Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Üdvösség-napi rendelet Első Petar Karađorđević király szabadkai emlékművéről

2020.05.28.

Szabadkán a Spasovdan (Üdvösség napja) védszentjének ünnepe alkalmából elmaradt a hagyományos városközponti körmenet, de a pravoszláv szabadkaiak az Úr Szent Mennybemenetele templomban gyűltek össze, hogy megüljék az ünnepet, amelynek ezt a templomot szentelték 1726-ban, vagyis közel három évszázada.

13453_1.jpg

Az ünnepi liturgián jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere is, aki hangsúlyozta a mai nap jelentőségét, mert épp ma, Spasovdan alkalmával a tanácsnokok egyhangú döntésével rendelet született arról, hogy Szerbia legészakibb városában, Bácska északi részén emlékművet állítsanak Első Petar Karađorđević szerb királynak, akinek dicső katonasága 1918. november 13-án felszabadította Szabadkát.

Laban polgármester ebből az alkalomból kijelentette, hogy a különböző politikai irányzatok képviselőinek a kérdésben tanúsított magas szintű egyetértése bizonyítja, hogy „čika Pere” /Pero bácsi/ személyisége száz évvel a halála után is tiszteletet élvez minden nép körében, akik a felszabadulás és egyesülés során léptek be a Szerb Királyságba.

- Szabadkán 2021-re, amikor Első Petar Karađorđević király halálának századik évfordulójára emlékezünk, a városközpontban egy gyönyörű emlékmű áll majd. Örülök, hogy az emlékmű-állítás kérdésében olyan egységet értünk el, amely méltó modern korunk legjobban szeretett uralkodójához. Ezzel együtt ünnepeljük azokat a hősöket is, akiket ő és Aleksandar fia vezetett az 1912 és 1918 közötti felszabadító háborúkban – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Emlékeztetett Vučić elnök szavaira, amelyeket a szerb király újvidéki emlékművének két évvel ezelőtti felavatásakor mondott: „Neked, öreg királyunknak végre ez a tisztelet, egy szelete annak, amit megérdemelsz”.

- „Olyan uralkodóink voltak, akik jót és rosszat tettek, akik tanítottak, vasutat építtettek, iskolákat állíttattak, de csak egyhez társul a szabadság szent szava. Ez a szabadság, amelyért becsülettel harcolt és amelyet kiharcolt, jelenti a modern szerb állam alapkövét” – ismételte el Laban polgármester.

kandidatura

Népszámlálás

Izbori za članove nacionalnih saveta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságSzabadka város fejlesztési tervePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>