Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Hírek

Kerekasztal a népesedés-politikai intézkedésekről

2020.12.11.

Vajdaság, gyermekeid szülessenek! és Szabadka, gyermekeid szülessenek! jelmondattal tartottak online kerekasztalt pénteken a Biztonságos Lépés elnevezésű szabadkai egyesület szervezésében a vajdasági, szabadkai és ópázovai népesedés-politikai intézkedések népszerűsítése céljából. A projektet a tartomány és az önkormányzat is támogatja.

13836_1.jpg

A konferenciát Aleksandra Vukomanović, a Biztonságos Lépés Egyesület elnöke nyitotta meg, kiemelve, hogy a kerekasztalt azért szervezték, hogy részletesen megismerkedjenek és együttesen tekintsék át a köztársasági, tartományi és önkormányzati népesedés-politikai intézkedéseket.

- Minden projekttevékenység abból az igényből indult ki, hogy meg kell vitatni, át kell tekinteni és megoldásokat kell keresni azoknak a korlátoknak a lebontására, amelyek megakadályozzák az egyént, hogy ráébredjen: a gyermekvállalás tekintetében magatartás- és gondolkodásbeli változásokra van szükség. Reméljük, hogy a résztvevők, a szabadkai önkormányzat képviselői az online kerekasztalt és az ópázovai községi népesedés-politikai tanács jó gyakorlatáról való tájékoztatót követően késztetést kapnak arra, hogy javaslatot tegyenek Szabadka Város Népesedés-politikai Tanácsának a megalakítására – mondta Vukomanović. 

Szabadka Város évről évre fejleszti népesedéspolitikai intézkedéseit, hogy a különböző szolgáltatások és az infrastruktúra fejlesztése révén családbővítésre bátorítsák a szülőket, mondta Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára, s hozzátette, hogy mintegy egymillió dinárt biztosítanak a mesterséges megtermékenyítésre, hogy az első gyermek után az anyasági pótlék 10.000 dinárt tesz ki, a kismamák 15.000 dináros egyszeri segélyben részesülnek, amire összesen több mint 30 millió dinárt  irányoztak elő.

„Kiemelném, hogy az Észak-bácskai Körzetben a párok 17 százaléka képtelen természetes úton utódot nemzeni, s hogy a Szabadkai Közkórházban a Mesterséges Megtermékenyítő Központ megnyitásával jelentősen megkönnyítették a mesterséges megtermékenyítés feltételeit. Szabadka Város 2016-tól a létesítmény átépítésére összesen 17,5 millió dinárt folyósított, míg a Tartományi Kormány, Magyarország Kormánya és a Nők Nemzetközi Klubja együttesen 300.000 eurót adott a központra. A Mesterséges Megtermékenyítő Központ nagy jelentőségű nem csak a város, hanem az egész ország számára”, mondta Jasmina Stevanović.

Svetlana Selaković, tartományi demográfiai és nemi egyenjogúsági segédtitkár szerint az új köztársasági és tartományi intézkedések eredményeként többen vállalták a harmadik vagy a negyedik gyermeket. Emlékeztetett rá, hogy jelenleg Vajdaságban három intézkedés van hatályban: 15.000 dináros segély a munkanélküli anyáknak, a folyó évi mesterséges megtermékenyítés egy kísérletének társfinanszírozása 240.000 dináros összegben, valamint a krio embriótranszfer költségei minden nő számára 45 éves korig, továbbá 1,2 millió dináros támogatás a lakhatási feltételek javítására, amelyben megszületik a harmadik és a negyedik gyermek.

- Eddig, 2018-tól napjainkig a Tartományi Szociálpolitikai, Népesedési és Nemi Egyenjogúsági Titkárság három pályázatot írt ki a lakhatási feltételek javításának a támogatására. Mintegy 350 család kapott pénzt, s Szabadkán és környékén is sok olyan család van, amely ezt a támogatást a lehető legjobb módon használta fel. A Titkárság minden évben elemzi mind a 45 önkormányzat intézkedéseit, s megállapította, hogy egyes intézkedések helyi szinten ismétlődnek. Emiatt kellene minden önkormányzatban létrehozni a Népesedés-politikai Tanácsot, s a törvényes és tartományi intézkedéseknél tágabb lépéseket ajánlani, amelyek további gyermekvállalásra ösztönöznék a családokat”, emelte ki Svetlana Selaković.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja kiemelte, hogy Szabadka Város 2018-tól támogatja a Biztonságos Lépés Egyesületet a társadalmi és humanitárius tevékenységek finanszírozására vagy társfinanszírozására kiírt pályázatok útján.

„Véleményem szerint a projekt-tevékenységek, a különböző műhelymunkák, a kerekasztalok és vitafórumok szervezésével a Szabadka, gyermekeid szülessenek! 2020 elnevezésű projekt keretében hozzájárulnak, hogy a nyilvánosság megismerje a köztársasági, tartományi és helyi szintű népesedéspolitikai intézkedéseket.  Szabadka Város minden évben a költségvetésből, továbbá a szülői és szülési támogatási programmal segíti a kismamákat és a terhes nőket Szabadka Város területén. Városként kitűnő együttműködést tartunk fenn az illetékes minisztériumokkal és a Tartományi Szociálpolitikai, Népesedési és Nemi Egyenjogúsági Titkársággal. Szabadka Város az elkövetkező időszakban is felelős szociálpolitikát folytat, s támogatást nyújt a Szabadka város területén működő intézményeknek, szervezeteknek és egyesületeknek”, hangsúlyozta Đukanović.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZA

Média Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop