Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Hírek

Megtartották az Alzheimer-kór elleni küzdelem világnapját

2020.09.21.

Az Alzheimer-kór elleni küzdelem világnapja alkalmából a kertvárosi gerontológiai klubban ma dr. Nenad Ivanišević, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója, Nataša Aleksić, valamint Ilija Đukanović, a Városi Tanács két tagja ma három Gingko biloba (páfrányfenyő)-csemetét ültettek el, hogy jelképesen támogassák mindazokat, akik ebben a betegségben szenvednek. A szabadkai Gerontológiai Központ országunkban az egyetlen intézmény, amely tanácsadót nyitott az Alzheimer-kórban és demenciában szenvedő családok megsegítésére.

13688_1.jpg

Nenad Ivanišević emlékeztetett rá, hogy a természet a segítségünkre lehet az egészségügyi problémák leküzdésében, hogy megelőzze, vagy legalább lassítsa a betegség előrehaladtát, majd kiemelte, hogy a tanácsadó azért létezhet és működhet, mert Szabadka Város támogatja a házi segítségnyújtási és ápolási szolgálaton keresztül.

„Az elmúlt nyolc év alatt közel ezer beteg és csalágtagjaik jelentkeztek, felismerve a problémát. Felkérem azokat a családokat, amelyek úgy vélik, hogy valamely tagjuk Alzheimer-kórban, illetve demenciában szenved, hogy keressék fel a kertvárosi gerontológiai klubban működő Tanácsadót, ahol útmutatást kaphatnak a betegség felismeréséhez, a betegség kezeléséhez”, mondta Ivanišević.

Az Alzheimer-kór elleni küzdelem világnapja alkalmából dr. Vesna Rafailović pszichiáter-szakorvos, a törökkanizsai Sveti Vračevi Pszichiátriai Szakkórház dolgozója, a Gerontológiai Központ konzulense a foglalkoztatottak számára előadást tartott.

Ebből az alkalomból elmondta, hogy Szerbiában jelenleg több mint 200.000 Alzheimer-kóros beteget tartanak nyilván. Ez a kór észrevétlenül kezdődik és folyamatosan halad előre a beteg haláláig, s ez a folyamat átlagosan a betegség kialakulásától 8-10 év alatt zajlik le.

„Az összes demencia-fajta 60 százalékát az Alzheimer-kór okozza, amely az idősebb korosztályt sújtja, de már a 40 éveseknél is diagnosztizálható, amikor a demencia korai kialakulásáról beszélhetünk. A 65 évnél idősebb népességből minden 20. szenved a demencia valamely fajtájától, de ez a szám sokkal nagyobb a 85 év felettieknél, ahol az arány már 40 százalékot tesz ki", hangsúlyozta Vesna Rafailović.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZA

Média Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop