akinek tevékenységét a válságtörzs parancs alapján az adott hónapban betiltották.

Az intézkedéscsomag keretében ez az 50%-os bérletcsökkentés kiterjed majd április, május és június hónapokra is, ugyan azokra a bérlőkre, akikre a márciusi intézkedés vonatkozott, függetlenül attól, hogy az adott időszakban betiltják vagy korlátozzák-e tevékenységük végzését, illetve különleges munkarendet szabnak-e meg számukra. 

A csomagban új intézkedés, hogy a kerthelyiségeket üzemeltető vendéglátók 2021 áprilisában és májusában mentesülnek a közterület-használati díj teljes összege alól, júniusban, júliusban és augusztusban pedig a nevezett díjnak csak az 50%-át fogják fizetni. Továbbá a folyó év áprilisára, májusára és júniusára 50%-kal csökkentik majd a környezetvédelmi díjat és az üzlethelyiségre kihelyezett cégtáblák után fizetendő kommunális illetéket is.

A felsorolt engedmények érintik az önkormányzat területén működő valamennyi vendáglátót, beleértve Palics települést is, ahol a közterületeket a Palicsi Park Kft. kezeli. – mondta a polgármester és hozzátette, hogy ezek a tehermentesítő intézkedések megközelítőleg tíz millió dinárral csökkentik majd a városi költségvetés bevételeit, de ez egy indokolt lépés annak érdekében, hogy egyetlen dolgozó se veszítse el munkáját az érintett tevékenységi körökben. Mint elmondta, erről teljes volt az egyetértés a városvezetésen belül. A polgármester tájékoztatta az újságírókat, hogy a szabadkai vendáglátók által használt üzlethelyiségek egy kisebb része a törvény szerint köztársasági tulajdonú, ezért Szabadka Város Önkormányzata azzal a kéréssel fordul majd a Köztársasági Vagyonkezelőséghez, hogy ezeknek a bérlőknek is azonos mértékű díjcsökkentést hagyjanak jóvá. Nyilatkozatát azzal fejezte, hogy úgy véli, Szabadka város azon kevés helyi önkormányzatok egyike, amely jelenleg a lehető legtöbbet teszi a vendéglátással foglalkozók és egyéb szolgáltatásokat nyújtók érdekében, megosztja velük a súlyos gazdálkodási körülmények miatti terheket. Az intézkedési csomag időszakának letelte után ismét áttekintik a helyzetet és értekezleteket tartanak a vendéglátással foglalkozók képviselőivel az újabb önkormányzati intézkedések szükségességének megvizsgálása érdekében.

Kern Imre alpolgármester megerősítette, hogy ebben a kérdésben teljes az egyetértés a városi hatalom minden tényezője között és a városi üzlethelyiségekkel foglalkozó bizottság eddig is arra törekedett, hogy teljes mértékben eleget tegyen azoknak a kérelmeknek, amelyekkel a bérlők fordultak hozzá a kötelezettségek teljesítésének enyhítése iránt a konkrét és indokolt esetekben. Kiemelte, hogy egészség megőrzése mellett valóban nagyon lényeges a munkahelyek megőrzése is a magánszektorban, ezért azok a szabadkai közvállalatok és kommunális közvállalatok, amelyekkel tárgyalt, hozzájárulnak ahhoz, hogy segítsenek az egyedi kérelmek alapján és halasztott fizetési lehetőséget nyújtsanak a szolgáltatásaik díjának megfizettetésében a megfelelő módszerrel összhangban.  

A konferencia végén Bakić polgármester ismét arra kérte a szabadkaiakat, főként a nagy külföldi vállalatokban dolgozókat és a hazai termelésben alkalmazottakat is, hogy vegyék fel a védőoltást, hiszen ezzel a legjobbat teszik a saját egészégükért, ugyanakkor ez hazafias cselekedet is, mert úgy értesült, hogy ezek a jelentős szabadkai gazdasági kapacitások a fertőzöttek számának növekedése miatt kárt szenvednek.

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop