Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megvalósult az „Interkulturalizmus és diszkriminációellenesség Szabadkán“ projekt

2021.03.12.

Szabadka város, a Roma Edukációs Központ partnerszervezettel együttműködésben, az „EU roma felzárkóztatást támogató program – a lokális közösségek erősítése a romák felzárkóztatásában” elnevezésű programjának keretében, amelyet a Városok és Községek Állandó Konferenciája bonyolít le, az Európai Unió pedig az IPA 2016 projekten keresztül támogat, megvalósította az „Interkulturalizmus és diszkriminációellenesség Szabadkán“ projektet. Az ebből az alkalomból a Városháza dísztermében tartott zárókonferencián Miloš Nikolić, a városi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja elmondta, hogy ennek az egy éves időtartamú projektnek a célja az interkulturalizmus és a diszkriminációellenesség előmozdítására irányuló közpolitikai intézkedések és cselekmények állandó jellegű biztosítása az önkormányzatban, különös tekintettel a roma nemzetiségű tanulókra.

14106_1.jpg 

Szabadka város volt az „Interkulturalizmus és diszkriminációellenesség” projekt felelőse hangsúlyozta Nikolić és emlékeztetett, hogy városunkban hosszú hagyománya van a multikulturalizmusnak, a tolerancia hirdetésének és az ezen a területen élő összes nemzeti közösség kultúrája, hagyományai és történelme ápolásának.

A projekt keretében képzést is tartottak a városi közigazgatásban dolgozók számára. Külön hangsúlyt fektettek a roma inklúzió intézményi mechanizmusainak megértésére, a követelményekre és a közpolitikai intézkedésekre (európai, nemzeti és helyi szintű), a kommunikációs készségekre a roma populációnak nyújtott szociális és más szolgáltatások során, valamint az emberi és kisebbségi jogok tudatosítására a lokális többnemzetiségű közösségekben” – tájékoztatott Miloš Nikolić.

14106_2.jpg 

A város nevében az egész projektcsapatnak megköszönte a szakszerű munkát és az elért eredményeket, amelyek, mint mondta, mérhetőek és láthatóak, és amelyek a továbbiakban is hasznosak lesznek számunkra.

„Biztos vagyok benne, hogy a jövőben még sok hasonló projektet valósítunk meg és alkalmazunk közösen, amelyek nem csak a roma közösség tagjai számára, hanem Szabadka minden lakosa számára is valóban nagyon jelentősek lesznek”, üzente Miloš Nikolić.

Stevan Nikolić, a Roma Edukációs Központ elnöke a tájékoztatási eszközöknek elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat támogatja a felzárkóztató oktatást, melynek keretében minél több roma gyermek bevonására törekednek és a hátrányos megkülönböztetés csökkentésére az oktatásban és a társadalmi élet egyéb területein.

„A projekt általános céljának elérése érdekében nagyon sok szereplő vett részt a megvalósításában, akik nagyon széles körben fejtettek ki tevékenységet: öt olyan általános iskola 400 tanulója és 30 pedagógusa, ahova nagyobb számú roma tanuló jár (három városi és két külvárosi), a helyi önkormányzat 30 dolgozója, négy olyan helyi közösség vezetősége, ahol nagyobb számban élnek roma nemzetiségűek, továbbá a roma közösség képviselői és kilenc olyan nemzeti közösség képviselői, aki tagjai a Szabadkai Nemzeti Közösségek Szövetségének.” - hangsúlyozta Stevan Nikolić.

14106_3.jpg

Ilyen nagyszámú résztvevővel sikerült megtöbbszöröznünk a projekt hatékonyságát.

„A lokális szektorközi hálózat lehetővé teszi az diszkriminációellenességhez és a cigányellenességhez való integrált hozzáállást. Ez a hozzáállás Szerbia és a térség minden országában alkalmazható. Ez a modell a már meglevő helyi erőforrásokat vonja be és nem követel meg egyetlen kivitelezhetetlen cselekményt sem. Az értékelés szerint az „Interkulturalizmus és diszkriminációellenesség Szabadkán“ projekt több mint 2 000 emberre volt hatással” – mondta Stevan Nikolić.

A projekt értéke összesen 65.430 euró, ebből az Európai Unió 58.848 euróval vett részt.

 14106_4.jpg

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop