Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Jelentős döntések a Szabadkai Városi Képviselő-testület nyolcadik ülésén

2021.04.01.

A képviselő testület nyolcadik ülése, amelyet ma tartottak a Városháza dísztermében, egy perc hallgatással kezdődött Gojko Radić tragikus hirtelenséggel elhunyt tanácsnok emlékére. Összesen 28 pont szerepelt a napirenden. Elsőként Gojko Radić tanácsnoki mandátumának megszűnéséről, majd Bojan Šoralov tanácsnoki mandátumának megszűnéséről született határozat, aki a tanácsnoki és az Észak-bácskai Körzet vezetője tisztségek összeférhetetlensége miatt nyújtotta be lemondását, amelyre nemrégen kapott kinevezést. A képviselő-testület megerősítette Milorad Milojević és Neda Tešović új tanácsnokok mandátumait az „Aleksandar Vučić – A gyermekeinkért“ listáról. A többi jelentős döntés közül kiemelkedik a záróhatározat meghozatala Miloš Nikolić, a városi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja tisztségének megszűnéséről meghozott, valamint Milanka Kostić, az oktatással és művelődéssel megbízott új városi tanácstag kinevezéséről meghozott határozat. A képviselő-testület rendeletet hozott a Szabadka város alapszabálya módosításáról szóló rendelet javaslat megállapításáról, amivel folytatódik a bunyevác nyelv hivatalos használatba való bevezetése lehetővé tételének eljárása a szabadkai önkormányzat területén.

A városi tanács oktatással és kultúrával megbízott új tagjára vonatkozó javaslatát indokolva Stevan Bakić, Szabadka polgármestere először is megköszönte Miloš Nikolić eddigi tanácstagnak a tisztégének betöltése során kifejtett odaadó és felelősségteljes munkát, szerencsét kívánva neki a Népszíszínház vezetésében. Ezt követően kiemelte azokat az adottságokat, amelyek Milanka Kostićot alkalmassá teszik erre a tisztségre, a tanácsnokok támogatását kérve a megválasztásához, akit ezt követően meg is szavaztak.

Az ötödik napirendi pont, a Szabadka város alapszabálya módosításáról szóló rendelet javaslat megállapításával kapcsolatban, heves vitát váltott ki a horvát nemzeti kisebbséget, valamint a bunyevác nemzeti kisebbségek képviselő tanácsnokok között, Tomislav Žigmanov tanácsnok azon véleményének hangsúlyozásával, miszerint a felterjesztett módosítások elfogadhatatlanok képviselőcsoportja számára.

Stevan Bakić polgármester is felszólalt a vitában, és hogy csillapítsa a kedélyeket, kihangsúlyozta, hogy Szabadkán egyetlen nép vagy nemzet sem él egyedül, ezért tisztelnünk kell egymást. Komolyan és felelősségteljesen kell viselkedni, és nem csak látszólag támogatni az együttélést. Kiemelte, hogy Žigmanov úrnak a két képviselő-testületi ülés közötti médiaszereplései nem voltak korrektek, mert egy viszályt szító, rossz hangulatot keltett azzal, hogy pontatlan információkat terjesztett és súlyos szavakat használt. A polgármester leszögezte, hogy a bunyevácokat, mint Szerbiában elismert nemzeti kisebbséget is megilletik mindazok a jogok, amelyeket a Szabadkán élő többi közösség élvez, és hogy így történt ez a horvát nyelv hivatalos használatba vételekor is, ezért itt nem egy precedens nélküli esetről van szó.

Dr. Pásztor Bálint, a képviselő-testület elnöke elmondta, hogy az alapszabálymódosítást illetően a téma jelentősége miatt teret engedett a lehető legszélesebb vitának, amit az ügyrendi szabályzat engedélyez, és kiáll amellett, hogy minden tanácsnok hangot adhasson véleményének, de ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tanácsnokoknak tisztelniük kell a ház méltóságát, és be kell tartaniuk az ügyrendi szabályzatot és a parlamentáris viták jó gyakorlatát.

E központi témák mellett, amelyek a tanácsnokokat a mai ülésen foglalkoztatták, a képviselő-testület többek között rendeletet hozott Kelebia település általános szabályozási tervének kidolgozásáról, a palicsi fürdőövezetre, valamint az Újváros és a Sándor övezetek részeire vonatkozó IV. számú általános szabályozási terv kidolgozásáról, Csantevér település általános szabályozási tervének kidolgozásáról,  a Majsai hídtól keletre az egykori öntöde komplexumig és a Majsai hídtól nyugatra az Arsenije Čarnojević utcáig és a Tito marsall fasorig területrész részletes szabályozási tervének kidolgozásáról, és Szabadka város központja részletes szabályozási terve egy részének módosításáról. A testület elfogadta a községi utak és utcák használati díjairól szóló rendelet módosítását, döntött arról, hogy a Szabadkai Gázművek KKV, a Vízművek és Csatornázási KKV, a Palics-Ludas KV és a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat pályázatot hirdessenek az igazgatók kiválasztására. A képviselő-testület elfogadta Szabadka Város Költségvetés-felügyeleti Szolgálatának, a Városi Vagyonjogi Ügyészség és a Helyi Ombudsmani Hivatal 2020. évi munkájáról szóló beszámolókat. Jóváhagyták Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének éves munkatervét, kinevezték a Szabadkai Városi Múzeum megbízott igazgatóját és kádercsere történt néhány képviselő-testületi bizottságban és tanácsban. Továbbá ezen az ülésen elfogadták a Szabadka város mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikájának megvalósítását támogató 2021. évi programot, és még néhány döntést hoztak meg.

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop