Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Oktatási hírek

A szabadkai iskolák felkészültek a tanévkezdésre

2020.08.31.

„Az elmúlt tanév mindannyiunk számára nagyon nehéz volt, különösen a tanárok, a tanulók és szüleik számára. Szabadka Város mindent megtesz azért, hogy a küszöbön álló tanévet minél jobban kezdjük, s hogy leküzdjük mindazokat a gondokat, amelyeket a korona-vírus rótt ránk", mondta ma a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón Miloš Nikolić, a Városi Tanács oktatásért és művelődésért felelős tagja.

13643_1.jpg

Kiemelte, hogy az iskolák igazgatóival a közelmúltban megtartott, ahogyan fogalmazott, rendkívül konstruktív értekezleten megállapították, hogy minden szabadkai iskola felkészült az új tanévre.

„Néhány hónappal ezelőtt a Városi Közigazgatás leiratban kérte az összes iskolát, hogy költségvetésük átütemezésében készítsenek pénzügyi tervet a fertőtlenítő szerek beszerzésére, azzal, hogy Szabadka Város költségvetésében szerepel tétel csak erre a célra. Óriási a bizalmam minden tanügyi dolgozó iránt, mivel személyes tapasztalatból tudom, hogy ezek az emberek mennyire igyekeznek, hogy tudásukat átadják tanulóiknak, s hogy kihatással legyenek a nevelésükre és a viselkedésükre”, mondta Nikolić.

Minden iskolaigazgatónak, tanárnak, tanítónak, tanulónak és azok szüleinek Szabadka Város és a maga nevében sikeres tanévet kívánt, azzal a megjegyzéssel, hogy tartsák tiszteletben az összes, mind a zárt, mind a szabad térre vonatkozó megelőző intézkedést, mert az egészség megóvása az első helyen áll.

Ebben a tanévben az általános iskolák első osztályaiba 1170 tanulót írattak be: 862 tanuló szerb nyelven, 27 horvát nyelven, 261 tanuló pedig magyar nyelven kezdi meg tanulmányait, mondta Nikolić, kiemelve, hogy az elsősök számára a város idén is készített alkalmai ajándékokat.

„Ötödiktől nyolcadik osztályig az oktatás kombinált módon történik, az elsőtől a negyedik osztályig pedig a tanulók rendszeresen járnak iskolába. A tanítás többnyire délelőtt zajlik majd két csoportban: 8-tól 11 óráig, illetve 11-től 14 óráig a tagozat létszámától függően.  Ha a tagozat legfeljebb 15 tanulóból áll, akkor az ugyanabban a műszakban megy iskolába, a 15-nél több tanuló számára az oktatás két műszakban zajlik majd”, hangsúlyozta Miloš Nikolić.

Elmondta, hogy Szabadka város, noha ez nem kötelessége, többek között pénzt biztosít a Szabadka város területéről tanuló egyetemi hallgatók ösztöndíjaztatására; ösztöndíjat folyósít a középiskolákban hiányszakmákra iratkozó elsősöknek; ingyenes tízórait biztosít az általános iskolák tanulóinak Szabadka Város területén; logopédust foglalkoztat a fejlődési rendellenességekkel küszködő gyermekekkel való gondoskodásra; útiköltség-térítést fizet a középiskolásoknak, akik másik községben (Szabadkán nem létező szakon) tanulnak.

 

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop