Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka a további fejlődés felé fordul

2020.05.13.

- Szabadkán az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba, a következő lépés az enyhítés és visszatérés a városi vállalatok rendes munkarendjébe, de nem szabad eltekintenünk az elővigyázatosságtól – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyen Bogdan Laban polgármester, a szabadkai Rendkívüli Helyzetek Városi Törzskarának főnöke tájékoztatta a polgárokat a Városi Törzskar, a helyi önkormányzat és az illetékes szolgálatok rendkívüli állapot idején végzett tevékenységéről, kitérve a gazdasági alanyok, az intézmények, köz- és oktatási intézmények tevékenységére, amely a Várost a megnehezült körülmények közepette segítették a március 16-án bevezetett rendkívüli állapot idején.

13427_4.jpg

Egyeseknek ez talán sokáig tartott, de így kellett lennie ahhoz, hogy megvédjük az életeket és az egészséget, mondta Laban polgármester, hozzátéve, hogy visszatérünk a rendes kerékvágásba.

Még egyszer hangsúlyozom: a küzdelemnek nincs vége, s fontos, hogy polgártársaink megértsék, miért nem szünt meg minden korlátozás, s miért történik minden fokozatosan.

Nem szabad elengednünk, megtéveszteni magunkat, figyelmeztetett, mert mint mondta: a küzdelemnek még nincs vége, s a túlzott kiengedés nem kívánt helyzetbe hozhatna bennünket.

A rendkívüli helyzetek törzskarának főnökeként, Szabadka polgármestereként kiemelte: „kötelességemnek éreztem, hogy a polgárokat röviden tájékoztassam arról, hogy mit tettünk az elmúlt két hónapban mindannyiunk életének és egészségének a megóvásáért, s hogy áttekintsem a szolgálatok, közvállalatok, egyének és gazdasági alanyok összes tevékenységét, amelyek és akik a Városi Törzskar rendelkezésére álltak”.

- A város járványügyi helyzetéről elmondhatom, hogy Szabadka területén a járvány kezdete óta COVID-19 vírussal összesen 54 fertőzéses esetet jegyeztek fel. Sajnos két polgártársunk életét vesztette a vírussal vívott harcában – emelte ki a polgármester.

A Városi Közigazgatás által az idősebb polgárok megsegítésére létrehozott Hívóközpont pénteken, május 8-án szüntette be munkáját, emlékeztetett rá, mégpedig több ezer hívás fogadása és ugyanannyi idős polgárnak nyújtott szolgáltatás után.

- Elmondhatjuk, hogy a feladat el lett végezve, s hogy a Hívóközpont igazolta létjogosultságát. A kapcsolattartó központ létrehozásától mintegy 6500 telefonhívást fogadtak. Az önkéntesek segítségét 1909 esetben igényelték, azaz ennyi embernek nyújtottak segítséget a gyógyszerek, az alapvető élelmiszerek és tisztálkodási eszközök beszerzésében – mondta Laban.

Mint mondta, ezzel párhuzamosan nagyon sikeresen működött a kapcsolattartó központ, amely a magánpraxist folytató orvosokból jött létre a polgárok támogatása céljából, akiknek nem a COVID-19 vírussal kapcsolatos egészségügyi panaszaik voltak. Ezúton mondok nekik is köszönetet – hangsúlyozta.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy Szabadka város területén a közterületek fertőtlenítését minden nap elvégezték, hogy megakadályozzák a COVID-19 vírus okozta fertőző betegség terjedését, majd hozzátette, hogy a városi törzskar számos rendeletet hozott a közélet működéséről a város területén, amelyek között rendkívül fontos volt az iskoláskor előtti és az oktatási intézmények, a kommunális közvállalatok és a közintézmények fokozott és folyamatos fenntartása és fertőtlenítése, a piacok, valamint a városi és a peremvárosi járatokon közlekedő autóbuszok rendszeres fertőtlenítése, a közterületek - azaz az utcák – fertőtlenítése a tágabb városközpontban, illetve a város legforgalmasabb részein, az egészségügyi intézmények, a buszmegállók és a gyermekjátszóterek környékén.

- Az Alex cég két új berendezést bocsátott a rendelkezésünkre, amelyek naponta 1000 liter nátrium-hipokloritot állítanak elő. Köszönet nekik azért, mert segítettek, hogy kellő időben reagáljunk, s megkezdjük a munkát, azaz ellássunk minden közintézményt és –vállalatot, és hogy fertőtlenítsük az egész várost - mondta Laban.

A Közkórház, mint mondta, kezdettől fogva, az első covid-os páciens megjelenésétől alkalmazta a COVID-19 vírussal kapcsolatos eljárásrendet.

-Eddig több mint 1000 személyt vizsgáltak meg, akik a COVID-fertőzés valamely tünete miatt jelentkeztek, vagy küldték őket vizsgálatra az Egészségházból, és több mint 2000 személynél végeztek tesztet. A járvány kezdete óta két elszigetelt fertőzés történt az egészségügyi dolgozók körében, akik magánkapcsolatok útján fertőződtek meg és akkor egyáltalán nem dolgoztak a kórházban. Az egészségügyi intézményben nem történt COVID-os fertőzés, illetve fertőzés-átadás sem, amire különösen büszkék vagyunk. Szabadkán az utóbbi egy hétben Szabadkán egyetlen COVID-fertőzést sem regisztráltak – mondta. A Kórházban folyamatban vannak az előkészületek a rendes munkarendre való átállásra, ami több szakaszban zajlik. Minden előkészület megtörtént a páciensek további biztonságos kezelése érdekében, azzal, hogy szigorúan alkalmazzák a fertőzés terjedésének a megakadályozására irányuló intézkedéseket – emelte ki a polgármester.

A Közkórház a rendkívüli állapot idején számos adományt kapott, a gazdasági alanyok és egyének nagy száma adományozott pénzt vagy árut.

- Azokban a napokban, amikor a vírus felszámolása elleni harc egyet jelent a legidősebbek megóvására irányuló harcunkkal, sok cég és vállalat segítette adományaival a Szabadkai Közkórházat és önkormányzatunkat. Amikor a számunkra nehéz pillanatokban kapunk ilyen segítséget, akkor tudjuk, hogy vannak vállalatok, amelyek példát mutatnak társadalmi felelősségvállalásból és szolidaritásból – mondta a polgármester.

Ez alkalommal, hangsúlyozta: „a magam és a Közkórház összes alkalmazottja és vezetősége nevében köszönet az adományozóknak és a jóakaratú embereknek, akik a legnehezebb pillanatokban is mellettünk álltak, segítették a kórház és az egészségügyi dolgozók munkáját: a Mocart cégnek, amely 10.000 euró értékben adományozott ágyneműt és formaruhákat, az OTP Banknak, az Infostudnak, a Milošev Családi Alapítványnak, továbbá a következő vállalatoknak: Palics Pincészet, Fidelinka Skrob doo, Tehnokop, Vajdasági Bank, Körzeti Börtön, Kendi, Brilijant 024, CCS Solutions doo és minden egyénnek, akik segítették ennek az egészségügyi intézménynek a működését a rendkívüli állapot idején”.

13427_5.jpg

Miután a Szerb Köztársaságban bevezették a rendkívüli állapotot, a szabadkai Egészségház működését teljes egészében összehangolta az előállt helyzettel, hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette, hogy a járvány kezdete óta az Egészségház két lélegeztető-rendelő létrehozásával elsődleges feladatot kapott a légzési panaszokkal küszködő összes páciens befogadásában és ellátásában.

- Április 6-án megnyílt a COVID-rendelő, ahol elvégezték a teljes vizsgálatot minden páciensnél, akinél felmerült a koronavírussal való fertőzés gyanúja. A rendkívüli állapot megszüntetése után a COVID-rendelő továbbra is megvizsgálja a légzési panaszokkal érkező pácienseket, valamint a fertőzés-gyanús páciensek tesztelését is. Megnyílt egy NON COVID-rendelő is, amely a tünetmentes páciensek tesztelését végzi, akiknek a bizonylat szükséges a kórházi beutalóhoz, vagy a művesekezeléshez, valamint az onkológiai páciensek és a kismamák kezeléséhez – mondta a polgármester.

Szavai szerint a szabadkai Egyetemista Központ a rendkívüli állapot bevezetése óta az ideiglenes karanténba kerülő személyek rendelkezésére bocsátotta minden elszállásolási és ellátási erőforrását, minden létesítményüket fertőtlenítették és előkészítették őket a járványügyi szakemberek ajánlásainak megfelelően.

- Az Ivo Lola Ribar Egyetemista Otthonban ideiglenesen mintegy 200 személyt és a Szerb Katonaság 15 tagját szállásoltak és láttak el. Miután mindenki elhagyta az ideiglenes karantént, a létesítményeket fertőtlenítették és felkészítették az egyetemi hallgatók fogadására, vagy az ideiglenes karantén szükségleteire – mondta Laban.

Külön köszönettel, nagy hálával tartozunk minden adományozónak. A Gordon d.o.o. amely Szabadkán a Calzedonia Csoport keretében működik, 10.000 pamutból készült, mosható, többször használatos védőmaszkot adományozott, ebből 7.000-et Szabadkának, 3.000-et pedig Nagykikindának.

- A szabadkai Állategészségügyi Intézet a COVID-19 vírus okozta járvány leküzdéséhez 1,2 millió dináros adománnyal járult hozzá. A spanyol Labiana Gyógyszergyár, amely tavaly vette át az Állategészségügyi Intézet részvényeinek 100 százalékát, ezt az adományt azonnal befizette, miután megnyílt a természetes és jogi személyek segélyszámlája a koronavírus-járvány elleni küzdelem támogatására. Ez volt ebben a helyzetben az egyik legnagyobb összegű adomány városunkban – emlékeztetett Laban.

A Mini-pani vállalat termékeiből adományozott nagyobb mennyiséget, az adományozók között volt a Voćko Hűtőház, az Ekohem, a Tandeks, amely digitális hőmérőket adományozott, a Voda Voda cég, az Elementa, az Unit Sport, a Volan, a Lomax cég, az Imlek, a Gemaks gradnja, a DG Company, a PTP Dubrava, a Destilatori, a Jovište, a Skala green, a Dunav d.o.o., sok más gazdasági alany, egyesület és magánszemély is.  Köztük, tette hozzá, megemlíteném még Živorad Đurić urat, aki adományt juttatott a városnak és a kórháznak is.

- Köszönet a többi cégnek is, amelyeknek a koronavírus okozta helyzetben volt érzékük a humanitáshoz és segítettek a városnak és az egészségügyi intézményeknek gyógyászati eszközök és tisztálkodási szerek adományozásával, da a magánszemélyeknek és a vállalkozóknak is, akik a város által nyitott segélyszámlára utaltak át pénzt a rászorulók megsegítésére – emelte ki a polgármester.

Közel 15.000 idős polgártársunkat, illetve nyugdíjast láttunk el segélycsomagokkal, akiknek a juttatásai nem érték el a 30.000 dinárt.

- A csomagok alapvető élelmiszereket tartalmaztak és a helyi közösségi önkéntesek szállították le nyugdíjasaink lakcímére. Közel 2.000 csomagot kaptak a legjobban rászoruló, illetve a legszegényebb családok is.  Az áru folyamatosan érkezett, amit folyamatosan csomagoltak és osztottak szét. Nem engedhettük meg, hogy a vírus és a fertőzés bejusson ezekbe a terekbe és az alkalmazottak, az önkéntesek közé akik a csomagokat osztották szét és szállították le – hangsúlyozta Laban.

Kiemelte, hogy senki sem maradt ki, akikről a Városi Közigazgatás adatokat kapott a Nyugdíjbiztosítási Alaptól, vagy telefonon jelentkezett, hogy nincs rajta ezen a listán, viszont a nyugdíja kisebb, mint 30.000 dinár. Személyesen követeltem, hogy mindenki, aki telefonált, vagy akiről adatokkal rendelkeztünk és nem kapta meg a csomagot, hogy azt juttassák el nekik a legrövidebb időn belül.

- Óvatosan kellett eljárnunk, mivel a pénzelés a költségvetési tartalékokból történt. és abban a pillanatban senki sem tudta biztosan, hogy meddig fog tartani a járvány, mi minden vár ránk ez alatt az idő alatt, s hogy bizonyos összegeket és árut észszerűen kell őrizni az elhúzódó világjárvány esetére – mondta a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy senki sem fogott hozzá sztampedóként, vagy nyilvános önnépszerűsítés formájában, hanem jó gazda módjára, figyelembe véve, hogy a fertőző betegség elhúzódhat, ugyanakkor pedig egész idő alatt arra is figyelni kellett, hogy a rászorulók idejekorán támogatást kapjanak élelmiszerek, tisztálkodási eszközök formájában.

Emlékeztetett rá, hogy Szabadka Szerbiában az önkormányzatok közül elsőként kezdte meg a nátrium-hipoklorit gyártását, hogy a területek fertőtlenítésére a polgárok, az oktatási és művelődési intézmények, a közületek és közvállalatok számára mintegy 30.000 liter nátrium-hipokloritot osztottak szét, továbbá a segítséget igénylő polgárok több mint 10.000 arcmaszkot és mintegy 5.000 pár kesztyűt kaptak.

- A rendkívüli állapot és különösen a kijárási tilalom idején a legnagyobb figyelmet a legveszélyeztetettebb csoportokra kellett fordítani, s ezért a szociális védelem az egyik legfontosabb tevékenységi terület volt, amelyre oda kellett figyelni – mondta Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi-tevékenységügyi Titkárságának titkára, aki hangsúlyozta, hogy a szolgáltatóval való koordinációban a személyi kísérő és személyi asszisztens szolgáltatásokat teljes kapacitással végezték, minden egyes felhasználó egyéni munkatervének a korrigálásával.

13427_6.jpg

Emlékeztetett rá, hogy a szabadkai Gerontológiai Központ a világjárvány kihirdetése és a rendkívüli állapot bevezetése után megkezdte a megelőző és védelmi intézkedések alkalmazását, hogy megakadályozzák a vírus bejutását azokba a létesítményekbe, amelyekben a lakosságnak a legjobban féltett kategóriája tartózkodik, s akik a legérzékenyebb és a veszélynek legjobban kitett társadalmi csoportokat alkották, s hogy megakadályozzuk az alkalmazottak megfertőződését is.

A szabadkai Gerontológiai Központ a rokonokkal és barátokkal való kapcsolattartás érdekében Szerbiában elsőként vezette be a videó-hívások lehetőségét, így lehetővé tette a felhasználóknak, hogy a korlátozások ellenére is kapcsolatban álljanak szeretteikkel, emelte ki Stevanović, hozzátéve, hogy az intézményt maradéktalanul ellátták az összes szükséges fertőtlenítő szerrel.

Külön kiemelte a Vöröskereszt fontos szerepét, amely összes kapacitását a Városi Törzskar rendelkezésére bocsátotta, megszervezte az időseknek és a karanténban levő személyeknek a segítségnyújtásra, az alapvető élelmiszerek és a gyógyszerek beszerzésére és kiszállítására jelentkezett önkéntesek képzését, és emlékeztetett azokra a lépésekre, amelyeket a Népkonyha felhasználóinak az ellátása, a családi csomagok kiosztása érdekében tettek a helyi közösségekkel együttműködve.

A világjárványnak nem csak egészségügyi, hanem szociális vonatkozásai is voltak, ezért a rászoruló polgártársainknak néhány alkalommal élelmiszercsomagokat juttattunk, mondta Stevanović.

Elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat és a rendkívüli helyzetek törzskara az általános iskolákat és a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény 50 objektumát látta el védőfelszereléssel, hogy teljesen készen álljanak a munkakezdésre összhangban az illetékes minisztérium és a Kormány utasításaival és rendelkezéseivel.

- A rendelkezésünkre álló adatok szerint eddig a gyermekek 50 százaléka jelent meg a bejelentett számhoz képest. Várhatóan a számuk napról napra nagyobb lesz, a legfontosabb pedig, hogy biztosítottuk a zavartalan munkához, a foglalkoztatottak és a tanulók megóvásához szükséges eszközöket a feltételek normalizálása és a munka megkezdése érdekében – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

Laban polgármester emlékeztetett rá, hogy a koronavírus elleni küzdelem idején bevezetett intézkedések egy része hatályban marad.

- Ezért arra kérem polgártársainkat, hogy továbbra is tartsák tiszteletben a Kormány által előírt és még hatályban levő rendelkezéseit, mert a vírus még nem tűnt el. Ebben a helyzetben fegyelmezettebbnek kell lennünk, mint eddig bármikor, s minden kapcsolattartásban tartsunk távolságot, viseljünk maszkot és kesztyűt. A legidősebbekről való gondoskodás továbbra is elsődleges, mert ők a legsebezhetőbb csoport, mondta Laban, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy az idősek otthonaiban nem jelent meg a vírus.

A szociális védelmi intézményeket, az idősek magánotthonait és a szociális-védelmi egyesületeket a Város ugyancsak ellátta a védőmaszkokkal és fertőtlenítő szerekkel, mondta, és bejelentette, hogy a továbbiakban is teljes mértékben munkálkodnak polgártársaink egészségének a megóvásán. 

- Ez hosszan tartó feladat lesz, függetlenül attól, hogy a munka, a gazdaság felemelkedése, a Szabadka által folytatott fejlesztési politika kell fordulnunk – hangsúlyozta a polgármester.

A folytatásban emlékeztetett a kettős felelősségre.

- Minden erőforrásunkat két irányba összpontosítottuk: egyrészt, hogy megőrizzük a polgárok egészségét és életét, másrészt pedig, hogy megőrizzük a gazdaságot. Ilyen hozzáállástól vezérelve az összes megelőző intézkedés tiszteletben tartása mellett sem álltunk le a korábban megkezdett nagy projektjeinkkel. Megnehezült körülmények közepette is folytak a munkálatok a Népszínház épületén, a Zöld szökőkút felújításán és a SPA központ  építésén – mondta Laban.

Kiemelte, hogy Szabadkának folytatnia kell az erőteljes fejlesztési politikát, annak ellenére, hogy, mint mondta, minden erőforrásunkat és teljes eszköztárunkat a COVID-19 elleni küzdelemnek, a polgárok élete és egészsége megóvásának, valamint a legidősebbek megsegítése különböző formáinak rendeltünk alá.

- Mint azt Aleksandar Vučić elnök bejelentette, Szerbia azért fog küzdeni, hogy a járvány elleni harc minél kisebb következményekkel járjon a gazdaságra, a gazdasági növekedésre, Szabadka pedig az első sorokban lesz ebben a harcban – hangsúlyozta Bogdan Laban.  

- Szabadka polgárait mindenekelőtt a jövőjük érdekli, a város gazdasági erősödésének a folytatása, a nagy infrastrukturális beruházások folytatása, még több beruházás az egészségügyi, az oktatási és a szociális-védelmi rendszerbe, s felelősséggel állítom: mindent onnan folytatunk, ahol megálltunk, s azt be is fejezzük.

 

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop