Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Ne égessék el a növényi maradványokat!

2021.03.10.

Óvjuk meg a talajt a jövő nemzedékei számára. Égetéssel magas hőfok keletkezik, ami a talajfelszínt hamuvá és porrá alakítja, amit a szél elfúj, a csapadék elmossa, ezáltal pedig eltűnik a következő évek termőképessége szempontjából legfontosabb réteg. Égetéssel megsemmisül a növények táplálkozásában nélkülözhetetlen szerepet betöltő talajban élő összes szervezet (földigiliszta, mikroorganizmusok), melyek felbomlasztják a talajban levő szerves anyagokat, így javítva a talajszerkezetet, ami által felhasználhatóvá alakítják a tápanyagot a növények számára. Az égetésnek egyetlen hasznos célja sincs, csak károkat okoz a mezőgazdasági termelőknek.

 14097_1.jpg

Beszántással javítható а talaj vízháztartása. Az őszi-téli szántás idején a termőföldek akár 2,5%-kal több nedvességet tartalmaznak, mint azok, amelyeken nem dolgozzák be a tarlót.

A beszántás a gyomirtás eszköze is, mert serkenti a gyomnövény magcsírázását, amit aztán további kezeléssel könnyeb megsemmisíteni.

Beszántással visszakerül a talajba egy része annak, amit a betakarítással elveszünk - a legfontosabb tápanyagok (nitrogén, foszfor, kálium) és a szerves anyagok. Így kevesebb trágyázásra van szükség, de ez a talajjavítás egyik módja is, mert porózusabb lesz, ezzel pedig jelentősen csökken a műveléskor elhasznált üzemanyag mennyisége, mert kevésbé lesz kemény a föld.

A tűzvédelmi törvény alapján (50. szakasz) tilos a szármaradvány, a szemét, a növényi melléktermék égetése. A tüzet okozó személy külön jogszabály szerint köteles megtéríteni a tűzoltó-mentő szolgálat beavatkozási költségeit: a természetes személy 10.000 dinár pénzbírsággal sújtandó és 300.000 dinártól 1.000.000 dinárig terjedő összeggel a jogi személy.

Az a gazdaság, amelyről bebizonyosodik, hogy betakarítási maradványt égetett, kétéves időtartamra elveszíti jogosultságát a mezőgazdasági ösztönző eszközök elnyerésére.

A növényi maradványok égetése a szabadban gyakran okoz óriási anyagi károkkal és balesetekkel járó ellenőrizhetetlen tüzeseteket.

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop