Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A képviselő-testület támogatta Stevan Bakić polgármester javaslatát a bunyevác nyelv hivatalos használatának bevezetésére Szabadka város területén

2021.03.04.

A városi képviselő-testület, a Városháza dísztermében ma megtartott hetedik rendes ülésén szavazattöbbséggel (58 mellette és két ellene szavazattal) rendeletet hozott Szabadka város alapszabálya módosításának megkezdéséről a bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatának bevezetése érdekében Szabadka város területén. Szabadka város alapszabályának módosítási javaslatát Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nyújtotta be, a Bunyevác Nemzeti Tanács kezdeményezése alapján.

 14067_1.jpg

Stevan Bakić polgármester ez alkalomból kijelentette, hogy Szabadka város alapszabály-módosítási javaslatának benyújtása a bunyevácok ebben a városban több mint három évszázados ittlétéről és hozzájárulásáról tanúskodó történelmi tények alapján történt, annak a jelenlegi pillanatnak a tiszteletben tartásával, amelyben létezik élő és szervezett bunyevác nemzeti kisebbség a Szerb Köztársaság területén, amely Szabadka város lakosságának jelentős részét képezi, valamint a bunyevác nyelvnek a Szerb Köztársaság releváns tudományos köreiben és intézményeiben történő standardizálási eljárása sikeres lezárulásának és elismerésének alapján.

 14067_3.jpg

„Nagy nap ez a mai Szabadka város számára, történelmi pillanat a bunyevác nemzeti közösség számára. A képviselő-testület megszavazta a rendeletet az alapszabály módosításának megkezdésére a bunyevác nyelv hivatalos használatba történő bevezetése érdekében Szabadka város területén. E rendelet meghozatalának semmi köze nincs a horvátok jogfosztásához. Nem szűnik meg a horvát nyelv alkalmazása, hanem ugyanazon elvek szerint, melyekkel a horvát nyelv bevezetésre került, bevezetésre kerül a bunyevác nyelv is, a Szabadka város területén hivatalos használatban levő negyedik nyelvként. Az okok, amelyek miatt a városi képviselő-testület elnökével együtt, tehát a koalíciós partnerrel egyetértésben megindítottam ezt a javaslatot Szabadka város alapszabályának módosítására, a történelmi tények, mert ennek a városnak a területén a bunyevácok több mint három évszázada élnek. Tekintettel a jelen pillanatra, amely az ő szervezettségüket mutatja, már 18 éve van Bunyevác Nemzeti Tanácsuk, amely kitűnően működik, senkit nem veszélyeztet és hozzájárul Szabadka város javának szolgálatához, megállapítva a tudományosan alátámasztott és bizonyítást nyert tényt, hogy elvégezték a nyelvük standardizálását. Ezt elismerte a szerb állam, számomra pedig ő az egyetlen illetékes ebben a kérdésben” - hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Azzal a megjegyzéssel, hogy a Bunyevác Nemzeti Tanács képviselői érveltek ezzel, amikor indítványozták a bunyevác nyelv hivatalos használatának bevezetését városunkban, Stevan Bakić polgármester azt mondta, hogy a szószékről csak olyasmiről lenne szabad beszélni, ami igaz, és hogy a képviselő-testület számára sértő a történelmi tények elferdítése.

14067_2.jpg

„A bunyevácok katarzison mentek keresztül, de mindig is Szerbia oldalán álltak és mindig tisztelték, ezért hálával tartozunk nekik. Miután befejeződik ez az eljárás és városunkban a bunyevác nyelv is hivatalos használatba kerül, méltán lehetünk majd büszkék erre, mert Szabadka abban a tekintetben egyedülálló Európában, hogy négy olyan nemzetiségi csoport él itt, melyek aránya a lakosság összetételében két számjegyű“. - mondta Stevan Bakić polgármester.

Az alapszabály-módosítási rendelet elfogadását a Szabadka Polgári Mozgalma ellenzéki képviselőcsoport is támogatta.

„Tisztelt polgármester úr, ha van bármi jó amiről emlékezni fogunk Önre, akkor az a javaslata lesz az, hogy a bunyevác nyelv egyenrangú hivatalos használatba kerüljön Szabadka város területén“ – mondta a szószékről a polgármesterhez szólva dr. Jelica Santrač, a Szabadka Polgári  Mozgalma képviselőcsoport tagja.

14067_4.jpg

A képviselő-testület megalakította azt a bizottságot is, melynek feladata, hogy kidolgozza a Szabadka város alapszabályának módosítására vonatkozó okirat tervezetét és a Szabadkai Városi Tanács elé terjessze megerősítésre, hogy végül Szabadka Város Képviselő-testülete meghozza azt.

 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop