Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka város és a Szerb Matica együttműködési protokollt írtak alá

2021.03.05.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és prof. dr Dragan Stanić, a Szerb Matica elnöke ma együttműködési protokollt írtak alá a Matica dísztermében. Az önkormányzat és a legrégibb szerb irodalmi, kulturális és tudományos intézmény közötti együttműködés célja az irodalmi, művészeti és oktatási tevékenység minőségének növelése, közös projektekben való részvétellel azokon a területeken, melyeken a Szerb Matica és Szabadka Város Önkormányzata tevékenységüket végzik. A protokoll különös hangsúlyt helyez az olyan témák kutatására, mint a szerb polgári kultúra Szabadkán, a 20. századi kolonizáció és a szerb nép és a nemzetiségek kapcsolata Szabadka város területén.

 14070_1.jpg

Stevan Bakić polgármester ezalkalomból kijelentette, hogy a mai nap történelmi jelentőségű Szabadka város számára, amely most létesített első írben intézményes kapcsolatot a Szerb Maticával. E protokoll aláírásával lefektetik az egymás közötti viszonyokat és pontosítják azokat a projekteket, melyeken közösen fognak dolgozni.

„Ebben az ünnepélyes pillanatban felidézzük a szabadkai Antonije Hadžić emlékét, aki 1859-ben vált a Szerb Matica titkárává, és aki jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy ez a legrégibb szerb kulturális intézmény Budapestről Újvidékre költözzön, ami 1864-ben meg is történt. Ez pedig sarkalatos esemény volt úgy a szerb kultúra fejlődése, mint a szerb nép politikai erejének növekedése szempontjából az Osztrák-Magyar Monarchiában. Hadžić később a Matica elnöke lett, és nagy mértékben előmozdította a Szerb Népszínház megalakulását és fejlődését, amellyel gyakran ellátogatott szülővárosába – mondta Bakić polgármester.

Ma Szabadkán egy aprócska utca viseli a Matica egykori elnökének nevét – mondta Stevan Bakić és hozzátette, hogy e protokoll aláírásával Hadžić és a szerb nép nagyjai, akik abban az időben Szabadkán éltek, a jövőben méltó figyelmet kapnak majd.

 14070_2.jpg

„Az egyik a három területből, amellyel a Szerb Matica a mi helyi önkormányzatunk támogatásával külön foglalkozik, éppen a szerb polgári társadalom, amely létrehozta őket. A protokoll a 20. századi kolonizálás tanulmányozását is tartalmazza, melynek következtében számos ma is élő és a város számára fontos település keletkezett Szabadkán. Együttműködésünk harmadik témája a szerb nép és a városunk nemzeti kisebbségei közötti kapcsolat lesz, mely által jobban megismerjük egymást és erősítjük az együttélést, amely évszázadok óta jellemzi Szabadkát. Köszönjük a Szerb Matica vezetőségének, hogy bevonta városunkat ebbe az együttműködési formába, ami sokat jelent a mi helyi kulturális intézményeinknek is, ” – hangsúlyozta Stevan Bakić.

A Szerb Matica és a Szabadka város közötti közeli kapcsolatfelvétel miatti elégedettségét kifejezve Dragan Stanić elmondta, hogy van együttműködés a Szerb Matica és Szabadka között az egyes kulturális intézmények révén, mint a Szent Száva Szerb Művelődési Központ.

14070_3.jpg 

„Jelentős továbbá az együttműködés a Bunyevác Maticával is, mert a Szerb Matica volt az, amely projektjei keretében létrehozta az olyan jelentős könyveket, mint a 'Bunjevački imenoslov' és a 'Rečnik bačkih Bunjevaca'. A bunyevácokkal kapcsolatos tudományos kutatómunkával foglalkozó barátainkkal megbeszéltük, hogy tovább kutatják ennek a kivételesen érdekes etnikai közösségnek a történelmét, hogy az új tudományos ismeretként kerüljön bemutatásra. Jelentős továbbá, hogy a Szerb Maticának van a szerb-magyar viszonyokra vonatkozó kutatási projektje, két szöveggyűjteményt éppen mi jelentettünk meg ebben a témában. Ha csak ezen a téren mutatjuk be Szabadkának ezeket a dolgokat és embereket alkalmazunk, akik ezeken a témákon dolgoznak, azt gondolom, hogy nagyon jó eredményt értünk el” -emelte ki dr. Dragan Stanić.

14070_6.jpg

A protokoll aláírásán részt vett Vesna Bosančić, polgármesteri kabinetvezető és tájékoztatásügyi polgármesteri tanácsos, dr. Milan Micić, a Szerb Matica főtitkára és Jelena Veselinov, a Szerb Matica ügyvezetője.

Stevan Bakić polgármester ez alkalommal gratulált Aleksandar Vučićnak, a Szerb Köztársaság elnökének születésnapja alkalmából jó egészséget kívánva neki és azt, hogy még sokáig vezessen bennünket a siker útján.

14070_7.jpg
 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop