Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megbeszélést tartottak a duális képzések beiskolázási tervének fejlesztéséről

2021.02.24.

Prof. dr Gabrijela Grujić, a duális képzéssel kapcsolatos kérdésekkel megbízott miniszteri tanácsos ma a Városháza kék termében megbeszélést tartott a topolyai és szabadkai szakközépiskolák igazgatóival. Az ülésen szó volt arról, hogy a duális képzések 2021/2022-es iskolaévre vonatkozó beiskolázási tervét a gazdasági igényeknek megfelelően kell alakítani. A megbeszélésen jelen volt Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, Milana Minarski, az Észak-bácskai Körzet Oktatási Igazgatóságának vezetője és Miloš Nikolić, a Szabadkai Városi Tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagja is.

14031_1.jpg

Stevan Bakić polgármester, a találkozó előtt elégedettségének adott hangot, amiért az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium Szabadkát is besorolta azon városok és községek közé, amelyek a duális képzés nemzeti modelljét alkalmazzák, és emlékeztetett arra, hogy már a 2016/2017-es iskolaévtől, amióta Szerbiába bevezették a duális képzést, Szabadkán már alkalmazzák ezt az oktatási modellt, nevezetesen a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában, a Politechnikai Iskolában és az Ivan Sarić Műszaki Középiskolában, a 2019/2020-as iskolaévtől pedig a Vegyészeti és Technológiai Iskolában is.

„Szabadka tehát a duális képzés egyik úttörője hazánkban. Emellett a szabadkai önkormányzat a lokális közösség zavartalan működésének biztosítása érdekében támogatja, hogy a diákok hiányszakmákra iratkozzanak, és ennek érdekében azzal ösztönzi az első osztályos középiskolásokat, hogy 30 ösztöndíjat oszt ki a duális oktatásban résztvevő tanulóknak. A támogatás ezen formáját a jövőben is folytatjuk, és igyekszünk majd, hogy az ösztöndíjazott diákok száma évről évre növekedjen“ – mondta Bakić polgármester.

Az önkormányzat fontos szerepet játszik a duális oktatási modell alkalmazásában, mert kapocsként működik az oktatás és a gazdaság között.

14031_2.jpg

„Az önkormányzatok ismerik a legjobban körzetük gazdaságának szükségleteit, a fejlesztési terveknek megfelelően. Ezért az önkormányzatok képviselői fontos szerepet játszanak a középiskolák beiskolázási tervének elkészítésében, az oktatásért felelős minisztériummal, a Szerb Gazdasági Kamarával és az iskolaigazgatókkal közösen. A szabadkai önkormányzat továbbra is teljes mértékben támogatja az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium munkáját, és teljes mértékben hozzájárul ahhoz, hogy minden, a duális oktatáshoz közvetlenül kapcsolódó tevékenység a lehető leghatékonyabb legyen.” – fejtette ki Stevan Bakić polgármester.  

Gabrijela Grujić hangsúlyozta, hogy Szabadkának lehetősége van arra, hogy képzési központtá váljon, mert mint mondta, a szerb kormány egyik stratégiai alapelve az, hogy hazánkban minden fiatalnak segítséget nyújtson abban, hogy a vállalatokkal együttműködve minőségi ismereteket szerezzen a duális oktatási modell révén, és így kihívást jelentsenek minden olyan vállalat számára, amely úgy dönt, hogy Szabadkán és ebben a régióban fog működni.

„A közeljövőben 12 képzési központ alakul majd, és ezek közül az egyik Szabadkán. A topolyai és szabadkai szakközépiskolák képviselőivel folytatott mai beszélgetés során megállapodtunk abban, hogy mindannyian, közösen támogatjuk egy újabb képzési központ létrehozását, ami a Vegyészeti és Technológiai Középiskolában működne. Hazánk lassan vezető szerepet tölt be egy másik gazdasági ágazatban, a szőlőtermesztésben és bortermelésben. Hallhattuk az iskola igazgatójától is, milyen sok borászat működim ezen a vidéken. A Vegyészeti és Technológiai Középiskola megérdemli, hogy elnyerje ezt a státuszt, mert évről évre kiváló eredményeket mutat fel és részt vesz a duális képzés monitorozását végző valamennyi releváns testület munkájában. Minden igazgatót támogatok abban, hogy a régióban működő vállalkozókkal együttműködve minél jobb beiskolázást érjünk el, és megmutassuk, hogy képesek vagyunk még jobb eredményeket elérni, egészen március 31-éig, amikor a pályázat megjelenik“ - mondta Gabrijela Grujić.

14031_3.jpg

Hangsúlyozta, hogy oktatásunk mindig is magas szintű volt, amit a duális képzés további értékkel növel majd.

„Ezzel a modellel Szerbia többé nem lesz olyan hely, ahol a fiatalok késve tudnak csak karriert építeni. Mi máris egy olyan ország vagyunk, amely számos oktatási profil és tanulmányi program tekintetében megfelelhet minden vállalat igényeinek, amely hazánkban kíván gazdasági tevékenységet folytatni.” – tette hozzá Gabrijela Grujić.

Nikola Matković, a Vegyészeti és Technológiai Középiskola igazgatója kijelentette, hogy ez az iskola a jövő iskolaévben összesen kilenc osztályt indít: hatot szerb és hármat magyar tanítási nyelven, és ebből kettő új szak lesz, a duális oktatási modell szerint.

„Ezek négyéves képzések, élelmiszeripari technikus, szőlő- és bortermelő, valamint ruhaipari modellező szakokon. Iskolánkban már létezik két, duális oktatási modell szerint működő szak, melyek iránt igen nagy az érdeklődés. Ezek szerb nyelven a pék, magyar nyelven pedig a cukrász szak“ - mondta Matković, és hozzátette, hogy a szabadkai önkormányzat területén több mint egy tucat borászat üzemel, és nagy a kereslet a szakképzett munkaerő iránt.

14031_4.jpg

 

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
Helyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodineMinistarstvoPanonreg

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop