Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Gyászülést tartottak Gojko Radić emlékére, aki hosszú évekig volt Szabadka Város Képviselő-testületének tanácsnoka

2021.03.23.

Ma, a Városháza Dísztermében gyászülést tartottak az elhunyt Gojko Radić, Szabadka Város Képviselő-testülete tanácsnokának, a Szerb Haladó Párt Elnöksége tagjának és egyik alapító tagjának emlékére. A gyászülésen részt vett Tomislav Nikolić, a Szerb Köztársaság volt elnöke, Bratislav Gašić, a Biztonsági-Informatív Ügynökség igazgatója, Damir Zobenica, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának alelnöke, Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Kern Imre, Szabadka város alpolgármestere, Bogdan Laban és Saša Vučinić, Szabadka város volt polgármesterei, valamint a városi-képviselő-testület számos tanácsnoka, a Városi Tanács tagjai, tartományi és népképviselőházi képviselők, politikai pártok, közvállalatok, intézmények és minden hatalmi szint, valamint a Szerb Pravoszláv Egyház képviselői. A gyászülésen jelen volt a Radić család, valamint számos rokon és barát.

A jelen levőkhöz elsőnek Szerbia egykori elnöke, Tomislav Nikolić szólt, kiemelve Gojko Radić érdemeit a Szerb Haladó Párt megalapításában, majd az elhunyt emberi tulajdonságait méltatta és a köztük levő nagy barátságot. Nikolić volt országelnök hangsúlyozta azt a hozzáállást, amit Gojko  Radić az életben és a politikában egyaránt ápolt, hogy a nehézségekkel és a kihívásokkal szívből kell szembesülni és a cél felé folytatni utunkat. A jelenlevőkkel megosztott két anekdotát az elhunyt életéből és kiemelte, hogy Gojko Radić valamennyi belgrádi tisztsége alatt projekteket keresett Szabadka számára és a módot, ahogyan városának segíthet.

A volt köztársasági elnök után, a gyászülésen Szabadka polgármestere, Stevan Bakić szólalt fel. A megjelenteket üdvözölve Gojko Radić életútjára és politikai útjára emlékeztette a jelenlevőket, amikor többek között ezt mondta:

„A hosszú ellenzéki tevékenység során a városban, a hatalom mindig a legélesebb bírálatot várhatta tőle, de a közérdekű kérdések iránti egészséges megértést is. A város java mindig az első helyen szerepelt nála és az ellenzékben folytatott tevékenysége soha nem vált üressé, elpolitizálttá és alaptalan lassítássá, a lassítás érdekében. Különösen fontos kiemelni, hogy ő mindig tisztelte a szabadkai nemzetek és vallások közötti különbözőséget és a tolerancia és tisztelet által vezérelve lépett fel, amit a Szabadkán élő kisebbségi népek közül származó számos barátja is tanúsít.”

A polgármester kiemelte továbbá az elhunyt nagy hazaszeretetét, különösen a menekült és szétköltözött szerbek támogatását, majd áttért Gojko Radić szerepére és jelentőségére a Szerb Haladó Párt megalapításában és működésében. Emlékeztetett arra, hogy az elhunyt egyik alapítója volt 2008-ban a Szerb Haladó Pártnak, és hogy a párt megalapításától végig tagja volt az Elnökségének, egy ideig pedig a Főbizottság alelnöke volt. Gojko Radić alapítványi tevékenységéről szólva a továbbiakban, és az elismerésekről, Bakić polgármester egyebek között elmondta:

„A politikán kívül, tudom, hogy Gojko számára fontos volt a támogatás, amit a Szerb Pravoszláv Egyháznak nyújtott, különösen az ő Palicsán, ahol élt. Támogatását és alapítványi munkáját az új templomok építése és a régi templomok felújítása terén, valamint számos komaságát az egyházi ünnepeken, a mi Egyházunk a Szent Száva II. fokozatú érdemrenddel ismerte el, amelyet Irinej bácskai pravoszláv püspök adományozott neki a Szent Kereszt felmagasztalásának 2020. évi ünnepén tartott liturgián, ahol én magam is jelen voltam. Látható volt azon a napon mennyire boldog és büszke volt a mi Gojkónk. Milyen sokat jelentett neki ez az elismerés és ez a nagy megtiszteltetés. Mint ez a kitüntetés, amit az Egyház adományozott neki, ugyanolyan fontos volt számára a Népért tett szolgálatok Érdemrend is, amellyel Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke tüntette ki 2018. január 9-én.”

A polgármester a saját és a Szerb Haladó Párt teljes mértékű támogatásáról biztosította a Radić családot, hangsúlyozva, hogy mennyi öröme és büszkesége volt az elhunytnak férjként, apaként és nagyapaként. A legmélyebb részvétét kifejezve Gojko Radić családjának, rokonainak és barátainak, valamint a Szerb Haladó Párt minden tagjának, Bakić polgármester kiemelte, hogy biztos abban, hogy Szabadka Gojko Radić életére és munkásságára a városának és annak lakosai számára nyújtott jócselekedeti alapján fog emlékezni. 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop