Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Konferencia az Energiahatékonyság Világnapja alkalmából

2021.03.05.

Az Energiahatékonyság Világnapja alkalmából, ma a Városháza dísztermében konferenciát tartottak az Energy efficient public power elnevezésű projekt keretében. Ez a projekt a Horvátország és Szerbia határon átívelő Interreg Ipa projket része. A projektpartnerek a Satnica Đakovačka község és Szabadka város. A projekt célja az energetikailag fenntartható középületek létrehozása, a megújuló energiaforrásokat használó erőművek alakalmazásával, az energetikailag fenntartható és környezetbarát közpolitika példájaként. A projekt büdzséje 1.420.000 eutó, ebből a Satnica Đakovačka község büdzséje 693.000 euró, Szabadka városé pedig  727.000 euró.

14071_1.jpg

Srđan Samardžić, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja, Szabadka város, Stevan Bakić polgármester és a saját nevében az újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy a mai konferencián a Satnica Đakovačka község, mint projektpartnerek a mai konferencia aktív részesei lesznek, csak sajnos online és egyben kifejezte reményét, hogy hamarosan tudnak személyesen is találkozni.   

„A Satnica Đakovačka községgel közös projekt nagy jelentőségű városunknak. Örömömre szolgál, hogy a koronovírus világjárvány következményeként a  társadalom minden szegmensében uralkodó nehéz körülmények között , ez a projekt és hasonló projektek megvalósulnak, mert a jövőbe mutatnak a környezetvédelem fontosságának, illetve az energiahatékonyság és a naperőművek, illetve a megújuló enrgiaforrások jelentőségét kiemelve – hangsúlyozta Srđan Samardžić.

14071_2.jpg

„Most mindinkább, mint bármikor eddig, amikor a természet emlékeztet bennünket, hogy összhangban kell vele élnünk és gondot kell viselnünk a környezetünkről, ahol élünk”- mondta Samardžić, fontos tudatában lennünk a jelen kihívásainak választ keresvén a korszerű társadalom kérdéseire.

„A jelen problémák, nem orvosolhatók múltbeli módszerekkel, mert nekünk mint társadalomnak új módszereket kell találnunk a problémák megoldására, és ezt egyedül elhivatottsággal és szinergiával tudjuk, partnereinkkel ilyen együttműködési formákkal. “ – mondta Srđan Samardžić.   

Božidarka Golubović, projektmenedzser elégedettségét fejezte ki a konferencia megszervezése kapcsán: „Az Energiahatékonyság világnapját elhoztuk városunkba, mert Szabadka projektpartner az Energy efficient public power –E2P2 projektben.  

„A projekt vezető partnere, a projektpartnerünk a Satnica Đakovačka község. Ez a projekt energiahatékony középületek létrehozását célozza meg, megújuló energiaforrásokat használó erőművek alkalmazásával, az energetikailag fenntartható és környezetbarát közpolitika példájaként. A projekt keretében Szabadka város és Satnica Đakovačka község napelemes rendszereket kíván kiépíteni - működő 0.45 MW-os naperőműveket a közintézményeken és egy energiahatékony közvilágítási hálózatot. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, valamint az energiahatékonyság és a naperőművek alkalmazásának lehetőségeire", magyarázta Božidarka Golubović.

14071_3.jpg

Satnica Đakovačka község tevékenységét több középületre napelemek felszerelésére, közvilágítás kiépítésére és napfák telepítésére összpontosította“ - mondta Božidarka Golubović, míg a projekt révén Szabadka városa két iskola: a Matko Vuković Általános Iskola, valamint a  Žarko Zrenjanin Általános-, és Középiskola energetikai rehabilitációját hajtja végre valamivel több mint 150 000 euró értékben.

„A Žarko Zrenjanin Általános-, és Középiskolában tegnap befejeződött a nyilászárók cseréje, ezzel növelve az ápület  energiahatékonyságát. A Matko Vuković Általános Iskolában a munkálatok hamarosan befejeződnek, ezáltal a több mint egy évszázados épület új fényében tündököl majd, a régi ablakok miatt fellépő évtizedes problémák végre megoldódnak, ezáltal az energiaköltségek is csökkennek. Tekintettel, hogy ez az iskola kulturális örökségünk, emiatt a munkálatok kivitelezésekor be kellett tartanunk a Szbadkai Községközi Műemlékvédő Intézet által előírt feltételeket“- húzta alá Božidarka Golubović.

E projekt révén Szabadka kilenc közintézményében napelemes rendszereket állít fel, ezek a következő közintézmények: Ivan Sarić Műszaki Iskola, a Kolevka Gyermekotthon, a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény, az Új városháza, a Szabadegyetem, a Žarko Zrenjanin Általános-, és Középiskola, a Prozivkai medence, a Politechnikai Iskola és a Sonja Marinković Általános Iskola.

 „A munkálatokra folyamatban van a közbeszerzési eljárás, felállításuk időpontja 2021. novembere“, szögezte le Božidarka Golubović.

14071_4.jpg

 Željko Šimić, a Satnica Đakovačka község jegyzője, illetve Božana Rogalo,a Satnica Đakovačka község projektcsapatának  tagja online kommunikáció révén aktív résztvevői voltak a mai konferenciának. 

 Szabadka város Energiahatékonysági Programjáról, Slobodan Madžarević,a Közlekedési és Energia Szolgálat szolgálatvezetője beszélt, illetve a két iskolában megvalósuló projekt igazgatónői is felszólaltak, mégpedig a  Žarko Zrenjanin Általános-, és Középiskola igazgatónője Dragana Vučković, illetve a  Matko Vuković Általános Iskola igazgatónője Mirjana Stevanović.

A projekt megvalósítása 2019. december 15-én kezdődött és 2021. december 14-ig tart.

 

 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop