Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Értesítések

A Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat közleménye a médiumokban megjelent cikkről Szabadka város központja- II. zóna részletes szabályozási tervének tervezetére vonatkozóan

2021.03.29.

Ezáltal szeretnénk fontos tényeket közölni, ugyanakkor szeretnénk pontosítani bizonyos állításokat, amelyek tévesen lettek értelmezve egyes médiumok felirataiban. Először is a Tervbizottság említett nyilvános ülése, amelyen megvitatták a Szabadka város központja - II. zóna részletes szabályozási tervének tervezetével kapcsolatos megjegyzéseket, a tervezési és építési törvényben előírt eljárással összhangban  lett megtartva, ezen ülésen a terv kidolgozójának képviselője, Dragana Mijatović  felelős városépítész, a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat mint a terv kidolgozójának álláspontjai által rámutatott, hogy a tervdokumentum tervezete a törvénnyel és a magasabb rendű tervekkel összhangban készült, és ami nagyon fontos, hogy a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet, mint  nyilvános felhhatalmazott által előírt eljárásokat és feltételeket betartva készült, ezt levelében megerősítette a belgrádi Köztársasági Műemlékvédő Intézet.

Úgy véljük, hogy képviselőink, a felelős városépítészeink a Tervbizottság nyilvános ülése folyamán, amely öt és fél óráig tartott szünet nélkül, felelősségteljesen és rendkívül professzionális módon indokolták a feldolgozók véleményét, amit a Tervbizottság nyilvános ülésének videó- és hangfelvétele is bizonyít.

Szabadka Város Tervbizottsága 2021.01.28-án elvégezte a Szabadka város központja- II. zóna részletes szabályozási terve tervezetének szakmai ellenőrzését, és megállapította, hogy a tervdokumentum tervezete a magasabb rendű tervdokumentummal, illetve a tervezésről és építésről szóló törvénnyel összhangban készült, majd egyhangúlag meghozta döntését, hogy a tervdokumentum  a törvényben meghatározott eljárást követve, közszemlére bocsátható.

A közszemle folyamán a Szabadka város központja- II. zóna részletes szabályozási tervének tervezetére vonatkozóan, 2021.02.08. és 2021.03.09. közötti időszakban 26 megjegyzés érkezett. Az összes beérkezett megjegyzésből húsz megjegyzés a tervezési megoldásra vonatkozott. A többi megjegyzés nem a szakmai tartalomra vonatkozott, kettő a stratégiai környezetszennyezési hatástanulmányról szóló jelentésre vonatkozott, egy pedig betűtévesztésre. A törvényes határidőn túl megérkezett a polgárok petíciója a Petar Drapšin utca rendezésére vonatkozóan, ennek ellenére figyelembe lett véve, Szabadka Tervbizottságának a munkájáról szóló szabályzattal összhangban.

A legtöbb megjegyzés, akárcsak a polgárok említett petíciója, a tervvel felölelt nagy jelentőségű térbeli kultúrtörténeti egész védelmére vonatkozott. A legtöbb kifogás, valamint az állampolgárok említett petíciója a térbeli kultúrtörténeti egész nagy jelentőségű részének védelmére, a Petar Drapšin utcában tervezett építkezésre, a tervezett épületek jövőbeli kinézetére (az emeletek száma, épületek, különösen tetők kialakítása, anyagszerkezet, utcai homlokzat ...) vonatkozott, amelyeket a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet a részletes szabályozási terv - a II. zóna által lefedett térbeli, kulturális és történeti egész részének - a városi és fizikai építmények védelmére vonatkozó (2020. decemberi 

386-2/12 számú) részletes intézkedései határoznak meg, és amelyeket a terv kidolgozója a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat, a törvényes kötelezettséggel összhangban  teljes mértékben beépített a  tárgybeli  részletes szabályozási terv tervezetébe.

A belgrádi Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet, mint a felsőbb védelmi intézmény, megjegyzésében feltüntette, hogy a Szabadkai  Községközi Műemlékvédelmi Intézet által megállapított tárgybeli részletes védelmi rendelkezések, szó szerint bekerültek a részletes szabályozási terv tervezetébe, ugyanakkor azt is hogy azok ellentétben állnak a kulturális javak védelmének alapelveivel.

A részletes szabályozási terv kidolgozásának legfontosabb célja a tervalap megteremtése a város jövőbeli fejlesztéséhez, elsősorban a nagy jelentőségű térbeli, kulturális és történelmi egész, valamint az összes olyan egyedi védett épület megőrzésének elvein alapulva, amelyeket a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet részletes védelmi intézkedései  foglalnak magukba.

 A felelős városépítész a polgárok azon javaslataira vonatkozóan, hogy a Petar Drapšin utca, a belgrádi Skadarlijahoz hasonlóan nézzen ki azt mondta, az szép megoldás de nem reális. Ez a javaslat megvalósítható lenne, ha a város megvásárolná az összes épületet és telket és berendezné a városi kávézó, éttermek, kézműves üzletek, ajándéktárgyak, könyvesboltok, régi mesterségek stb. tartalmával. A részletes szabályozási terv meghatározza a létesítmények rendeltetéseit, valamint a jövőbeni létesítmények lehetséges kompatibilis rendeltetéseit.

A Petar Drapšin utcának mindenképpen jellegzetes légköre van, így a várostervezők megőrizték az utca felismerhető, szervesen kialakított ívelt profilját, valamint a tömbök meglévő planimetriáját - városi mátrixot (amit a jelenlegi szabályozási terv nem tesz meg), és meghatározták az épületek rendeltetését a az épületek földszintjének kötelező üzleti tartalmára vonatkozóan, a reális és a gyakorlatban megvalósítható téridentitás megteremtése érdekében.

Ez nem azt jelenti, hogy a tervben meghatározott városrendezési paraméterek egyértelmű gazdasági aspektusból származnak, ami nagyon fontos, hanem inkább a társadalmi, szociológiai, környezeti, környezeti, műszaki-technológiai és egyéb szempontok aspektusainak eredményeként.Természetesen nem terveznek bontásra egyetlen olyan épületet sem, amelyek a részletes védelmi intézkedések által védetté válnának, így ebben az utcában és a terv által lefedett teljes területen sem.

Miután a Tervbizottság zárt ülésén megvizsgálta az összes kifogást, a Tervbizottság álláspontja alapján figyelembe vették a Belgrádi Köztársaság Műemlékvédelmi Intézet, mint felsőbb védelmi intézménynek azon  kifogását, miszerint szükséges új részletes védelmi intézkedések kidolgozása, amelyeket eljuttatnak a terv kidolgozójának, hogy azt beépítse az új részletes szabályozási terv tervezetébe, azaz ezzel teljes egészében összehangolná magát a városrendezési tervmegoldást is.  

Az új részletes védelmi intézkedéseket a kidolgozás folyamán össze kell hangolni a belgrádi Köztársasági Műemlékvédelmi Intézettel. Az új tervdokumentum tervezete a törvényes eljárással összhangban, a Tervbizottság ismételt szakmai ellenőrzését követően, ismét közszemlére bocsátják, azaz a további eljárásba küldik.

Teljesen érthető, hogy a Braće Radić utca tervéhez hasonlóan a probléma a kulturális javak védelmét szolgáló intézmények közötti ellentmondások és rossz kommunikáció miatt alakult ki, és hogy mindkét esetben a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat, illetve az Építésügyi Titkárság a törvényben előírt eljárással összhangban jártak el.

Végül csak fel kell tennünk a kérdést, hogy milyen célból írta a Politika lap (2021. március 20-án kelt) cikkét, amely valótlanságokat állít a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalattal kapcsolatosan, illetve a részletes szabályozási terv felelős városépítészére vonatkozóan ?

 

Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZA

Média Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop