Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Hírek

Ajándék kommunikációs eszközök a Gerontológiai Központnak

2020.09.04.

A szabadkai Gerontológiai Központ szerette volna, ha a koronavírus-járvány alatt a fizikai távolságtartás ne váljon társadalmi távolságtartássá, ezért kidolgozta az audiovizuális beszélgetőszoba koncepcióját. A német Szamaritánius Dolgozók Egyesülete – ASB – emberbaráti szervezet felismerve a projekt jelentőségét 10.000 euró értékű felszerelést ajándékozott a Gerontológiai Központnak. Az adomány tartalmaz asztali számítógépeket, nagyképernyős tv-készülékeket, web kamerákat, hangszórókat, fülhallgatókat és egyéb kísérő felszerelést. A felszerelést hat nappali társashelyiségbe szerelték fel, a felhasználóknak pedig rövid tanfolyamot szerveztek az eszközök használatáról.

13656_1.jpg

Az elképzelés alapötlete az volt, hogy a Gerontológiai Központ mindhárom létesítményének, a sétaerdei Otthonnak, a Felnőttek Otthonának és az Ápolási Otthonnak a társalgóit audiovizuális eszközökkel szereljék fel, lehetővé téve a minőségi és folyamatos kommunikációt a bennlakók és családtagjaik, illetve barátaik között, másfelől pedig oktatási, kulturális és szórakoztató tartalmak bemutatását, illetve irányított tartalmak közvetítését a munkaterápiás foglalkozások során.

Dr. Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója szerint a  barátság jellemzője a segítségnyújtás a bajban, illetve a nehéz időkben.

„Amikor megtörténik, hogy a Gerontológiai Központ lakói a járvány miatt hat hónapig be vannak zárva, akkor mutatkoznak meg a barátok, a szerb Kormány, a tartományi Kormány, Szabadka Város és a civil szervezetek. Barátaink az ASB-ből is így tettek, amikor felhívtak bennünket, hogy mire van szükségünk. Olyan idők ezek, amikor korszerű videofelszerelésre és internetre van szükségünk, hogy a bennlakóink számára a fizikai távolságtartás ne váljon társadalmi távolságtartássá is. Az, hogy fizikailag el vannak választva a családtól és a barátoktól, nem válhat társadalmi elkülönüléssé, hogy minél inkább bekapcsolódhassanak a történésekbe, s hogy minél többet kommunikáljanak a külvilággal”, emelte ki Ivanišević.

Szerbiában a Gerontológiai Központ volt az első, amely bevezette a videóhívások lehetőségét, de azok eddig csak telefon útján valósultak meg. Mindez most két nagy képernyőn, a számítógépen és a tv-képernyőn is megvalósul, hogy még jobban hallhassanak és láthassanak.

Gordan Velev, az ASB Szerbia igazgatója kijelentette, hogy ez a humanitárius szervezet évek óta együttműködik a Gerontológiai Központtal és Szabadka Várossal.

„Ez nagy segítség a bennlakóknak, de a róluk gondoskodó alkalmazottaknak is, akik gyakran helyettük hívják fel a családokat. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy az adminisztráció az utolsó helyre szorult. A felszerelést két hónappal ezelőtt szállítottuk le és szerelték fel, de csak most írjuk majd alá a szerződést”, mondta Velev.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja hangsúlyozta, hogy a Gerontológiai Központ a jövőben is számíthat Szabadka Város hathatós támogatására.  

„Mint azt hallhattuk Stevan Bakić polgármester felszólalásában, az elkövetkező időszakban az idős polgártársainkra és a szociális védelem előmozdítására helyezzük a hangsúlyt”, emlékeztetett rá Đukanović.

A projekt a Szerb Köztársaságban és a térségben működő idősotthonok támogatásának átfogó programja részeként valósul meg Szocializáció távolságtartással elnevezéssel. Az ASB a német Külügyminisztériummal együttműködve valósítja meg a 62.000 euró értékű programot.

13656_2.jpg 

 

 

 

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZA

Média Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop